廣州球迷聯盟

标题: 身为广州队既球迷的大家系咪有义务一齐黎讨论下,点先搞到几大球迷会统一团结哩? [打印本页]

作者: GaaraLee    时间: 2013-2-27 00:33
标题: 身为广州队既球迷的大家系咪有义务一齐黎讨论下,点先搞到几大球迷会统一团结哩?
我以前听过个犹太人同中国人既故事。
  一个犹太人来到小镇上开了个加油站,生意很火;第二个犹太人来了,发现加油站生意很不错,想到加油站的客户需要吃饭,所以投资开了个餐馆;第三个犹太人来了,想到来小镇的人多了需要住宿,于是开了个酒店;第四个犹太人又发现住店的人需要生活用品,于是开了超市;第五个,第六个……来的人越来越多,吃饭住宿旅游经商的人又需要加油,于是加油站、餐馆、酒店、超市们的生意相继更火了,逐步小镇就成了个一个经济繁荣的小镇,很多犹太人都富裕了。
     一个中国人来到小镇上开了个加油站,生意很火;第二个中国人来了,发现第一个人投资的加油站生意真令人羡慕,赶紧开了第二个加油站;第三个中国人又来了,看见前面2个同胞的加油站生意很好妒嫉得眼红,火速开了第三个加油站;第四,第五个同胞过来都是一样,开加油站还打折促销……最后恶性竞争,然后纷纷倒闭,小镇又回到原点……
身为球迷的大家,系咪帮几大联盟捻下计哩?帮佢哋粘合在一起?大家一齐黎讨论讨论....

作者: donaldwu1983    时间: 2013-2-27 00:37
分开晒,败北。
作者: 红魔心鱼蛋    时间: 2013-2-27 00:51
叫声五够齐,所以五够震撼
作者: suxisuxi    时间: 2013-2-27 01:03
完败~
作者: 蓝海大少    时间: 2013-2-27 01:04
小结:助威,就应该一条心为球队打气,几个会系度,你一句我一段,乱七八糟的,哩个唔系助威,系自我磨灭。个个争住办球迷会,各怀鬼胎有得分咁。结果呢,无形中各个会系度相互比拼。讲句唔好听,本是一条战线上的战友,却相互开火了。
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-27 01:26
蓝海大少 发表于 2013-2-27 01:04
小结:助威,就应该一条心为球队打气,几个会系度,你一句我一段,乱七八糟的,哩个唔系助威,系自我磨灭。 ...

事已如此 就系要大家出来哚哚有无好计可以令大家统一条心!我发觉而家最大危害唔系翘手党,而系几大球迷会唔统一咋!!!

作者: 智杰chikit    时间: 2013-2-27 01:42
赞成
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-27 02:10
智杰chikit 发表于 2013-2-27 01:42
赞成

俾D咧?

作者: 小駟    时间: 2013-2-27 02:13
我记得上年有次试过用对讲机。。。都没用
作者: keystam    时间: 2013-2-27 02:27
呢个问题就目前既情况嚟睇,我觉得无可能解决得到,除非是俱乐部自己搞一个球迷会,甘就有可能慢慢统一到,如果唔是,好似而家甘样既情况只会继续落去,利益问题
作者: CY1978    时间: 2013-2-27 03:19
只有俱乐部啲大number call晒啲领导们开会至有计倾,球迷会之间自己倾倾唔掂数!
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-27 10:37
标题: RE: 身为广州队既球迷的大家系咪有义务一齐黎讨论下,点先搞到几大球迷会统一团结哩?
CY1978 发表于 2013-2-27 03:19
只有俱乐部啲大number call晒啲领导们开会至有计倾,球迷会之间自己倾倾唔掂数!

俱乐部确实可以去引导的
作者: 陈俊男    时间: 2013-2-27 11:07
几个球迷会距离太远;应该集中在联盟附近
作者: net叻    时间: 2013-2-27 11:13

试下好似海军咁打旗号 唔同旗号代表唔同嘅助威哥
作者: faster    时间: 2013-2-27 11:17
每个联盟都会有自己特色。如果所有都统一就变左得一个联盟了。
到时就洗XX联盟--XX分堂
作者: 足球迷城    时间: 2013-2-27 11:17
恒大集团全数招安,进行统一的组织领导。
作者: FooGee    时间: 2013-2-27 11:37
1、统一助威声,助威歌,不求多求精。
每年几个球迷会碰头开会,一个球迷会一年只能新加一首新助威歌,但只要上会通过的,每个球迷会都要通过自己的论坛等方式,下发下去,确保本会会员都会唱。

