廣州球迷聯盟

标题: 其实我地可以做到。 [打印本页]

作者: zq2329575a    时间: 2013-7-2 18:20
标题: 其实我地可以做到。
http://player.youku.com/player.php/sid/XNTc3NzU0NDc2/v.swf

作者: bojie1hao    时间: 2013-7-2 18:23
好好的学别人干吗呢,自己创作
作者: zq2329575a    时间: 2013-7-2 18:44
bojie1hao 发表于 2013-7-2 18:23
好好的学别人干吗呢,自己创作

但系有创作到D实质既野出来吗?半个赛季过去了,一直在讲,多搞D有文字,甚至歌词既助威口号,有做过?米一直都系上山睇波,口号一直都系oleoleole,呜呜呜呜。上场直头开场连声都无。

作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-2 19:23
标题: RE: 其实我地可以做到。
發音問題
作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-2 19:29
歌曲已经有,场上可用既就无新歌,大家比啲努力,比啲支持,批评未必有助进步。
作者: 阿泽    时间: 2013-7-2 19:44
zq2329575a 发表于 2013-7-2 18:44
但系有创作到D实质既野出来吗?半个赛季过去了,一直在讲,多搞D有文字,甚至歌词既助威口号,有做过?米 ...

开季前创作嘅三首新歌都系有歌词嘅...
但由于要几大会合作助威...
某一方单独创作的助威歌系现阶段睇嚟系冇机会派上用场了...

作者: zq2329575a    时间: 2013-7-2 19:47
人猎乐快 发表于 2013-7-2 19:29
歌曲已经有,场上可用既就无新歌,大家比啲努力,比啲支持,批评未必有助进步。

甘又5系批评,只不过我觉得大家多将眼光放系眼前囖,日日话要学J联赛,大佬啊,行路都未稳就话要学踩单车,点踩啊?日日话人地龟安主场只有骂声,一句骂声掩盖晒人地先进既野,完全蒙蔽双眼,宜家绿城,舜天既助威都越来越好,我睇下大家既优越感可以坚持几耐

作者: 阿泽    时间: 2013-7-2 19:51
http://v.youku.com/v_show/id_XNTA3ODc1MDA4.html

可以睇下开季前拍嘅教学视频...
作者: zq2329575a    时间: 2013-7-2 20:02
阿泽 发表于 2013-7-2 19:51
http://v.youku.com/v_show/id_XNTA3ODc1MDA4.html

当然有睇过啦。而且基本每场都可以做到添。只不过实践出来既效果点解甘大差距,呢个系一个问题。

作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-2 20:02
zq2329575a 发表于 2013-7-2 19:47
甘又5系批评,只不过我觉得大家多将眼光放系眼前囖,日日话要学J联赛,大佬啊,行路都未稳就话要学踩单车 ...

綠魂06年同聯盟一齊出來,高開低走,助威方面依家可以講平庸。其實學習日本、德國,人哋助威歌數量仲少,來來去去多極都係三幾首,首先唔好妄自菲薄,貪新嘢係一個誤區
作者: 蓝精灵6228    时间: 2013-7-2 20:06
唔塞搞到好似誓师大会唝,一场波姐,大爷盟咯就几好,只不过依家睇中超没么激情,唔似的亚冠。
作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-2 20:44
zq2329575a 发表于 2013-7-2 19:47
甘又5系批评,只不过我觉得大家多将眼光放系眼前囖,日日话要学J联赛,大佬啊,行路都未稳就话要学踩单车 ...

