廣州球迷聯盟

标题: 我首先喺来睇波,然后才是来助威,求还我全场唯一入球! [打印本页]

作者: 俊彦    时间: 2013-6-26 09:06
标题: 我首先喺来睇波,然后才是来助威,求还我全场唯一入球!
[attach]80155[/attach]   
全场又唱又跳边会攰,但是却睇唔到全场唯一的入球!二层摇旗的兄弟好辛苦身水身汗我唔怪他,但是你班高层企晒喺二层,大家都反映了好多次了,仲扯支旗出来佐住晒。大佬啊,我地首先是来睇波,其次先是来助威的,支旗又大又高完全遮挡了半个球场,莫非改变一下支旗的位置和大小都是原则问题?你地有没考虑人地的感受的?

作者: vinccccc    时间: 2013-6-26 09:27
fjsadkljfsdklfjlakfj lsadfsdlsdkl fjsdlkfjasl;k
作者: weson11    时间: 2013-6-26 09:31
可惜买吾到票,去吾到现场
作者: lcc    时间: 2013-6-26 09:32
LZ,呢个问题之前有人发帖讲过了,你可以查阅翻,就清楚高层们的态度了~
作者: kellow    时间: 2013-6-26 09:39
出助威区就解决晒咯
作者: 足球迷城    时间: 2013-6-26 09:42
大爷盟认为如果你觉得被旗阻挡视线,请你上山顶。
作者: 俊彦    时间: 2013-6-26 10:44
kellow 发表于 2013-6-26 09:39
出助威区就解决晒咯

出了助威区去助威?

作者: 俊彦    时间: 2013-6-26 10:44
lcc 发表于 2013-6-26 09:32
LZ,呢个问题之前有人发帖讲过了,你可以查阅翻,就清楚高层们的态度了~

一日不纠正错误,每场发一帖炮轰
作者: CNROBIN    时间: 2013-6-26 10:53
你第一次入会吗?
作者: 俊彦    时间: 2013-6-26 11:11
CNROBIN 发表于 2013-6-26 10:53
你第一次入会吗?

你觉得呢?
作者: kennyzhz    时间: 2013-6-26 11:12
你用幾錢买年票?买之前有无人话你知一定唔比翘手?而且系有支旗系你前面讽讽下???如果有,你就无声出喇,如果无.................
作者: 俊彦    时间: 2013-6-26 11:24
kennyzhz 发表于 2013-6-26 11:12
你用幾錢买年票?买之前有无人话你知一定唔比翘手?而且系有支旗系你前面讽讽下???如果有,你就无声出喇 ...

对于助威我问心无愧,我敢保证我入会噤多年只要到场都做足助威绝不翘手,如果赛季初或者往年都有在中间摇旗的习惯我无话可说,但是明明是个可以改的不合理操作,令人睇唔到半个球场和唯一入波,还有心情助威么?仲够胆唱“齐齐上山睇波”?改成上山扯旗好过啦。

作者: lcc    时间: 2013-6-26 11:28
lcc 发表于 2013-6-26 09:32

LZ你可以浏览翻我发的贴,里面的回复简直令人心淡~

作者: kennyzhz    时间: 2013-6-26 11:28
俊彦 发表于 2013-6-26 11:24
对于助威我问心无愧,我敢保证我入会噤多年只要到场都做足助威绝不翘手,如果赛季初或者往年都有在中间摇 ...

理解你噶心情!加油!!!
作者: 俊彦    时间: 2013-6-26 11:38
lcc 发表于 2013-6-26 11:28
LZ你可以浏览翻我发的贴,里面的回复简直令人心淡~

他们认为这是理所当然的,你唔满意?你上山顶咯,你去其他球迷会咯,反正我大爷盟有年票优惠,又有好多优惠,大把人争住入会啦。

作者: lcc    时间: 2013-6-26 11:44
俊彦 发表于 2013-6-26 11:38
他们认为这是理所当然的,你唔满意?你上山顶咯,你去其他球迷会咯,反正我大爷盟有年票优惠,又有好多优 ...