2、现场分时段指挥权。
把全场比赛时间切分成10/15分钟一段。每段时间确定一家球迷会起头,选择助威歌,其余球迷会必须跟鼓点,必须服从指挥,不能另起助威歌。
作者: Gavin    时间: 2013-2-27 11:37
甘样分开区,好难统一助威。试试一人一次轮住带头唱咯。
长远黎讲,一定要连埋几个区先整齐。
至于各个球迷会D大佬们唔该你地坐埋一齐有咩纷争拆掂距,搞清楚自己系为乜嘢黎助威啦!
作者: 严重无情叉烧包    时间: 2013-2-27 11:45
标题: RE: 身为广州队既球迷的大家系咪有义务一齐黎讨论下,点先搞到几大球迷会统一团结哩?
faster 发表于 2013-2-27 11:17

内容各有特色嘅后果未好似琴晚咁乱晒龙咯
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-27 14:23
faster 发表于 2013-2-27 11:17

可以借鉴社团做法  社团下面几大会  下面会系完全独立既但一切以社团为大前提甘。。。社团所做既野就系统一兼且领导我哋D球迷一致对外,把天体做成正真既魔鬼主场
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-27 14:26
陈俊男 发表于 2013-2-27 11:07
几个球迷会距离太远;应该集中在联盟附近

如果在分布过  最快都要等下赛季  而家系要解决眼前唔统一 乱既问题

作者: 富豪仔    时间: 2013-2-27 15:09
希望恒大干预下,早日实现统一大业,为振兴广州足球大家出一分力!
作者: tam    时间: 2013-2-27 15:54
FooGee 发表于 2013-2-27 11:37
每年几个球迷会碰头开会,一个球迷会一年只能新加一首新助威歌,但只 ...

呢个建议唔错,可行性好大。
作者: 8fun8    时间: 2013-2-27 15:57
每年几个球迷会碰头开会,一个球迷会一年只能新加一首新助威歌,但只 ...

分时段!呢个好!
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-27 16:00
富豪仔 发表于 2013-2-27 15:09
希望恒大干预下,早日实现统一大业,为振兴广州足球大家出一分力!

恒大只能做中间人连线,如果恒大插一脚落来甘就变味拉。
作者: 玮玮小王子    时间: 2013-2-27 16:13
其实太远,声音传递有时间差,都系一个好大的问题,而且呢个问题一直都存在
作者: 佛山老友    时间: 2013-2-27 16:32
赞成!统一团结才是硬道理!
作者: jm_lee    时间: 2013-2-27 16:45
统一到意见就唔会有甘多个会啦~~
作者: 妓院卧底    时间: 2013-2-27 16:58
建议可以效仿欧盟噶机制,由几大球迷会领导出任广州球迷联盟体噶主席,每年由各球迷会派代表选举产生,或者用轮任制,每年约定时间坐低制定各种情况下统一使用噶助威口号同动作。刚开始就唔好太复杂,只要有几个就得了,而且规定左,各大球迷会就一定要执行,比如球队入球后要叫咩口号,做咩动作。制定好后,再由各球迷会翻去自己贯彻执行。慢慢甘球迷就会形成习惯,各球迷会间就会有默契,就算分开坐,球迷都知道咩时候应该做D咩,当然各球迷会都系要有自己噶带头人去带领助威,机制可规定每一段时间开一次会检讨或讨论制定是否增加改变助威噶口号同动作。逐次甘改善、增加助威口号同动作,相信会有好好噶效果。其实选举出来噶人只要起到会议召集人噶作用就得,负责主持会议、召集同制定会议议程,即负责收集各球迷会相关改善建议或建设性建议以及问题,在开会期间提出供大围讨论,是否执行就通过投票决定。另外建议刚开始由俱乐部出面牵头会好D。小弟唔系好识,只系小小建议,希望广州队响大家噶助威支持下能早日取得亚冠冠军,令广州主场成为真正亚洲红魔主场
作者: 人猎乐快    时间: 2013-2-27 17:21
tam 发表于 2013-2-27 15:54
呢个建议唔错,可行性好大。

需要一位縱橫家,誰可封相?

