QQ登录

只需一步,快速开始

lj_sqym

lj_ksks

扫一扫,访问微社区

登录注册 其他 切换到窄版
楼主: 肥龙

想讨论下今年噶助威,唔知大家有冇呢种感觉?

二队后备

贡献值
0 点
干蒸
175 笼
烧卖
36 笼
虾饺
36 笼
肥龙 发表于 2014-3-8 21:26:09 来自手机 | 显示全部楼层 回帖奖励 |倒序浏览 |阅读模式
5、6、8、9、13
今年噶助威区,好似我地突然变成拖后腿噶了
喺新会员太多了唔识助威定喺旧会员觉得场场波赢硬唔需要助威
睇完两场波,特别喺今日场中超之后,更加有咁噶感觉
5、6、13区噶气势已经远远比唔上,连9区助威噶人都比我地多
从入口开始往上,基本都喺翘手党
前排除咗左下忠义组,右下10排开始都好唔整齐

第一场亚冠,坐喺中层平台附近,前后左右都翘手,得我同朋友3条友助威
今日谂住坐前D,早早到场都坐喺无遮雨棚噶位置,觉得应该比较多人助威吧,点知仲喺一样,衰过亚冠果场
往前3排都喺零星助威,隔离5条粉肠全场翘手

真喺无语,唔通大家斋喺为咗拿好位睇波先入会?助威反而一D都唔重要?再咁落去,迟早变广州翘手联盟。
分享到:  QQ好友和群QQ好友和群 QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友 微信微信
收藏收藏1

二队后备

贡献值
0 点
干蒸
175 笼
烧卖
36 笼
虾饺
36 笼
 楼主| 肥龙 发表于 2014-3-8 21:28:14 来自手机 | 显示全部楼层
今日跳波兹南果阵,竟然上边有人大嗌"跳咩7,转返去睇波啦!"

讲真,我个人黎讲,所有助威方式我都支持,唯独“波兹南”系我唯一反感的!!!!!咩助威我都支持,就系要抵制“波兹南”!!!!!  详情 回复 发表于 2014-3-10 14:10

二队后备

贡献值
0 点
干蒸
175 笼
烧卖
36 笼
虾饺
36 笼
 楼主| 肥龙 发表于 2014-3-8 22:17:38 来自手机 | 显示全部楼层
我觉得今年8区中层开始往上,除咗全区喺企住噶之外,同7区,10区并冇太大区别了。
回复 支持 1 反对 0

二队后备

贡献值
0 点
干蒸
175 笼
烧卖
36 笼
虾饺
36 笼
 楼主| 肥龙 发表于 2014-3-9 00:14:33 来自手机 | 显示全部楼层
亚历山大 发表于 2014-3-8 23:15
有个问题系助威唔系应该强迫而系自愿、发自内心地认为系理所当然的,如果连助威都要强迫、唔助威要惩罚, ...

点解其他助威区噶气势会越嚟越好呢?而我地就越嚟越差?
唔通其他区喺靠强迫先有咁噶气势?我觉得唔喺囖
既然出现而家咁噶局面,我认为管理团队应该想办法去改进,而唔喺话"靠大家自愿"
虽然喺另一方面(助威旗帜、横幅、亚冠开场忍者)联盟做得比较好,属于领先地位,而且仲不断创新同努力
但喺我觉得丰富噶助威物料唔喺球迷会助威噶核心,呢D旗帜、横幅,应该喺助威气势达到某一高度之后再配合从而令到气氛更加好,而唔喺斋扯旗,冇晒声气,得个睇
南粤,常年先出一支旗(间唔中2支)
十二卫2-3支,网盟吴川4支,9区都喺1支
我地?几乎有6支旗,有时6+,但喺就得旗手辛苦(鼓手都喺)不过助威气势远远不及人地

二队后备

贡献值
0 点
干蒸
175 笼
烧卖
36 笼
虾饺
36 笼
 楼主| 肥龙 发表于 2014-3-9 00:32:12 来自手机 | 显示全部楼层
有个问题系助威唔系应该强迫而系自愿、发自内心地认为系理所当然的,如果连助威都要强迫、唔助威要惩罚, ...