佢地宜家系:意见唔接受,态度又照旧~

作者: Gavin    时间: 2013-6-26 12:16
如果无雨既话,我会选择坐落下面。
作者: melon_z    时间: 2013-6-26 12:28
你唔识换位?有d人就系中意忘情助威,睇唔睇到入球唔紧要,但系你嘅要求系要睇波,咁你米换位咯,咁简单嘅做法都要人教?
作者: kyo1011    时间: 2013-6-26 12:37
我就系坐樓主附近噶啦,一樣比支旗擋住,琴晚6點9個字去到球場坐落黎,發現周圍好空,人數比起其他排少得多,我就奇怪啦。之後見到支旗,明白曬!!下次去我5坐裹幾排噶啦,我相信久而久之裹幾排吉硬!
作者: 俊彦    时间: 2013-6-26 12:40
melon_z 发表于 2013-6-26 12:28
你唔识换位?有d人就系中意忘情助威,睇唔睇到入球唔紧要,但系你嘅要求系要睇波,咁你米换位咯,咁简单嘅做 ...

忘情助威同支旗有关系的咩?没支旗就助唔到威?又有几多人是唔睇波只助威的呢?唔睇波只助威有咩意思呢?就算下场我见过鬼怕黑,唔坐呢度附近,噤其他人就没意见?坐在附近的近百人有意见的不只是我一个。莫非大家都要找忘情助威的人来换位?

作者: 俊彦    时间: 2013-6-26 12:42
kyo1011 发表于 2013-6-26 12:37
我就系坐樓主附近噶啦,一樣比支旗擋住,琴晚6點9個字去到球場坐落黎,發現周圍好空,人數比起其他排少得多 ...

位置仲贴了忠义区的贴纸,却没人选择真是讽刺
作者: kyo1011    时间: 2013-6-26 12:44
俊彦 发表于 2013-6-26 12:40
忘情助威同支旗有关系的咩?没支旗就助唔到威?又有几多人是唔睇波只助威的呢?唔睇波只助威有咩意思呢? ...

樓主5好吵啦,下次5坐就系啦~

作者: hwm    时间: 2013-6-26 15:23
球都睇唔到边队控住,如何助威??????!!
作者: huangwenge2001    时间: 2013-6-26 15:35
走吧你,不送
作者: 阿泽    时间: 2013-6-26 15:45
请楼主主动小小自己另外选择唔会有旗遮挡嘅位置...
作者: 人猎乐快    时间: 2013-6-26 15:45
越秀山年代可不是这样!!新球迷们你地知道几多?!
撑俊彦!
作者: 两冀齐飞    时间: 2013-6-26 15:50
我都有意见联盟应该取消晒的旗吾好阻住我睇波,仲有的鼓吵九住晒一样要取消,还有你们的助威声也太吵了一样取消,还有昨晚站我前面的友企系度阻住我睇波叫阿蛇拉他走啦!!!个个坐起度安静睇波知道吗???唯一吾可以取消的系年票优惠和吾使通宵排队仲有A字头的衫送,如果明年能送年票和衫送货上门就最好了,鬼叫你们只系叫大联盟阿叔叫大爷啊!!!所以只有你们迁就我!!!而且说明我助威一定比的xxx好!!!
作者: 8fun8    时间: 2013-6-26 16:00
来靠近七区下方位置吧,冇旗遮~我一样呐喊助威···
作者: MyLoveWinne    时间: 2013-6-26 16:53
其實咁多人咁大意见,點解唔可以衹繫開場時,入波後,人浪時flip旗呢?其實好簡單遮…
作者: 人猎乐快    时间: 2013-6-26 16:59
MyLoveWinne 发表于 2013-6-26 16:53
其實咁多人咁大意见,點解唔可以衹繫開場時,入波後,人浪時flip旗呢?其實好簡單遮…

同意呢个建议,时间性值得考虑;位置方面应再细斟酌。

作者: berry333    时间: 2013-6-26 21:01
俊彦 发表于 2013-6-26 10:44
出了助威区去助威?

因为第一你话系离睇波  第二先系助威    但系要搞清楚8区系咩区先入黎。   记住,8区系助威区!!!