一個寓言,一個可能毫不相干既寓言——《老鼠會議》

某日,群鼠召開部落首領全體大會,就應對佢既天敵廣泛聽取大家見解。一時之間,各洞主大吐苦水,可恨既猫幾乎將所有既食物都嚴加看管,爲竊取食物而犧牲既大小老鼠不計其數!一時間鼠聲喧天!只只激憤無限。倒是有一只不緊不慢,滋油淡定咁講:好易喈,只需派一只聰明伶俐既老鼠,趁只猫睡著了,挂個鈴係佢條頸上咪得咯~~~~~~。哇!!!!好主意!!個個舉爪贊成,鼠王急切咁問:咁,邊個去挂鈴鐘呢?、、、、、、

——-〈克雷洛夫寓言〉???

作者: 人猎乐快    时间: 2013-2-27 19:25
jm_lee 发表于 2013-2-27 16:45
统一到意见就唔会有甘多个会啦~~

鄉裏新年好![遲到問候。]

作者: jasonfcsc    时间: 2013-2-27 19:47
分开了就是败笔!睇下琴晚就知,7区隔开了!旧年还有9区在旁边,今年就分成3份,无得搞啦
作者: tam    时间: 2013-2-27 20:44
人猎乐快 发表于 2013-2-27 17:21
需要一位縱橫家,誰可封相?

一個寓言,一個可能毫不相干既寓言——《老鼠會議》

谁可封相?要么伯伯你来?(讲笑),其实可以组建一个委员会,各球迷会按会员人数比例确定该球迷会委员会的委员数量,然后一齐定游戏规则。
作者: kyo1011    时间: 2013-2-27 21:24
其实只要各个球迷会相邻坐一起就OK啦,好似上年亚冠淘汰赛甘,再加上所有球迷会D指挥都企埋一齐,甘就5存在你有你助威,我有我叫甘既情况啦~~
作者: 人猎乐快    时间: 2013-2-27 21:32
tam 发表于 2013-2-27 20:44
谁可封相?要么伯伯你来?(讲笑),其实可以组建一个委员会,各球迷会按会员人数比例确定该球迷会委员会 ...

據我所知,舊年初就有朋友爲此奔走,具體情况不明。我地作爲散裝球迷,期待是正常的,呼籲是正當的,討論是合適的,夢想是美好的,我是無用的。

作者: michelai    时间: 2013-2-27 21:39
GaaraLee 发表于 2013-2-27 01:26
事已如此 就系要大家出来哚哚有无好计可以令大家统一条心!我发觉而家最大危害唔系翘手党,而系几大球迷会 ...

完全同意!专项整治联盟间的合作问题系最关键!买对讲机联系比较好!联盟领导们咁多才多艺,一定有办法既,系咪?
作者: 廖伟军    时间: 2013-2-27 21:50

作者: GaaraLee    时间: 2013-2-27 22:02

可行性几大  最好就系几时唱乜歌 跳边个舞 都规定好时间  遇过特殊情况就特殊办甘  比如话对方入波  我哋改唱乜歌  我哋入波又唱乜歌甘 同埋一滴特别碍眼动作时候 我哋又可以针对某个队员闹甘  最好可以做到甘有组织拉  

作者: GaaraLee    时间: 2013-2-27 22:07
kyo1011 发表于 2013-2-27 21:24
其实只要各个球迷会相邻坐一起就OK啦,好似上年亚冠淘汰赛甘,再加上所有球迷会D指挥都企埋一齐,甘就5存在 ...

如果可以 强烈要求13区D同7区对调    不过甘做好大工程  就算恒大出面做呢方面工作都好  人哋买咗7区D票既人都唔一定肯換  

作者: GaaraLee    时间: 2013-2-27 22:10
人猎乐快 发表于 2013-2-27 21:32
據我所知,舊年初就有朋友爲此奔走,具體情况不明。我地作爲散裝球迷,期待是正常的,呼籲是正當的,討論 ...

两岸三地统一大业  如何先可以完成啊
作者: KIM87    时间: 2013-2-27 22:24
好简单,好比如国旗咁四颗小星围绕大星,各协会均从属于某一人或机构咪得啰!
作者: kyo1011    时间: 2013-2-27 22:46
其实我预感今年全部球迷会会坐埋一齐,点知分开得仲严重......
作者: fisher_net    时间: 2013-2-27 22:56
弱弱甘问一句,其实几个球迷会之间,助威的时候有无用对讲机互相联系通气架?
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-27 23:03
fisher_net 发表于 2013-2-27 22:56
弱弱甘问一句,其实几个球迷会之间,助威的时候有无用对讲机互相联系通气架?

