廣州球迷聯盟

标题: 问关于退会噶问题,求工作人员回答。 [打印本页]

作者: Jack_ChiuChiu    时间: 2013-5-8 01:11
标题: 问关于退会噶问题,求工作人员回答。
上次去天体睇波,讲真,真系把鬼火,本身天就落雨啦,淋到湿晒,我都算了,搞到我要去买贵价雨衣我都忍了,入到场又话我无着会员服要记名(到时着住12年会员服)。当时情绪真系被人搞到非常之唔爽,我就反问,我着噶难道就唔系会员服?距话一定要着13年版,我当时忍住左无同距嘈,因为我知道距都好难做。但系我想讲,你要实行呢个计划噶时候,系唔系应该要事先同我地讲一声呢?唔好同我讲网站上有讲,你知道网站唔系每个人都会去上。仲有,对于我着住12年会员服,同埋果D着红衫入场噶人,你地都系一视同仁,甘既系话,我件12年会员服已经再都唔系你地大爷盟噶会员服啦?对于一个有着广州最长久历史噶球迷联盟,我都真系好惊讶,真系唔明白点解甘无厘头,如果你话你有咩赞助合同啊之类噶,甘你系咪好应该系我地摞衫噶时候同我地讲,今年一定要着呢件,唔可以着旧年果件呢?
仲有一个好严重噶问题,你话记3次名要退会,果几十蚊会员费我都费事同你记,但系,年卡系我手,年卡系我真金白银买翻黎噶,如果你叫我退会:
1.甘你系唔被我入去睇,推翻年卡钱被我啊
2.甘你系唔被我入去睇啊,又唔推年卡钱被我呢?(如果系甘,我只可以讲大联盟真系大爷)
3.甘你系被我入去睇,但系我唔可以着会员服呢?
我真心想知道大爷盟究竟会点做,讲真,真心觉得大爷盟真系越黎越大爷。
对比系南粤,虽然位置较差,但系我觉得南粤噶气氛真心好过我地。如果再搞甘多条条框框出黎,甘只系逼我下年跳槽过南粤姐。

作者: 阿泽    时间: 2013-5-8 01:42
"唔好同我讲网站上有讲,你知道网站唔系每个人都会去上。"
咁要点讲?打个电话通知你啊?你以为联盟得你一个会员啊?

貌似如果你想退会.系可以计返年卡场次折扣返对应嘅钱俾你...好似仲可以退埋会费添...

最后我想讲.楼主.你自己把几火关大爷盟咩事?雨系大爷盟叫个天落嚟淋你嘅?贵价雨衣系大爷盟逼你买嘅?
大爷盟就只系登记咗你冇着13版会员服哩一项啫.又冇叼你又冇剩.只不过记一记名啫.仲有成三次机会俾你.今次唔着?OK!下次仲唔着?都仲OK!算系咁了呱?好心楼主你提高下EQ.唔好将情绪发泄系大爷盟度啦.
大爷盟D工作人员都系用自己空闲时间嚟为个球迷会服务.作为会员系咪应该尽量配合下佢哋啊?小小问题就上纲上线...
作者: cy15    时间: 2013-5-8 02:13
大爷盟个花朵系因为某些会员既作风衍生出来架!个人认为有组织必然要有纪律,果个规定要遵守其实又唔难,睇波求开心姐何必成日执着果D所谓既个人自由吖!盏自己唔开心啦!
作者: 富文    时间: 2013-5-8 02:33
大爷应该睇开d,
作者: 范叔    时间: 2013-5-8 02:49
我建议 大家都着会员服包括鼓手棋手OK
个人建议 中有就系带女朋友入去果D 唔该真系同距讲讲 齐齐加油唔好到8区当系春游~
作者: saiyangfat    时间: 2013-5-8 08:16
呢位大爷来噶,你入错会啦,去入大大大大爷梦啦,呢个大联盟啊。稳个会专人服侍你,落雨场波有人去你公司或者屋企送买雨衣给你的会入啦。
作者: baogangdadao    时间: 2013-5-8 08:56
问题在于早入场就笨七,迟入场根本唔洗记名。只求一视同仁!
作者: bobofox520    时间: 2013-5-8 09:35
baogangdadao 发表于 2013-5-8 08:56
问题在于早入场就笨七,迟入场根本唔洗记名。只求一视同仁!

