廣州球迷聯盟

标题: 叫人如何尊重中国足球 [打印本页]

作者: ericyuan    时间: 2013-3-16 21:38
标题: 叫人如何尊重中国足球
的确,两队周二都刚打完亚冠。但是毕竟休息了四日,而且打完这场比赛下一场比赛要到3月29日,反正也有足够时间休息。点解两队咁冇拼劲?这就是缺乏职业精神!江苏三球落后之后彻底涣散,而恒大其实全队全场也只有艾基神一个人在踢波。这就是所谓的中国打比。对于两队表现我觉得冇办法收货。对于如此丑陋缺乏职业道德的中国足球,十年内都冇眼睇。
作者: Hong79    时间: 2013-3-16 21:39
你甘9咧 上去踢下就知啦
作者: 人猎乐快    时间: 2013-3-16 21:42
既然咁講,朋友,再見!十一年後你還會再來看嗎?
作者: ericyuan    时间: 2013-3-16 21:44
Hong79 发表于 2013-3-16 21:39
你甘9咧 上去踢下就知啦

我讲紧职业精神,要pro。我不是职业球员。我在我的职业上自然比你比场上球员好很多,而且我pro。我假如踢成他们这样我没面目同我子孙讲我是职业球员。

作者: ericyuan    时间: 2013-3-16 21:45
人猎乐快 发表于 2013-3-16 21:42
既然咁講,朋友,再見!十一年後你還會再來看嗎?

你街上见到狗屎,唔代表你尊重狗屎。

作者: 人猎乐快    时间: 2013-3-16 21:48
可以正面啲睇波嗎?
作者: Ezio009    时间: 2013-3-16 22:24
仁兄,睇波唔该俾多D正面意见,毕竟两队都系中国数一数二噶球队,讲野唔好甘偏激,楼上讲得好岩,上场踢下你米知道球员D辛苦咯,虽然踢完亚冠过左4日,甘人地都要练波噶,讲pro喔…
作者: 天衣無縫    时间: 2013-3-16 22:37

如果兩隊剛周中沒有亞冠比賽,樓主批評就合理。

退一步來說,廣州隊郜林或江蘇隊中堅艾利遜不是正在踢球嗎?而且,戰情再平淡,雙隊都在努力作戰,都值得鼓掌。

還有,聽說聯賽是30場定冠軍,而不是一場定的。
作者: ericyuan    时间: 2013-3-16 22:38
人猎乐快 发表于 2013-3-16 21:48
可以正面啲睇波嗎?

我也从不反面睇波。呢场大胜睇得很爽很开心。不过理性总结,除了艾基神神乎其技之外,实在没有太多正面嘢可以总结到。

我没有针对广州,更令人失望的是江苏。作为一场国家打比,试想下假如有江苏球迷不远千里来到广州为他们打气,球员踢场咁嘅波,点对得住球迷?有时不单止是球赛结果,球员是否俾心机踢好,对得住球迷花这90分钟,同样重要。

作者: yeest    时间: 2013-3-16 22:42
无病呻吟~~
作者: Ezio009    时间: 2013-3-16 22:50
总之觉得楼主有D…偏激
作者: 人猎乐快    时间: 2013-3-16 22:56
ericyuan 发表于 2013-3-16 22:38
我也从不反面睇波。呢场大胜睇得很爽很开心。不过理性总结,除了艾基神神乎其技之外,实在没有太多正面嘢 ...

你既簽名文字令我敬重!一場波既勝負都有必然同偶然既原因,艾基神幷不可能獨自完成美妙戰績,一脚輕捅,一脚重砸,一頭橫點,呢啲離不開全隊對對手既强力逼迫之勢,更不論助攻者心領神會恰到好處既落點。有幾多不足?我地亦應檢討下,幾次險情因何出現?對手實在唔好彩而已!!兩翼飛上去來不及回防,但不飛上去,對手將會係中場組織得更具威脅,以攻代守帶來既漏洞將如何彌補?、、、廣州人多數都好淡定咁享受整個過程,心平氣靜。

多謝你既回應!

作者: ericyuan    时间: 2013-3-16 22:56
天衣無縫 发表于 2013-3-16 22:37
如果兩隊剛周中沒有亞冠比賽,樓主批評就合理。

退一步來說,廣州隊郜林或江蘇隊中堅艾利遜不是正在踢球 ...

玩紧足球这个游戏的很多球队都要双线作战。后二十分钟打成咁,特别是江苏,他们球迷可以收货么?