兄弟你误会了,我并无指责你既意思,与你持相近似观点。有感于论坛建设性既东西不多,略作感概而已。正能量既凝聚需要一个过程,理想不过係一个信念,放开脚步先至有嘢讲,“他山之石,可以攻玉”无论敌友,无论国内外,只要适应于我地既实际,并具有可行性既嘢,都应加以留意,不固步自封才可以进步,没有最好,只有更好,大爷盟多年来名声亦靠搏杀得来,我好期待佢地更强大,高举广州球迷大旗,主导天河!
兼听则明,未知你既见解会否得到官方既回应?等。

作者: zq2329575a    时间: 2013-7-2 21:48
蓝精灵6228 发表于 2013-7-2 20:06
唔塞搞到好似誓师大会唝,一场波姐,大爷盟咯就几好,只不过依家睇中超没么激情,唔似的亚冠。

睇波其中气氛好重要,个个都坐系度,好似D散票党甘,我觉得无意思囖。

作者: ruanbohua    时间: 2013-7-2 22:01
阿泽 发表于 2013-7-2 19:51

坐系电脑前,戴上耳机,静静甘听左5分钟,90%的过程都听唔清唱乜,好难想象甘的助威歌可以带起全场共鸣,呵,但如果你地系打算自娱自乐的话,就当我无讲过,即使只想自娱自乐,二、三十人都唱唔齐...呵
虽然好唔想承认,但楼主的视频爆你的视频几条街,简单、易上口,引起全场共鸣

作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-2 22:01
zq2329575a 发表于 2013-7-2 21:48
睇波其中气氛好重要,个个都坐系度,好似D散票党甘,我觉得无意思囖。

问:老人和小孩或身体不能坚持企九十分钟既点办?球场上并不都是八零后、九零后喔?[老弱专区?哈哈~~]

作者: ruanbohua    时间: 2013-7-2 22:04
阿泽 发表于 2013-7-2 19:44
开季前创作嘅三首新歌都系有歌词嘅...
但由于要几大会合作助威...
某一方单独创作的助威歌系现阶段睇嚟 ...

有无从另外的角度思考过,如果你的助威歌能够引起散客的共鸣、追随,其他球迷会会唔跟风?即使每场都和南粤齐奏的上山看波,又有几多散客跟随?
作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-2 22:07
向前辈致意!

http://v.youku.com/v_show/id_XMTY3NjI5MTU2.html

作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-2 22:11
向天河致意!

http://v.youku.com/v_show/id_XMzg2NDg4MjU2.html

作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-2 22:11
人猎乐快 发表于 2013-7-2 22:01
问:老人和小孩或身体不能坚持企九十分钟既点办?球场上并不都是八零后、九零后喔?[老弱专区?哈哈~~]

日本球迷,聲音嘅主力軍係三四十歲嘅球迷
作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-2 22:13
西关马骝仔 发表于 2013-7-2 22:11
日本球迷,聲音嘅主力軍係三四十歲嘅球迷

我已远离主力年龄。

作者: zq2329575a    时间: 2013-7-2 23:23
ruanbohua 发表于 2013-7-2 22:01
坐系电脑前,戴上耳机,静静甘听左5分钟,90%的过程都听唔清唱乜,好难想象甘的助威歌可以带起全场共鸣, ...

无错,正系我当初既捻法,我觉得歌曲歌词都系其次,最重要既系有无带动性,国安D口号,这是哪儿?北京,我们的球队,国安,虽然有D排外既口号,但系好容易引起北京人既共鸣,散客一样振奋人心甘喊出来。国安,必胜。虽然系捞左D,但你5可以否认果种气势系度,就好似打亚洲杯时候全场齐唱歌唱祖国,电视党听起来好老土,但系现场既感觉真系全身颤抖
作者: zq2329575a    时间: 2013-7-2 23:26
ruanbohua 发表于 2013-7-2 22:04
有无从另外的角度思考过,如果你的助威歌能够引起散客的共鸣、追随,其他球迷会会唔跟风?即使每场都和南 ...