就因为无 先会甘样

作者: liop    时间: 2013-2-28 01:49
乱的要死啊,搞统一多好啊
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-28 09:50
liop 发表于 2013-2-28 01:49
乱的要死啊,搞统一多好啊

希望领导能重视拉

作者: so-islove    时间: 2013-2-28 10:09
GaaraLee 发表于 2013-2-27 01:26
事已如此 就系要大家出来哚哚有无好计可以令大家统一条心!我发觉而家最大危害唔系翘手党,而系几大球迷会 ...

对讲机哪听得到.只有一个办法,现场dj统一来带领,像德甲某些主场一样.
作者: 潮人蜜語V    时间: 2013-2-28 10:51
唔系你唸得咁简单..现实只可以用痛心黎形容..真心团结..又何其容易啊..恩恩怨怨何时了..问天!
作者: tam    时间: 2013-2-28 12:07
潮人蜜語V 发表于 2013-2-28 10:51
唔系你唸得咁简单..现实只可以用痛心黎形容..真心团结..又何其容易啊..恩恩怨怨何时了..问天!

呢两年突然冒出甘多球迷会,就可以想像到各种恩恩怨怨,唉,点讲都好,暂时放低成见,大家静心坐低倾下啦,无须太复杂,只系场上的合作而已,并唔会影响场下各自的会务,更唔会影响各自的“利益”。

作者: hsj528    时间: 2013-2-28 12:14
夫天下之势,合久必分,分久必合
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-28 12:36
so-islove 发表于 2013-2-28 10:09
对讲机哪听得到.只有一个办法,现场dj统一来带领,像德甲某些主场一样.

呢个无可能噶
作者: 广州泰利    时间: 2013-2-28 13:39
其实好简单,将13区既网盟吴川搬过黎7区就得啦,甘就5 6 7 8 9连成一片,当然,黎个赛季系冇可能做得到咖啦
作者: ddnbztb    时间: 2013-2-28 14:25
好难
作者: damojiao    时间: 2013-2-28 15:11
利益问题,难!!

例如:ad赞助系大联盟,唔系网络,唔系12卫!

不过,最好就同一一下唱歌,叫口号咯
作者: PUNKPUNK    时间: 2013-2-28 17:11
中国人做事,再小既官都要讲领导,唔系你领导距就系距领导你!
作者: michelai    时间: 2013-2-28 20:14
忽略12区,起码我地5689区呢边要协调统一好先得!这应该唔难做到吧~
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-28 21:07
广州泰利 发表于 2013-2-28 13:39
其实好简单,将13区既网盟吴川搬过黎7区就得啦,甘就5 6 7 8 9连成一片,当然,黎个赛季系冇可能做得到咖啦

谈何容易?

作者: gallon    时间: 2013-2-28 21:12
首先要解决既系几个球迷会坐埋一齐,做唔做得到?
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-28 21:14
gallon 发表于 2013-2-28 21:12
首先要解决既系几个球迷会坐埋一齐,做唔做得到?

世上无难事只怕有心人  就睇下各球迷会点睇?就算意见统一咗都要睇俱乐部同球迷会既公关能力  毕竟调区是件大工程既事

作者: gallon    时间: 2013-2-28 21:17
GaaraLee 发表于 2013-2-28 21:14
世上无难事只怕有心人  就睇下各球迷会点睇?就算意见统一咗都要睇俱乐部同球迷会既公关能力  毕竟调区是 ...

球迷会肯坐埋一齐,相信恒大会好乐意见到,边个都想自己既主场声势不断壮大
作者: GaaraLee    时间: 2013-2-28 21:19
gallon 发表于 2013-2-28 21:17
球迷会肯坐埋一齐,相信恒大会好乐意见到,边个都想自己既主场声势不断壮大

我捻恒大俱乐部边系无问题  就等球迷会呢边啫  

作者: andychen7    时间: 2013-2-28 23:15
宜家就系三个小分队各喊各滴,那边网盟嘅,调过来6区哩边就靓啦,一个大嘅群体组织
作者: 天河沉沦    时间: 2013-3-1 17:21
andychen7 发表于 2013-2-28 23:15
宜家就系三个小分队各喊各滴,那边网盟嘅,调过来6区哩边就靓啦,一个大嘅群体组织

我都咁话  4 5 6 7 咁就爽拉

作者: fisher_net    时间: 2013-3-1 21:31
GaaraLee 发表于 2013-2-27 23:03
就因为无 先会甘样

其实哩个唔难做到
作者: GaaraLee    时间: 2013-3-1 22:04
fisher_net 发表于 2013-3-1 21:31
其实哩个唔难做到

点做?可以写出你方法吗?
作者: fisher_net    时间: 2013-3-2 23:20
GaaraLee 发表于 2013-3-1 22:04
点做?可以写出你方法吗?