联赛有30场也不是借口。下一场比赛要到3月29日,没有需要留力。上场没有拼劲,没有永远争取再插一嘢的决心,这就是职业道德问题。

作者: 两冀齐飞    时间: 2013-3-16 22:58
楼主我想问埃历克森的三个入波是不是国内球员助攻的啊???这叫只有他在踢波吗??还有三球的比赛还有问题??这样我建议你以后都吾好睇中国足球或者亚洲足球,巴萨都吾系场去尽啦,你也不要睇了

作者: dalishen    时间: 2013-3-16 23:06
楼主应该系指下半场既后半段,不过果阵对手已经放弃,我地梗系控住黎踢啦,系战术需要唔系态度不好
作者: ericyuan    时间: 2013-3-16 23:06
两冀齐飞 发表于 2013-3-16 22:58
楼主我想问埃历克森的三个入波是不是国内球员助攻的啊???这叫只有他在踢波吗??还有三球的比赛还有问题 ...

你觉得这场波好好睇咁当然冇问题。你也冇必要逼我觉得场波好精彩。艾基神三球都不算绝对机会,特别是后两球,他的能力的确超班。但是两队球员后二十分钟,特别是江苏队,精神面貌好有问题。

作者: 米劳数    时间: 2013-3-16 23:07
口刁那星,赢到三比零,边个都唔会搏命啦,有病!
作者: 人猎乐快    时间: 2013-3-16 23:08
中國足球,目前,只有一個許家印。
作者: nggayeng    时间: 2013-3-16 23:14
体力分配、竞技状态呢啲都係足球嘅一部分,毕竟上场比赛嘅球员唔係实况游戏里面嘅电脑程式啊
作者: fisher_net    时间: 2013-3-16 23:15
其实江苏上年拿第二,系有偶然性的,所以如果话从牌面来说,不算是中国打比吧
作者: 天衣無縫    时间: 2013-3-16 23:17
ericyuan 发表于 2013-3-16 22:56
玩紧足球这个游戏的很多球队都要双线作战。后二十分钟打成咁,特别是江苏,他们球迷可以收货么?

联赛 ...

當江蘇那球中柱追不成1:1,接著半場完落後0:2,而且一直被廣州的控球打法壓住,可以怎樣?多博一些紅黃牌以表盡力?

請問今次聯賽是否第20輪,雙方要你死我活?如是,你對。還有,國家打比一詞,一亂用,何來價值?
作者: dozenyell    时间: 2013-3-16 23:26
我写个服字比楼主,

看法甘标新立异,国家队主教练个位系到召唤紧你

条友真是有病。。。
作者: kelvin1010    时间: 2013-3-16 23:28
你咁讲真系冇话可讲,一场咁精彩比赛比你讲咁
作者: 细广    时间: 2013-3-16 23:37
请问LZ平时有无睇波架,赢住3只仲要继续去???输紧果队都唔出离抢喇,赢住果队就肯定拖住离踢架啦,世界任何一支球队都系甘打架啦,甘都有得叼
作者: 人猎乐快    时间: 2013-3-16 23:38
大家無必要一路追殺樓主,論壇上暢所欲言喈,有果句講果句,佢眼中只有一個艾基神亦無錯。
作者: ゛﹎尛杰。    时间: 2013-3-16 23:45
鸡爷唔博?比人铲到无晒也讲~如果场波系0比0噶话江苏下半场后段会放弃比赛吗?距简直系攻唔翻出黎~
作者: fengye108    时间: 2013-3-17 00:00
ericyuan 发表于 2013-3-16 22:56

联赛 ...

个人觉得,踢得唔错。下周五队员要踢国家队,领先情况下,适当放慢节奏,很正常。一个战略性问题。
作者: 天衣無縫    时间: 2013-3-17 00:20
fengye108 发表于 2013-3-17 00:00
个人觉得,踢得唔错。下周五队员要踢国家队,领先情况下,适当放慢节奏,很正常。一个战略性问题。

下星期五要踢國家隊,加上領先優勢大,合理之至。
作者: jisenge    时间: 2013-3-17 00:27
总有那么一些人,觉得自己唔同寻常人!
作者: 人猎乐快    时间: 2013-3-17 00:29
天衣無縫 发表于 2013-3-17 00:20
下星期五要踢國家隊,加上領先優勢大,合理之至。

睇來我要開張新帖先得!《各位心中完美球隊係點樣既?即管YY》

作者: lojisan    时间: 2013-3-17 00:31
支持 你睇到別人睇唔到嘅嘢
作者: tjhwin    时间: 2013-3-17 00:40
列比都比嗮信号,孔卡,穆里奇都落场,江苏果边最后10分钟都逼唔到上来,人地打日本仔个个跑1.3W的后遗症都出嗮来,还要落力打。搞得唔好江苏D非技术动作就出来啦,楼主肯定自己提得波少......
作者: ammon    时间: 2013-3-17 00:48
个人观点
两队周中都算是出全力踢亚冠赛事,
广州虽然是主场,但是要由韩国翻来,路程都算是客场
江苏亚冠是主场,金场是客场,计落双方都可以讲是客场作战,长途跋涉体力消耗都唔少!