突然想到一个好例子,我记得我地助威口号有一句最后有广州两只字,但系前面已经系高音,后面加上广州两只字完全系沉晒落来,无气势,更加体现5到广州果种荣誉感。

作者: 阿泽    时间: 2013-7-3 00:58
ruanbohua 发表于 2013-7-2 22:01
坐系电脑前,戴上耳机,静静甘听左5分钟,90%的过程都听唔清唱乜,好难想象甘的助威歌可以带起全场共鸣, ...

会唔会系因为系手机旁边闲拍嘅关系...
正式嘅教学视频系置顶.有字幕.收音会好D...
Here:
http://www.gzfa.cn/club/forum.php?mod=viewthread&tid=134326&extra=page%3D1

至于共唔共鸣哩样嘢.都要睇参与者有冇热情.
正如你所讲楼主哩个可以爆几条街嘅视频.入边讲完"一起战斗"之后的开声.同我哋一样嘎.我哋系拉长音版本之嘛...然之后嘅啪啪~啪啪啪~啪啪啪啪~啪啪~广州...节奏都系一样噶...
既然基本同样嘅嘢.点解人哋就全场共鸣?
人哋嘅拍掌特别好听引到其他人都想一齐参与?
定系参与者本身几想去一齐制造哩种气氛?

作者: 阿泽    时间: 2013-7-3 01:02
ruanbohua 发表于 2013-7-2 22:04
有无从另外的角度思考过,如果你的助威歌能够引起散客的共鸣、追随,其他球迷会会唔跟风?即使每场都和南 ...

难度不是一般的大...叫黄伟文林夕来作词.陈辉扬雷颂德来作曲都分分钟做唔到"能够引起散客的共鸣、追随"的效果...
睇下首广州队.散客有几多人会去唱...

作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-3 05:39

从声场及效果来讲,上提及既“啪啪啪~啪啪啪啪~啪啪~广州...”值得权商,不怎么好,散客既和应亦疏落,反而不如“啪!啪!啪!啪!啪啪啪——啪啪!咚咚,咚、咚咚!广~~~~~州队!”得到既和应多。上一段太短促就收音,且准备时间唔够;下一段从掌声准备到鼓声提气,比较完整,简单,容易上口,理由便是如此,请各位现场再观察下?
技术问题,请多关注。
作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 07:32
阿泽 发表于 2013-7-3 00:58
会唔会系因为系手机旁边闲拍嘅关系...
正式嘅教学视频系置顶.有字幕.收音会好D...
Here:

你觉得现场会有收音设备比其他球迷使用吗?现场其他球迷听到的效果比你用手机闲拍的效果差几倍,你叫人点理解你地系度做紧乜,你都识讲另外的视频有字幕,证明左连你自己去听都听唔清讲乜
其实你有无学过营销学架,如果继续系以“大爷盟”的心态去发展助威,好难会有大的突破,成日话人地无热情去参与,如果个个都好有热情去参与,使鬼你球迷会系度又唱又跳咩,成日都觉得“我做出来的野系最好的,其他人唔参加系距地的问题,唔系我的问题,系距地无热情,唔爱球队,”甘样边有进步啊!
你要记住,人地的热情系唔会随便施舍比你的,你要当其他球迷系客户去对待,知道人地喜欢乜,去调动、引发、甚至可以讲偷取人地的热情,先至有突破!

作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-3 12:37
ruanbohua 发表于 2013-7-3 07:32
你觉得现场会有收音设备比其他球迷使用吗?现场其他球迷听到的效果比你用手机闲拍的效果差几倍,你叫人点 ...

未必好聽,不過啱聽!中point
作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-3 17:42
多啲了解散装球迷,係大爷盟将助威声势提升一定要做既动作。爱广州,有千百种方式及理由,没有最好,只有更好。麦同学诚意求面谈,其开明做法我只说一个字:好!
作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 18:04
阿泽 发表于 2013-7-3 01:02
难度不是一般的大...叫黄伟文林夕来作词.陈辉扬雷颂德来作曲都分分钟做唔到"能够引起散客的共鸣、追随"的 ...