用对讲机和其他各大球迷会联系,哩个有几难?大家愿意沟通就ok啦!

作者: Evergrande-Cleo    时间: 2013-3-3 09:23
真系要霖下呢个问题啊....
作者: GaaraLee    时间: 2013-3-3 19:28
fisher_net 发表于 2013-3-2 23:20
用对讲机和其他各大球迷会联系,哩个有几难?大家愿意沟通就ok啦!

讲到尾 都要D领导愿意下得  

作者: 小白    时间: 2013-3-3 19:32
系想團結 就必需將所有噶球迷會統一座埋一齊 5好東一個西一個...
作者: GaaraLee    时间: 2013-3-3 19:38
小白 发表于 2013-3-3 19:32
系想團結 就必需將所有噶球迷會統一座埋一齊 5好東一個西一個...

确实  唔知当时系点做出呢个确定既
作者: fisher_net    时间: 2013-3-3 23:00
GaaraLee 发表于 2013-3-3 19:28
讲到尾 都要D领导愿意下得

其实哩个贴,主要都系开比d领导睇姐~
作者: lojisan    时间: 2013-3-3 23:34
一定要打亞冠先不分你我?一定要打負力先不分你我?咁难道撐廣州足球都要分先後 分你我 分輕重 分利益?
作者: 烧卖    时间: 2013-3-3 23:41
如果甘易搞得埋,就唔会存在甘多个会啦。希望LZ了解下几个球迷会既历史再建议啦。
作者: 弘堅CHAN    时间: 2013-3-4 02:41
既然系关系到主场助威气氛,恒大“形象部”应该有作为,牵头搞一次联席会议吧。
作者: waikatoben    时间: 2013-3-4 09:49
都想做大佬,就会有新和联胜,新新和联胜等等。。。
作者: caijunpeng2002    时间: 2013-3-4 10:13
一日5放低纷争,一日都团结5到~个个都想做第一结果就一盘散沙感,各个球迷会各有各唱,只有混乱的助威声反而变得返效果
作者: 恒大好强大    时间: 2013-3-4 13:26
我觉得重点是点解当初13区的球迷会远离我地?
作者: nex5n    时间: 2013-3-4 16:33
只能说觉得调区就能解决问题的人太天真了。
作者: ゛﹎尛杰。    时间: 2013-3-4 20:59
睇来我地距离亚洲第一主场仲好远~
作者: 南海t-mac    时间: 2013-3-4 21:06
经过同浦和一战,我感觉从助威气势上,我地只系靠的是主场,靠的是人多,客队球迷只占一小角,声势就已经响彻全场,本人并唔系钟情小日本,而系觉得我地广州队嘅球迷助威太散了,人系多,但唔集中,体现唔出该有嘅气势,确实有必要去统一一下各大球迷会了

作者: 五鼠运财    时间: 2013-3-4 22:03
编排一个时间表,各球迷会负责人拿住。(比如开场时统一叫口号、扔彩带,上半场第十分钟唱歌,直到收场前唱“广州队”歌等等),各球会之间用对讲机提醒。
作者: GaaraLee    时间: 2013-3-6 20:16
烧卖 发表于 2013-3-3 23:41
如果甘易搞得埋,就唔会存在甘多个会啦。希望LZ了解下几个球迷会既历史再建议啦。

八个字 合久必分 分久必合  !!  

作者: 芽菜炒芽肉    时间: 2013-3-6 20:50
一个洪兴,一个东星,有办法合并咩?
本人觉得,睇一个会只大旗嚟当做开始口号,呢个建议唔错!
或者等一个球迷会做统领,其它听到声音后跟着,咁就肯定唔会乱了!
作者: GaaraLee    时间: 2013-3-9 01:21
真系合并成一个广州球迷大联盟先得
作者: 足球迷城    时间: 2013-3-9 11:32
难耐“心中只有一支广州队,助威就有多个球迷会。”

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1