艾基神是跟埋去韩国,不过得个看,唔使落场,加埋巴神伤左,有体力有机会点会唔去尽d

半场过后2比0,可以控制场面,做咩一定要去到尽?是要博到抽筋先叫做尽力?
对于lz观点唔多认同
作者: BILL_LAU    时间: 2013-3-17 01:19
以和为贵,大家心平气和
作者: a-kang    时间: 2013-3-17 01:37
无拼劲? 开玩笑 N次人仰马翻 我怀疑楼猪有无梯球 主要系今晚恒大队员够专注 配合起来很流畅 跑动也积极
作者: parisling    时间: 2013-3-17 01:57
只可以讲,楼主对足球呢项运动的要求过高。
我睇皇马巴萨曼联都满足吾倒楼主的要求。。
巴萨领先2比0我林都吾会狂攻只会控制节奏。
作者: abuseu    时间: 2013-3-17 02:03
斋恢复设备同队中既恢复治疗师技术已经无得同D世界一流既球队比啦,加上一周双赛,呢场波两队既体能储备未必100%恢复晒,如果真系禁PRO啊,国足就唔会由亚洲一流跌到差唔多三流禁滞啦
作者: parisling    时间: 2013-3-17 02:12
ericyuan 发表于 2013-3-16 21:44
我讲紧职业精神,要pro。我不是职业球员。我在我的职业上自然比你比场上球员好很多,而且我pro。我假如踢 ...

你确定你在你从事的行业可以做到全国顶尖?

作者: 夜的第七章    时间: 2013-3-17 08:54
睇下寻晚既曼联喇
作者: 弘堅CHAN    时间: 2013-3-17 18:48
双方都有国脚,下周要打伊拉克,既然胜负已定,职业球员都懂得职业化地用体力。
作者: saiyangfat    时间: 2013-3-17 20:55
一个以为自己睇紧英超的球迷的观点。

中国的国情本身特殊,地方大,曼联踢完巴黎翻去打利物浦,你觉得路程要几远!?用系路上的时间要几多!?

江苏广州呢D,打完亚冠,再打联赛,唔知到底你呢个球迷有没了解过系路程上要花费几多时间!?
广州队翻来的路程仲远过江苏过来。

第二,广州队就人员储备齐整,江苏呢!?死拼日本仔,你觉得距仲有几多力量来同广州队打!?

第三,LZ本身对中国足球了解有几多!?呢场波你都叫国家打比!?唔系啊嘛!?江苏仲未有呢个资格。

第四,当你系处否定人地的时候,客观D,中国足球系差,但系好多你呢D球迷唔见得比中国足球高出几多水平。单讲作为一个球迷,你就已经没资格讲咩专业来形容啦。
作者: CY1978    时间: 2013-3-18 03:48
无理取闹,鉴定完毕!
作者: bug24x    时间: 2013-3-18 08:47

曼联飞完东欧,翻砖头给曼城打了5:1,涣散否?
另外,对手那个中柱如果入左,还有没有甘牙刷?

一些参加欧冠的球队,在联赛中轮换的时候踢得不紧凑的情况时有发生。你要看过多蒙特输的那场又如何?所有参加欧冠的球队,都偶有状态滑落的情况,比如曼城亦然。
论人脚,中国好球员少,替补水平差异大,出现兴奋完之后状态相对下滑是绝对可以理解的。江苏更甚,人手较少。如果日本柏太阳神论实力是四强之列,但在去年在联赛一直给其他不如他们的球队压制在中游,就是亚冠的影响。难道现在中国足球还是夸耀人才很多的时候?