作者: ruanbohua    时间: 2013-6-26 22:04
MyLoveWinne 发表于 2013-6-26 16:53

其实我感觉宜家某些人会有少少斗气的成分。。。
作者: 黄荣彬    时间: 2013-6-26 22:20
去10区就无旗
作者: 高治    时间: 2013-6-26 22:58
ruanbohua 发表于 2013-6-26 22:04
其实我感觉宜家某些人会有少少斗气的成分。。。

体27楼回复就知,呵呵
作者: cy15    时间: 2013-6-26 23:34
大家心平气和D,大家都系兄弟姐妹彼此价值观略有不同姐,可以求同存异嘛!既然有矛盾了,大家互相迁就下,不撤旗没问题吖!旗手可以将出旗既频率降低少少,出旗既时机再掌握好D,确实最关键既时候俾旗遮住咩都睇唔到又几遗憾既,就好似睇激情片最激情果几个镜头俾人剪左去,甘仲睇来托咩?摇大旗既兄弟场面沉闷时或者入左波时摇多D亦都可以调动现场气氛嘛,入肉埋牙时轻轻停一停等大家睇得清楚D就皆大欢喜啦!被遮既兄弟姐妹亦都可以稳摇旗既兄弟沟通下出旗既时机同频率,入得来联盟既就系兄弟姐妹完全没必要恶言相向甚至做出D过激行为来激化矛盾!无论点都好,大家系兄弟姐妹有问题心平气和一齐去解决,OK?
作者: LAMSUN    时间: 2013-6-26 23:46
其实都睇左唔少呢类型贴了,既然系一个大联盟,都系自己人,出现意见或者矛盾,应该有个领导角色出来调节,孰是孰非作为领导有义务解决。应该以理服人, 既要保持联盟镇势又要平衡球迷感受。但我好似无发现有呢个角色出现。或者因为我唔了解吧。
我因为时间关系,无去现场睇波,但我爱广州足球。

作者: cy15    时间: 2013-6-27 00:08
LAMSUN 发表于 2013-6-26 23:46
其实都睇左唔少呢类型贴了,既然系一个大联盟,都系自己人,出现意见或者矛盾,应该有个领导角色出来调节, ...

系度甘耐,其实感觉依度比较民主,只要唔系恶意攻击你讲咩都得既,绝对唔会有领导干涉你既言论,对与错你觉得应该由领导来评判的吗?真理又唔系掌握系你度又唔系掌握系我度更加唔应该系领导度啦!真理等时间来验证吧!

作者: 俊彦    时间: 2013-6-27 00:30
berry333 发表于 2013-6-26 21:01
因为第一你话系离睇波  第二先系助威    但系要搞清楚8区系咩区先入黎。   记住,8区系助威区!!!

助威区唔可以睇波?助威唔可以睇波?咩逻辑呢?

作者: 俊彦    时间: 2013-6-27 00:35
cy15 发表于 2013-6-26 23:34
大家心平气和D,大家都系兄弟姐妹彼此价值观略有不同姐,可以求同存异嘛!既然有矛盾了,大家互相迁就下,不 ...

本来就应该是噤,就算浦和的旗阵一般都是开场、入波先用,观众席上的旗都是细旗,而且人地是球门后的位置,对实现阻挡有限,不像我地区刚好是弧线位一支大旗可以档到上百个位置
作者: 俊彦    时间: 2013-6-27 00:50
两冀齐飞 发表于 2013-6-26 15:50
我都有意见联盟应该取消晒的旗吾好阻住我睇波,仲有的鼓吵九住晒一样要取消,还有你们的助威声也太吵了一样取 ...

我宜家喺度反映紧问题,你唔好噤激动吧?这个问题我不是第一个也不可能是最后一个,觉得唔合理就要争取。联盟噤多年我唔是一个唔讲道理的人,我大可以下次唔企呢个位置,但是支旗摇动的时间同地点真是唔妥嘛。
作者: 蓝海大少    时间: 2013-6-27 01:10
俊彦 发表于 2013-6-26 10:44
一日不纠正错误,每场发一帖炮轰

求解散么???