你睇下你,仲系未跳出误区,宜家系要创作助威歌、助威口号啊,唔系创作首歌去参加中国好声音,“助威歌”助威系主要,歌系其次,宜家掉返转,整首歌出来助威,点会有效果呢?
其实你地可以细想下,点解射距、砌距啦等简单口号会引起大家跟住嗌,而旋律优美的广州队之歌反而难带起其他球迷,再诸如傻嗨一样能带起其他球迷共鸣,我觉得正系因为呢D口号正系广州人平时讲野的特点,广州人平时就系讲郁距、砌距、叼你啊、傻嗨等甘口语的野,由此,可否将飞机打的节奏改成打飞机,保证可以现场多万几人帮你嗌
作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 18:10
人猎乐快 发表于 2013-7-3 05:39
从声场及效果来讲,上提及既“啪啪啪~啪啪啪啪~啪啪~广州...”值得权商,不怎么好,散客既和应亦疏落,反 ...

其实北京国安开场“这是哪,北京”真系几有气势和带动力,参考这个和cba宏远主场夺冠时的口号,可否试下“我地的目标系?冠军!我地的球队系?广州队”!
作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-3 18:23
ruanbohua 发表于 2013-7-3 18:10
其实北京国安开场“这是哪,北京”真系几有气势和带动力,参考这个和cba宏远主场夺冠时的口号,可否试下“ ...

唔得,太簡單復制了,廣州人唔接受呢種呼喊式嘅對嗌
作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 18:33
西关马骝仔 发表于 2013-7-3 18:23

宏远主场又可以接受?
作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 18:39
西关马骝仔 发表于 2013-7-3 18:23

上山睇波唔系对嗌?
作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-3 18:56
ruanbohua 发表于 2013-7-3 18:33
宏远主场又可以接受?

宏遠嘅東莞市體育館,4000人嘅場,而且係DJ帶動,再而且係用普通話帶動。如果宏遠DJ用粵語帶起,效果明顯無普語好。而且,宏遠都係最後奪冠嗰場,用得多聲浪好,長期每場都用,效果并唔震撼,如果唔係尤納斯都唔會話宏遠主場太斯文了。對嗌同對唱唔同,「上山睇波」延用多年,有「上山睇波」宏遠球迷有組織助威都未出嚟。再往深層次講,球迷高呼「廣州」,首先係源於內心對呢座城市嘅極強認同繼而表達,呢種捍衛故土嘅心態,天體廣州人并唔大量具備。「上山睇波」唱得響,因為好多個都係上山睇波嘅心態。
作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-3 18:58
ruanbohua 发表于 2013-7-3 18:10
其实北京国安开场“这是哪,北京”真系几有气势和带动力,参考这个和cba宏远主场夺冠时的口号,可否试下“ ...

我都唔赞成复制CBA既做法,亦反对球场有DJ。交比官方主导,有太多制肘,语言、方式都唔适应广州特定既人文环境。点样先能够发挥方言特色非常值得大家去探讨,已经有既“射佢!”,很好,就按呢个方向继续寻找应该无错。

作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-3 19:02
西关马骝仔 发表于 2013-7-3 18:56
宏遠嘅東莞市體育館,4000人嘅場,而且係DJ帶動,再而且係用普通話帶動。如果宏遠DJ用粵語帶起,效果明顯 ...

赞成《上山睇波》既分析。粤语係重点。东莞有几多粤人?天河有几多?室内与室外,呢点要考虑。

作者: 阿泽    时间: 2013-7-3 19:15
ruanbohua 发表于 2013-7-3 07:32
你觉得现场会有收音设备比其他球迷使用吗?现场其他球迷听到的效果比你用手机闲拍的效果差几倍,你叫人点 ...