无论你早入场··还是迟入场!如果你违反规定就必须记名的!!!

作者: Kaki_Ng    时间: 2013-5-8 09:45
搞笑
作者: ajian2k    时间: 2013-5-8 09:47
呵呵呵,入得来就要跟规矩,唔系咁的都唔识做吧???
作者: benny1021    时间: 2013-5-8 09:50
lz上纲上线啦

有建议可以提,可以商讨,但系咁样来叼大联盟就真系过左d

大家都系黎为广州队加油,齐心齐力啊嘛!

企响大联盟既角度黎讲,队伍大了,真系会比较难管咯

真球迷,真性情,真正为广州队、球迷会嗌落去!
作者: 黑猫    时间: 2013-5-8 10:03
我倒觉得只要穿红色球衣进场就行了,当然作为会员肯定得服从组织的安排。作为赞助商要从自己的身上找问题,如果自己做的球衣没问题,很多人喜欢,那肯定大部分的人都喜欢穿的。
作者: 潮人蜜語V    时间: 2013-5-8 10:04
你有咁既唸法真系好恐怖..记住无规矩不成方圆..边度都一样..另外纠正,我哋既全称系:广州球迷联盟
作者: jan    时间: 2013-5-8 11:32
阿泽 发表于 2013-5-8 01:42
咁要点讲?打个电话通知你啊?你以为联盟得你一个 ...

咁要点讲?打个电话通知你啊?你以为联盟得你一个会员啊?...........................尼句严重了!!!

作者: 490236627    时间: 2013-5-8 12:08
范叔 发表于 2013-5-8 02:49
我建议 大家都着会员服包括鼓手棋手OK
个人建议 中有就系带女朋友入去果D 唔该真系同距讲讲 齐齐加油唔好到 ...

认同!
作者: 阿泽    时间: 2013-5-8 12:18
jan 发表于 2013-5-8 11:32
咁要点讲?打个电话通知你啊?你以为联盟得你一个会员啊?...........................尼句严重了!!!

如何言重呢?
作者: raymondhuang    时间: 2013-5-8 12:23
其实建议明年会员服最好系着翻同球队一样的球衣啦!会员费收贵D,换成球队球衣,我谂会员会谅解的,唔好另外自己搞AD啦!唔系唔好睇,而是希望更加同球队形象以及联赛装备赞助商统一,如果N记真是系同中超合同里面有附加条款系要求场内不能出现其他运动品牌的装备,并且抓正来做的话,我谂联盟会好麻烦,今年碧咸访华都为了避嫌而没着A记落场踢波啦!而且这轮联赛上海申鑫入秋之后某位球员除了波衫庆祝,里面着了A记得装备,我相信申鑫同埋该位球员都会好麻烦!
作者: mn592643789    时间: 2013-5-8 12:31
jan 发表于 2013-5-8 11:32

我个人觉得,你是联盟的领导,就不应该说出这样的话,觉得很无深度,请注意形象。

作者: mn592643789    时间: 2013-5-8 12:37
其实有点支持楼主,大家都是同一路人。大不了就进别的组织吧,我觉得这联盟越来越没人情味了。。。
作者: 阿泽    时间: 2013-5-8 12:40
mn592643789 发表于 2013-5-8 12:31
我个人觉得,你是联盟的领导,就不应该说出这样的话,觉得很无深度,请注意形象。

我唔系联盟嘅领导.我只系一个普通嘅会员...
作者: mn592643789    时间: 2013-5-8 12:45
阿泽 发表于 2013-5-8 12:40
我唔系联盟嘅领导.我只系一个普通嘅会员...