作者: cango    时间: 2013-3-18 11:28
鉴定如下:

1)lz比较少坐飞机,乘搭任何交通工具,唔好认为只係休息,一样会好辛苦。即使头等舱都一样。何为之舟车劳顿。而且人地欧洲都承认亚洲洲际赛系全球行程最远既,lz忘记一点,亚洲比南美洲既人口要多几多?每日出行人数系几多倍? 需求量大,飞机延误滞留系经常发生。而且亚洲好多球队既主场五似中国,系系主要城市,有飞机。

2)lz比较片面去理解足球,无将其他客观因素纳入足球范畴,例如,下星期有国家队比赛,恒大有几多人要去? 如果你系要博到最后一秒,下星期去国家队就等受伤啦!

3)lz!即使你用欧洲球队相比,请充分了解欧洲球队,难道巴萨、曼联、皇马就每一场都甘生猛?

4)lz未经过专业或业余足球训练,每日两小时专业足球训练,你以为甘容易啊?
作者: saiyangfat    时间: 2013-3-18 12:03
讲巴西联赛的话,知道巴西联赛的赛程吗?距地的打法同中国联赛系唔同的,而且另外一点,距地系南美解放者杯的路程都唔会好似亚洲的亚冠吧!?气候差异如此之大吧!?

你讲态度问题,最起码我唔觉得恒大的态度有咩问题,如果你觉得甘的控制率都有错的,都系态度问题,只能讲明你睇波好少,而且太唔了解列比了。

两队12个国脚又如何,恒大几多个啊!?江苏何德何能啊!?国家打比绝对算唔上啦,中超球队给亚冠拖累的例子年年都系,除左今年,之前唔知你睇过几多年亚冠。呢D系中超啊,你估你睇英超啊,人地一队波二十人踢得,江苏最多咪15个人。你想一支15个人的球队又打亚冠好态度又要联赛好态度有没可能。

总体来讲,我唔觉得江苏态度有问题,而系恒大太强,而且而家的强,系可以系完全控制局势。江苏想追都没得追,真心劝你了解下列比先再讲呢D说话。

之前唔觉得点,而家越来越觉得呢个人犀利,广州队而家已经唔再似以前的广州队了。真心觉得系列比教导下,中国D球员都可以打到控制波。
作者: 广州小铁杆    时间: 2013-3-18 13:25
先尊重自己的球队吧
作者: tank1719248    时间: 2013-3-18 13:34
楼主呢种算唔算系输又有意见,赢又有意见,踢得唔好有意见,踢得好又有意见,呢D算唔算系唯恐天下不乱噶做法呢?11人场,如果楼主自己有踢波都知道,来回跑几十转中途仲要摆脱防守你噶人同接应自己队友传球并且无球走位,你估真系好似行北京路shopping咁轻松啊?
作者: 天衣無縫    时间: 2013-3-18 18:57
多線作戰的球隊,不應該在季初就死拚,定當好好分配球員的體能狀態。這基本也不懂,很難奢望有好成績,從而吸引更多球迷及觀眾。

中國素來沒有什麼打比的傳統,亦不需要有及強求要有,像目前的群雄並起已不容易。

足球比賽的精彩有很多種,包括激烈拼搏,互扭六壬,組織細致,戰局峰迴路轉甚至惹人發笑等。只求激烈拼搏的,最好就看英超,不過也不敢擔保,畢竟球賽不是電影,沒有影評參考的。
作者: 人猎乐快    时间: 2013-3-18 19:06
天衣無縫 发表于 2013-3-18 18:57
多線作戰的球隊,不應該在季初就死拚,定當好好分配球員的體能狀態。這基本也不懂,很難奢望有好成績,從而 ...

大度演?你想煮二。

作者: tgaga    时间: 2013-3-18 19:07
赢波都甘多野讲,真系服左楼主你了。唔好你所谓的pro去评价球员的pro.
作者: tgaga    时间: 2013-3-18 19:08
赢波都甘多野讲,真系服左楼主你了。唔好你所谓的pro去评价球员的pro.
作者: 天衣無縫    时间: 2013-3-18 19:34
人猎乐快 发表于 2013-3-18 19:06
大度演?你想煮二。

球賽包括很多事物,有精彩有冷場,有預期有未知,喜怒哀樂兼而有之。球迷只見其一不見其二,有點可惜。
作者: yuhao84    时间: 2013-3-18 19:46
LZ最见,十年后也不要来睇波了。
作者: damojiao    时间: 2013-3-19 10:37
不同意楼主!讲完!
作者: Kaki_Ng    时间: 2013-3-19 11:36
路过!
作者: sunlwf    时间: 2013-3-19 11:52

你YA蕉!乜叫做唔拼咩叫做唔专业?你话唔好睇,唔够西甲英超好睇,就冇嘢讲。但唔好喺度扮晒蟹!我就完全觉得冇唔妥,完全唔觉得球员冇拼!我胆敢话你知,睇波我专业过你,哩个係同我嘅职业有关,不过我唔会话你知我做乜,讲出嚟可能好多人识我!