"你都识讲另外的视频有字幕,证明左连你自己去听都听唔清讲乜"
好心的提示反而助就你歪曲的推理.电影点解有字幕?因为D演员讲嘢都讲唔清吗?呵呵...
好简单.又讲返你话楼主哩条可以完爆几条街嘅视频.你试下稳个唔系球迷嘅人睇下楼主的视频.例如可以稳你妈妈.你叫妈妈睇完之后讲下佢哋讲紧乜.睇下你妈妈可唔可以完全正确咁讲返出来...

我系冇学过营销学嘅.如果以我个人意见嚟讲.至起码系现阶段.我并无太多奢想调动到散客球迷.我希望宜家本来就肯主动参与嘅朋友.唔会被身边可能存在嘅翘手党等其他因素影响.能够keep住佢哋嘅热情.团结一致发挥出最大嘅力量...

"你要当其他球迷系客户去对待,知道人地喜欢乜"
如果你嘅客户中意静静哋咁坐响度睇波呢.咁请问你可以做啲乜?

作者: 阿泽    时间: 2013-7-3 19:34
ruanbohua 发表于 2013-7-3 18:04
你睇下你,仲系未跳出误区,宜家系要创作助威歌、助威口号啊,唔系创作首歌去参加中国好声音,“助威歌” ...

你睇下你.咁都仲未明白我意思...
系现阶段嘅球迷氛围同球迷文化之下.唔系你创作的歌或者口号有几咁巧妙就可以带动到其他散客观众.
就好似宜家未搞咩同袍一心活动前.天体已经基本大部分人会着红衫.
唔系因为你件广州队红衫有几靓.而系俱乐部通过送衫等已经营造咗哩种氛围同球场文化.
来睇波者会自觉投身参与并享受哩种球场文化.街边30蚊一件嘅翻版货好.球迷商店两旧水正版好.或者其他文化衫都好.都会整返件.
至于如何好似着红衫咁建立起全场助威嘅球迷文化同氛围.我冇咁高水平俾唔到方法.
但我唔觉得系创作咩助威歌或口号就能解决嘅...
就好似你话嘅将"飞机-打"改为"打飞机"保证多万几人嗌.
我都可以保证.除非比赛非常之重要同战情非常之紧凑.否则绝对唔会因为改成"打飞机"而多出万几人嗌...

作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 19:41
人猎乐快 发表于 2013-7-3 18:58
我都唔赞成复制CBA既做法,亦反对球场有DJ。交比官方主导,有太多制肘,语言、方式都唔适应广州特定既人文 ...

前边个句唔需要现场DJ,只要指挥用大声公一样有效果
作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 19:42
西关马骝仔 发表于 2013-7-3 18:56
宏遠嘅東莞市體育館,4000人嘅場,而且係DJ帶動,再而且係用普通話帶動。如果宏遠DJ用粵語帶起,效果明顯 ...

麻烦你下次宏远夺冠再仔细听下个句话系广州话还是普通话
作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-3 19:54
ruanbohua 发表于 2013-7-3 19:42
麻烦你下次宏远夺冠再仔细听下个句话系广州话还是普通话

我唔否認係有粵語啊,但係多數播報都係國語吖嘛。加上係奪冠慶祝,唔係激勵戰鬥。情況唔同。
作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-3 20:54
ruanbohua 发表于 2013-7-3 19:41
前边个句唔需要现场DJ,只要指挥用大声公一样有效果

叫范围就叫大声公喈,大球场就作用不大。

作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 21:05
阿泽 发表于 2013-7-3 19:15
"你都识讲另外的视频有字幕,证明左连你自己去听都听唔清讲乜"
好心的提示反而助就你歪曲的推理.电影点 ...

你估你阿妈猜一段话容易还是猜一句话容易?
未学过营销学就快D去学下啦,个个客人都甘主动热情买野,老细使鬼稳你翻来咩,自己做系度就得啦

作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 21:07
阿泽 发表于 2013-7-3 19:34
你睇下你.咁都仲未明白我意思...
系现阶段嘅球迷氛围同球迷文化之下.唔系你创作的歌或者口号有几咁巧妙 ...