作者: Joyce    时间: 2013-6-27 01:10
不如所有旗都去晒山頂啦,實唔會遮擋視線了!閣下繫米覺得我呢個提議好好呢?又唔使取消旗陣,又唔會遮擋視線!一舉兩得!

但繫,閣下幾時見過行兵布陣,旗會繫最後?或者閣下可以講,而家系體波,唔繫打仗!咁在下又想問下體育競技,中文嘅核心含義——競技戰場,最終目的繫勝利,與行軍打仗嘅核心意義不謀而合!所以,請問閣下,比賽場是否猶如戰場?聯盟旗幟是否等於軍隊嘅指揮靈魂?如果系,請閣下唔好杯葛,嫌棄,埋怨,甚至出賣,捨弃自己軍隊嘅靈魂;如果唔繫,建議閣下翻閱各大報章文獻,體下繫如何描述競技賽場!
以上個人觀點,歡迎舉例論證!謝謝!
作者: 俊彦    时间: 2013-6-27 01:30
Joyce 发表于 2013-6-27 01:10
不如所有旗都去晒山頂啦,實唔會遮擋視線了!閣下繫米覺得我呢個提議好好呢?又唔使取消旗陣,又唔會遮擋視 ...

首先,我地唔是行兵布阵,按你讲法,在球场上战斗的才是正规军,我地充其量是军乐队、擂鼓队,山顶的朋友是后勤粮草军?
其次,前排大旗列阵不是问题,但二层的独树一帜又有咩意义?莫非是中军大帐帅旗?如果是帅旗是不可以用来摇晃的,而是应该巍然不倒地耸立。
第三,即使我们真的是战斗部队,连前方战况如何只能凭声音猜测,对军心的影响又有多大?

请兄弟不要信口开河,上纲上线,动不动就出卖自己队伍、灵魂,如果对自己军队没有忠诚,我又何必在此大吐苦水?我不如高坐山顶指点江山,何其快哉!

作者: 俊彦    时间: 2013-6-27 01:34
蓝海大少 发表于 2013-6-27 01:10
求解散么???

求被说服

作者: Joyce    时间: 2013-6-27 01:40
俊彦 发表于 2013-6-27 01:30
首先,我地唔是行兵布阵,按你讲法,在球场上战斗的才是正规军,我地充其量是军乐队、擂鼓队,山顶的朋友 ...

咁問下自己,繫有會規先啊?定系有閣下先?
作者: Joyce    时间: 2013-6-27 01:42
俊彦 发表于 2013-6-27 01:30
首先,我地唔是行兵布阵,按你讲法,在球场上战斗的才是正规军,我地充其量是军乐队、擂鼓队,山顶的朋友 ...

都預左閣下會話自己唔繫行兵布陣之類嘅話啦!麻煩閣下體清楚在下所講嘅一字一句,理解透徹再發錶,謝謝!
作者: 俊彦    时间: 2013-6-27 08:52
Joyce 发表于 2013-6-27 01:40
咁問下自己,繫有會規先啊?定系有閣下先?

请问阁下,会规有没话唔准人发表意见,有没话支大旗一定要放喺中间,定抑或讲助威的时候唔俾睇波?我的要求其实好简单,我都唔多奢望,我只希望入球的时候可以分享到应有的快乐。

作者: 俊彦    时间: 2013-6-27 08:55
Joyce 发表于 2013-6-27 01:42
都預左閣下會話自己唔繫行兵布陣之類嘅話啦!麻煩閣下體清楚在下所講嘅一字一句,理解透徹再發錶,謝謝!

反复拜读不知你所指理解咩问题?请明示
作者: 两冀齐飞    时间: 2013-6-27 14:00
俊彦 发表于 2013-6-27 00:50
我宜家喺度反映紧问题,你唔好噤激动吧?这个问题我不是第一个也不可能是最后一个,觉得唔合理就要争取。 ...