我觉得而家真喺需要重新带动下大家助威噶积极性,唔喺噶话迟早玩完
我有个建议,希望你地可以考虑一下
一、将忠义组噶成员分散,唔好集中一起
二、4-5个一小组,分布喺左下、左中、右下,中左,中中,中右,如果够人,中靠上层噶左右都可以分布多2组
三、每组人手持亚冠第一场开场前排3行果D旗仔,全场挥舞(当然喺配合助威歌噶节奏),如果仲有其他小型D噶助威物料,都分发到每个小组

咁做噶原因有2点
一、忠义组应该起到带动全区助威,而家净喺前排,根本影响唔到中后排噶人
二、全区(或者大部分区域)都有旗扯或者门旗,咁先有气氛,今年十二卫就喺中层靠上噶左右两边有扯旗

唔好话咁会阻住人睇波,入得嚟8区,本来就喺助威为主,斋想睇波噶唔该过隔离年票区。
我地成日话学浦和学威斯特法伦,人地D旗,喺全区布满,而唔喺斋前几排喺度FING旗,后边就翘手

二队后备

贡献值
0 点
干蒸
175 笼
烧卖
36 笼
虾饺
36 笼
 楼主| 肥龙 发表于 2014-3-9 00:32:21 来自手机 | 显示全部楼层

我觉得而家真喺需要重新带动下大家助威噶积极性,唔喺噶话迟早玩完
我有个建议,希望你地可以考虑一下
一、将忠义组噶成员分散,唔好集中一起
二、4-5个一小组,分布喺左下、左中、右下,中左,中中,中右,如果够人,中靠上层噶左右都可以分布多2组
三、每组人手持亚冠第一场开场前排3行果D旗仔,全场挥舞(当然喺配合助威歌噶节奏),如果仲有其他小型D噶助威物料,都分发到每个小组

咁做噶原因有2点
一、忠义组应该起到带动全区助威,而家净喺前排,根本影响唔到中后排噶人
二、全区(或者大部分区域)都有旗扯或者门旗,咁先有气氛,今年十二卫就喺中层靠上噶左右两边有扯旗

唔好话咁会阻住人睇波,入得嚟8区,本来就喺助威为主,斋想睇波噶唔该过隔离年票区。
我地成日话学浦和学威斯特法伦,人地D旗,喺全区布满,而唔喺斋前几排喺度FING旗,后边就翘手

一、如果将忠义组分散,被埋没噶机会远大成功带动,唔系讲笑。 二、小旗系有的,系妥善保管的前提下,想要的可以摞,因为以前最常出现的场面系,系上层被人挥舞半场后,下半场就被扔系地上任由践踏。 三、大家都知  详情 回复 发表于 2014-3-9 00:41

二队后备

贡献值
0 点
干蒸
175 笼
烧卖
36 笼
虾饺
36 笼
 楼主| 肥龙 发表于 2014-3-10 11:58:03 | 显示全部楼层
亚历山大 发表于 2014-3-9 00:41
一、如果将忠义组分散,被埋没噶机会远大成功带动,唔系讲笑。
二、小旗系有的,系妥善保管的前提下,想 ...

唔喺话要忠义组分开得好散,但喺唔好似而家咁全部集中喺左下,咁杨一D带动效果都冇,而家连右下都喺“水静鹅飞”
另外我讲噶派发小旗,唔喺话分发到每个成员度,喺派俾忠义组噶成员,咁应该唔会造成你所讲噶情况吧?

以下图片纯属个人建议,希望你地可以认真参考下:

蓝色喺起大旗噶位置,中层平台可以放2支
黄色喺忠义组噶分布,紫红色喺忠义组小旗噶位置

咁噶布局其实目的有几个:
一、底层旗手位后边,其实唔需要忠义组噶人喺度,反而左右两边各需要2-3位协助调动气氛噶人。因为旗手后边视觉会比较差,翘手党们喺唔会坐噶。
二、中层位置喺好重要噶,如果呢度冇人助威,咁上层就肯定喺一潭死水,所以将忠义组分布喺呢个区域,相对分散少少,唔好全部集中。每个小组相距1-2行左右,咁中间呢1-2行噶人,都会被忠义组带动。
三、由忠义组噶成员负责起小旗,目的两个:1、营造气氛;2、阻挡视线——呢个喺无耐之举,好多人为咗霸好位睇波,晨早会到中层占住D靓位,但又唔助威,所以需要喺呢个区域噶忠义组成员,摇动下D小旗,令到呢班纯属为睇波噶会员,被逼往山顶走。
四、中层平台噶两支大旗都喺起到同第三点咁噶效果。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册  

x
回复 支持 1 反对 0

手机版|小黑屋|廣州球迷聯盟 ( 粤ICP备09165237号  

GMT+8, 2024-6-8 12:45