总之,我唔需要睇晒后边D留言,我只拉落去睇到5、6楼,就即刻驳你,我相信,哩张贴,一定係闹你多,唔使睇。唔需要讲埋晒D什么“唔怕比人喷”哩D废话,总之你嘅观点就係大把人唔认同,自己反醒,唔好扮晒蟹。

好似你哩D带住咁嘅思想、眼光去睇波嘅人,唔会开心、激情得去边。

真係搞唔明白点解有人中意发埋晒D明知比人喷都要发嘅贴。如果你话你唔知道咁都会比人喷,就係你脑子有问题。

你唔睇你嘅事,中超大把人睇,广州恒大更多人睇!少你一个冇人知,天体唔需要你哩D冇激情、唸嘢唸埋一边嘅人!真係未试过喺哩个论坛咁闹人。

作者: liop    时间: 2013-3-19 16:37
大家尽力jiuhao
作者: 百两金    时间: 2013-3-19 19:38
无睇波,不清楚,不过我想8区一定好开心,这就够了,足球是开心的
作者: 7598774    时间: 2013-3-19 20:20
赢三拨还不慢慢踢?输三波都放弃比赛了。大家都留力,防止受伤,有何不妥??楼主傻嗨。照你甘讲,基本全世界的球队都无职业道德了。
作者: Jovian    时间: 2013-3-20 11:32
manu入波之后都hea啦,赢波系唯一标准
作者: aguopkny    时间: 2013-3-20 13:14
LZ明显只睇入球,唔睇其他。或者根本就无认真观察每一个球员。有本事每一个球员都点评其问题,唔好上黎就一句话结论,喷子的最大特征就系只讲结论,唔讲因由唔讲细节!
作者: yukifc    时间: 2013-3-20 13:31
江苏的球员都无力了, 你仲话人留力... 恒大球员就好落力了, 只係领先3球之后收返住,
作者: 静默    时间: 2013-3-20 19:17
人猎乐快 发表于 2013-3-16 21:48
可以正面啲睇波嗎?

唔尊重自己球员妄为球迷!赢又骂,输更加骂!楼上讲得岩啦,你现从事的工作已做到行内顶尖?你一年上齐甘多班,上班八个钟都系打起十二分精神?呢场球唔单只埃神打得好,飞机林虽然仲系打飞机,但系距打位好积极,两次甘靓助功你见唔到?郑智呢场都踢得几好!

作者: 静默    时间: 2013-3-20 19:20
静默 发表于 2013-3-20 19:17
唔尊重自己球员妄为球迷!赢又骂,输更加骂!楼上讲得岩啦,你现从事的工作已做到行内顶尖?你一年上齐甘 ...

点错先,复楼主嘎

作者: 人猎乐快    时间: 2013-3-20 19:30
静默 发表于 2013-3-20 19:20
点错先,复楼主嘎

非常感謝您關注幷支持廣州隊!這正是樓主歪論既真正目的。
“枯木朽株齊努力”!天河需要團結一切可團結既力量,向世界嗌出廣州最强既聲音!!

作者: 人猎乐快    时间: 2013-3-20 19:34

一支球隊是一個立體既整體,所有進攻防守都要各司其職,這就是紀律,因應場上情勢變化緊密聯系,這就是球隊既整體素質。
作者: 静默    时间: 2013-3-20 20:34
人猎乐快 发表于 2013-3-20 19:30
非常感謝您關注幷支持廣州隊!這正是樓主歪論既真正目的。
“枯木朽株齊努力”!天河需要團結一切可團結 ...

再认真看完所有的回帖,发现楼主不过在哗众取宠!!!
作者: 人猎乐快    时间: 2013-3-20 20:42
静默 发表于 2013-3-20 20:34
再认真看完所有的回帖,发现楼主不过在哗众取宠!!!

可能,係挂?我都想听下佢点讲。
呢张帖火,一火:火出大家既态度,二火,火出一股正气。

作者: benny1021    时间: 2013-3-21 14:29
diu
状态有好坏
战术有安排

唔好搞得场场波都要系你想要既结果啦
作者: 243魔鬼山    时间: 2013-3-21 17:11
无聊之至,楼主有病啊,要求太高咯。你想睇恒大变成英超西甲么。。。咁你直接去睇啦,唔系四围9UP。。。

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1