其实好简单的野,受支旗影响的位置系非常有限的,如果吾想受影响可否自己牺牲下个人利益上下移动几行呢???八区有二千多个位,受影响的位置有限除了上山顶外去支旗的下面仍然是可以的.点解自己吾可以牺牲迁就下呢???另外这样野系大家入会前已经讲明系无得投诉必须遵守的野即然入得黎玩又是否应该遵守呢?????
作者: 牙斩斩    时间: 2013-6-27 14:08
大家各抒己见,都系兄弟,唔啱讲到啱。

刚从瘟哥华返到广州,顶下冯七先。好耐无见!
作者: jialiang.tommy    时间: 2013-6-27 14:19
平时助威,投入到入球过程点样都唔知啦!给支旗挡住算咩啊,我系你下面系成个球场挡晒,我地都五出声······好似我地举门旗,后面过个根本都五使睇波啦,请你端正下自己对助威噶态度或者上网睇多D海外助威视频啦,人地海外助威你睇都五使睇啦,,,,,,,讲野
作者: gaolao    时间: 2013-6-27 15:16
确实,首先是球迷入场睇波,然后才是聚在一起为球队呐喊。
作者: hugo冯    时间: 2013-6-28 00:41
“我地首先是来睇波,其次先是来助威的”但系联盟的宗旨系先助威后睇波的喔!入会时无睇清!9,10,11区比较适合你了,哪里睇得一清二楚
作者: 广州泰利    时间: 2013-6-28 01:06
楼主,下年我地一起过档南粤啦,大爷盟已经变晒质啦,既无激情,又有这么多条条框框的规定,何必咧?
作者: futballman    时间: 2013-6-28 08:29
如果波都没得睇,咁唔好叫“大联盟”了,叫“助威盟”好过啦。好多人加入大联盟,就系想睇波之余,仲一齐助威有气氛,宜家你话入会就只能助威唔可以睇波哦,咁即系叫人走啦

撑楼主

作者: hwm    时间: 2013-6-28 09:21
跟他们说都系浪费表情!大家以后看球时远离那支旗就是了。
作者: hwm    时间: 2013-6-28 09:32
整天助威助威,如果球都看不到是哪队控着,何来助威???!如果是这样的话,以后大家助威时,不用看球场了,对着天空唱阿,跳阿,就行了!!现在我们不是不助威,只是提出因为这一面旗挡住了大家的视线,影响到大家看球的同时,更影响了大家助威!!!!听也好,不听拉倒。以后大家坐上山顶,就让下面的空着吧
作者: hwm    时间: 2013-6-28 09:36
hugo冯 发表于 2013-6-28 00:41
“我地首先是来睇波,其次先是来助威的”但系联盟的宗旨系先助威后睇波的喔!入会时无睇清!9,10,11区比较 ...

先助威,后睇波!!以后不用看球场,对着天空助威吧!如果指挥的、打鼓的、旗手们,是不是先看到球是哪队控住,先指挥的,呵呵,唉,唔讲,费事浪费表情!!
作者: hugo冯    时间: 2013-6-29 00:47
hwm 发表于 2013-6-28 09:36
先助威,后睇波!!以后不用看球场,对着天空助威吧!如果指挥的、打鼓的、旗手们,是不是先看到球是哪队 ...

你有点强词夺理吧!咩叫指挥吖?指挥就吾普通会员啦,甘都吾明!甘你觉得联盟要点样做符合你口味呢?!如果个个会员都要求这样那样的联盟还点搞?你来搞咯!联盟无强迫你加入的,你可以选择其他的。。。

作者: jm_lee    时间: 2013-6-29 13:19
广州泰利 发表于 2013-6-28 01:06
楼主,下年我地一起过档南粤啦,大爷盟已经变晒质啦,既无激情,又有这么多条条框框的规定,何必咧?

好行夹唔送~最紧要系你甘理由过去人肯收你先算~
作者: sr5455    时间: 2013-6-29 15:12
唔该你上山顶...多谢合作
作者: LAMSUN    时间: 2013-6-29 22:53
cy15 发表于 2013-6-27 00:08
系度甘耐,其实感觉依度比较民主,只要唔系恶意攻击你讲咩都得既,绝对唔会有领导干涉你既言论,对与错你 ...