试左甘耐都系甘仲好意思提保证
作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 21:08
人猎乐快 发表于 2013-7-3 20:54
叫范围就叫大声公喈,大球场就作用不大。

你有无听过静音版广州队?
作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 21:09
西关马骝仔 发表于 2013-7-3 19:54
我唔否認係有粵語啊,但係多數播報都係國語吖嘛。加上係奪冠慶祝,唔係激勵戰鬥。情況唔同。

我呢个提议系用系开场前,例如球队热身个阵,唔系用系比赛中
作者: 阿泽    时间: 2013-7-3 21:23
ruanbohua 发表于 2013-7-3 21:05
你估你阿妈猜一段话容易还是猜一句话容易?
未学过营销学就快D去学下啦,个个客人都甘主动热情买野,老细 ...

好心你学完营销得闲就学下语言艺术啦...我已经专登将贵母亲称呼为你妈妈.你就嚟一句你阿妈避开实际讲紧嘅嘢...

作者: 阿泽    时间: 2013-7-3 21:27
ruanbohua 发表于 2013-7-3 21:07
试左甘耐都系甘仲好意思提保证

"试左甘耐"?
真系谂唔明你讲紧咩试咗好耐咯.
睇嚟你唔单止要提高语言艺术水平咯.
仲要提高下你嘅文字理解能力咯...

作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 21:52
阿泽 发表于 2013-7-3 21:23
好心你学完营销得闲就学下语言艺术啦...我已经专登将贵母亲称呼为你妈妈.你就嚟一句你阿妈避开实际讲紧 ...

愿闻其详你阿妈和你妈妈的区别,大师
作者: ruanbohua    时间: 2013-7-3 21:59
阿泽 发表于 2013-7-3 21:23
好心你学完营销得闲就学下语言艺术啦...我已经专登将贵母亲称呼为你妈妈.你就嚟一句你阿妈避开实际讲紧 ...

讲到逃避边度及你啊,关于扯旗的问题叫你看下投票贴,你就话唔得闲看

作者: 阿泽    时间: 2013-7-3 23:00
ruanbohua 发表于 2013-7-3 21:52
愿闻其详你阿妈和你妈妈的区别,大师

你问下你妈妈.你妈妈会讲你知你阿妈同你妈妈的区别...

作者: 阿泽    时间: 2013-7-3 23:04
ruanbohua 发表于 2013-7-3 21:59
讲到逃避边度及你啊,关于扯旗的问题叫你看下投票贴,你就话唔得闲看

嗯嗯.你嘅语气承认自己逃避了.很好.不过.有勇气承认系好事.但唔好拖埋我落水.我冇话过唔得闲睇投票贴..
作者: ruanbohua    时间: 2013-7-4 07:30
阿泽 发表于 2013-7-3 23:04
嗯嗯.你嘅语气承认自己逃避了.很好.不过.有勇气承认系好事.但唔好拖埋我落水.我冇话过唔得闲睇投票贴..

首先讲声唔好意思先,我系用错字眼,你系懒得去稳张投票贴,唔系懒得去看,但我又要请教语言大师,对于张投票贴日日都系第一版的情况下,懒得去稳和懒得去看区别大吗?你以为避开唔看就唔存在?看来你唔单止中意逃避,还挺“爷们”
http://www.gzfa.cn/club/forum.php?mod=viewthread&tid=136810&extra=page%3D2&page=5

作者: liop    时间: 2013-7-4 11:42

作者: 阿泽    时间: 2013-7-4 15:10
ruanbohua 发表于 2013-7-4 07:30
首先讲声唔好意思先,我系用错字眼,你系懒得去稳张投票贴,唔系懒得去看,但我又要请教语言大师,对于张 ...