你根本无理解我表达的意思!我系话当有球迷上来咨询现场诸如“摇旗”“座位分配”等问题的时候,作为联盟应该有个“领导”角色的人出来解答! 给出联盟的角度及想法!
并不是对于呢个论坛发表的观点与角度去作出评判 而家明白没???

作者: 弘堅CHAN    时间: 2013-6-29 23:48
足球,首先系快乐嘅,所以米卢以前提出“快乐足球”概念,让中国队球员都在球场上露出笑容,让中国队打入世界杯。

而睇波助威,首先亦应该系快乐嘅。假如为咗助威有气势,而忘记咗将足球嘅快乐传递、扩散嘅作用,忘记咗妨碍其他球迷睇波,咁就已经进入误区啦!

所以,一个宗旨,无论用何种方式助威,首先要大家开心,睇波睇得快乐,助威才会尽情。
作者: lcc    时间: 2013-6-30 12:46
弘堅CHAN 发表于 2013-6-29 23:48
足球,首先系快乐嘅,所以米卢以前提出“快乐足球”概念,让中国队球员都在球场上露出笑容,让中国队打入世 ...

讲得啱!

作者: 广州泰利    时间: 2013-6-30 13:29
jm_lee 发表于 2013-6-29 13:19
好行夹唔送~最紧要系你甘理由过去人肯收你先算~

过去都洗理由既?我先唔讲扯旗问题,就我地忠义组成场又唱又跳,你睇下下边D人?无动于衷,就算皮爷隔离果一扎都系,你话我地系咩感受,联盟一日唔去龙门后面,嚟黏年票既人一起都仲会喺度,唔洗你送,下年我一定会过档过去
作者: ★67★    时间: 2013-6-30 18:22
广州泰利 发表于 2013-6-30 13:29
过去都洗理由既?我先唔讲扯旗问题,就我地忠义组成场又唱又跳,你睇下下边D人?无动于衷,就算皮爷隔离果 ...

我同我啲frd有跳同唱噶
就喺皮爷附近
虽然冇妳哋咁犀利
就算唔喺狂跳都会跳下

作者: yukanghua@96900    时间: 2013-6-30 22:35
严重同意,联盟的解释系 摇旗系助威广州队进攻的方法,无解
作者: liop    时间: 2013-7-1 16:41
你回家看电视吧。八区不是你该来的地方。
作者: jm_lee    时间: 2013-7-2 15:36
★67★ 发表于 2013-6-30 18:22
我同我啲frd有跳同唱噶
就喺皮爷附近
虽然冇妳哋咁犀利

你就唔可以移步去无旗遮住既地方???
作者: coke858    时间: 2013-7-2 22:08
你去买0区睇啦.
作者: ★67★    时间: 2013-7-3 08:03
jm_lee 发表于 2013-7-2 15:36
你就唔可以移步去无旗遮住既地方???

我对俾旗遮住呢个问题冇乜所谓
反正去现场睇波都喺为咗嗰气氛

作者: yensonson    时间: 2013-7-5 13:11
电视党路过,大爷盟的某些领导总是很让人伤心
作者: yayap    时间: 2013-7-6 18:18
牙斩斩 发表于 2013-6-27 14:08
大家各抒己见,都系兄弟,唔啱讲到啱。

刚从瘟哥华返到广州,顶下冯七先。好耐无见!

牙叔,去完瘟歌华,咁手信呢?咪侧侧膊唔多觉漏咗我噶!
难得冯7仲咁好中气系度舌战,顶顶先。
我系黎睇老牙滴!

作者: 牙斩斩    时间: 2013-7-27 20:33
yayap 发表于 2013-7-6 18:18
牙叔,去完瘟歌华,咁手信呢?咪侧侧膊唔多觉漏咗我噶!
难得冯7仲咁好中气系度舌战,顶顶先。
我系 ...

九月份返广州带手信比你。

作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-27 22:23
牙斩斩 发表于 2013-7-27 20:33
九月份返广州带手信比你。

天地笼装桩修铅笔,13号就开杂浆喇,快啲去画个卯!

作者: liop    时间: 2013-7-29 20:28
2B发帖楼主

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1