我嘅浏览习惯喺点入版块.首先按"发帖时间"排序.
新帖中我感兴趣嘅就会click入去睇睇.冇兴趣就忽略.
然后点右上角头像下嘅快捷导航的帖子.睇返自己之前复过嘅帖人哋有咩意见发表.
所以.你就唔好理所当然以为"张投票贴日日都系第一版".只系你所见到嘅第一版.呵呵...

And.你所发嘅链接度.我张帖已经讲咗了.我觉得张投票帖唔会有咩代表性.而且估计张投票帖投票总数唔会超过200.请问日日都见到投票帖嘅兄台你.哩个估计正确与否?

作者: MyLoveWinne    时间: 2013-7-4 17:48
阿泽 发表于 2013-7-4 15:10
然 ...

任何投票都系唔会投票率100%既,你唔投票,就代表你放弃左投票呢个权力,唔代表无代表性?市面上既市场调查都系抽样既,难度你觉得你可以问到全部会员? 我反而觉得论坛日均唔够100既回复有接近100既投票,已经好有代表性咯。

作者: ruanbohua    时间: 2013-7-4 18:31
阿泽 发表于 2013-7-4 15:10
然 ...

"冇兴趣就忽略"
呢度系大联盟大本营哦,支持率甘低...,哦,我明了,可能好多支持的都“冇兴趣就忽略”

作者: 阿泽    时间: 2013-7-4 19:32
MyLoveWinne 发表于 2013-7-4 17:48
任何投票都系唔会投票率100%既,你唔投票,就代表你放弃左投票呢个权力,唔代表无代表性?市面上既市场调 ...

首先.
果张贴我系睇过嘅.并且投咗票.只系冇留言.所以冇再返睇...

其次.
联盟大概有2000个会员.据我平日睇新闻所见.一个投票嘅总人数如果唔超过可投票人数嘅一半.咁个投票结果就系无效嘅...
很多会员宜家都唔上论坛.根本唔知有个咁嘅投票.况且哩个并唔系官方投票.所以就冇所谓"你唔投票,就代表你放弃左投票呢个权力"哩种说法.

再次.
投票结果只系一个参考.即使有好多会员投咗票.有一定嘅代表性.亦都唔会因为个投票结果而直接决定中层是否撤旗...
正如之前有会员质疑点解同样A字头的12年会员服.今年唔可以着入场而一定要着13年会员服.如果搞个投票.我相信有起码超过一半人会投"12年和13年会员服都可随便穿着入场"哩个选项.但难道联盟因此要改变规定12年都可穿着入场吗?
我自己都觉得12年会员服更舒服更好睇.我都想可以着12年会员入场.但我会接受只允许着13年会员服嘅规定.
中层大旗同理.联盟方面有自己嘅考虑.联盟领导方面想走咩路线.想达到咩效果.因应去调节相关规定.作为会员嘅我会选择接受.并且根据自己嘅想法再去选择适当企位就系了...

作者: 阿泽    时间: 2013-7-4 19:40
ruanbohua 发表于 2013-7-4 18:31
"冇兴趣就忽略"
呢度系大联盟大本营哦,支持率甘低...,哦,我明了,可能好多支持的都“冇兴趣就忽略” ...

呵呵.如此普通正常的一句话.都引致兄台你系咁接连发嘅表情.睇嚟兄台份人好乐观.好天真.所以笑得咁开心...

作者: linxi1125    时间: 2013-7-6 23:21
一直都感觉北京的气氛比我们好,虽然我们主场很多人,但都是各自在助威,强烈要求几大联盟坐在一起
作者: zq2329575a    时间: 2013-7-7 04:16
linxi1125 发表于 2013-7-6 23:21
一直都感觉北京的气氛比我们好,虽然我们主场很多人,但都是各自在助威,强烈要求几大联盟坐在一起

虽然感觉应该比宜家好,但系一样解决5到问题,治标不治本,因为无统一,无合作,无带领

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1