即使不是领导,普通会员,难度想什么就说什么么?人与人之间,重要的是体谅和支持。。。

作者: ENT_CHAN    时间: 2013-5-8 12:53
LZ是大爷,鉴定完毕
作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-8 12:58
我件13年会员服SIZE细佐又拆佐牌,着住真系唔舒服咯。又无得换,先着翻12年件衫,点知比人记名喔。咁样好无意义咯我觉得,1D都唔人性化既,咁点啊,叫我买过件喔。真系无语啦我。
作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-8 13:00
规矩系人订既,唔岩或者唔合理既规矩就要改咖啦,下话。
作者: ★67★    时间: 2013-5-8 13:15
LZ明知喺有规定噶喇
登记续会以及新入会都有写明
仲要喺置顶
妳自己唔睇就话网站唔喺每个人都会上
冇规矩不成方圆
妳觉得自己适应唔到联盟嘅规定唯有退会

作者: 小小牛    时间: 2013-5-8 14:40
其实我想同你讲。。。如果你要退会,我绝对唔介意用8折既价钱买左你张年票。。。。。帮大爷盟比埋果60蚊既会费你都仲得。。。反正今年都有朋友话想入离睇波。。。
作者: jan    时间: 2013-5-8 14:51
阿泽 发表于 2013-5-8 12:18
如何言重呢?

自己去霖,试下换位思考,如果你觉得你系球迷会噶一份子,有人对你讲呢D嘢......幸好唔系联盟领导讲噶!!!
作者: huangwenge2001    时间: 2013-5-8 15:17
呵呵....大笑.....
作者: PUNKPUNK    时间: 2013-5-8 16:01
阿泽 发表于 2013-5-8 01:42
咁要点讲?打个电话通知你啊?你以为联盟得你一个 ...

lz果个纯粹系小学生问题。。。用老师既话答就系:请你有D主人翁既精神好么?

作者: sukyo    时间: 2013-5-8 16:48
其实并唔系今年先要求一定要着当季的会员服,每年都系一定要着当季会员服,这个规定也已经实行好几年了,无论是以前U字头还是现在A字头,规矩一早已经定落的,没穿着当季会员服3次只是会论坛通报,5次才会列入黑名单,3次列入黑名单的是出借会员证,可能是楼主看错误会了,另外退会方面只要会员觉得想退会是随时可以提出的,会费全额退回,套票按场次折算退还,会员证回收,会员服不回收,希望大家可以配合和谅解,谢谢
作者: aguopkny    时间: 2013-5-8 17:49
bobofox520 发表于 2013-5-8 09:35
无论你早入场··还是迟入场!如果你违反规定就必须记名的!!!

我可以证实,迟入场真系会无人记名,特别系下半场入场的。

作者: 阿泽    时间: 2013-5-8 18:12
mn592643789 发表于 2013-5-8 12:45
即使不是领导,普通会员,难度想什么就说什么么?人与人之间,重要的是体谅和支持。。。

我只系发表我本人对哩件事嘅睇法.既无粗口亦无人身攻击.仲唔够客气?
你都识讲重要的是体谅和支持.
你觉得楼主有体谅过联盟的工作人员吗?
有支持过联盟工作人员的工作吗?

作者: baogangdadao    时间: 2013-5-8 18:14
bobofox520 发表于 2013-5-8 09:35

8點開波,基本上7點半後入嘅都大部份冇記名好唔好,我有朋友穿12版都冇記到.我只喺想講:一喺唔執行,一喺就一視同仁咁執行囖.

作者: 阿泽    时间: 2013-5-8 18:18
jan 发表于 2013-5-8 14:51
自己去霖,试下换位思考,如果你觉得你系球迷会噶一份子,有人对你讲呢D嘢......幸好唔系联盟领导讲噶!!!

如果楼主有换位思考.就唔会有哩张贴啦...
你叫我换位思考?如果我系楼主.我首先唔会讲"唔好同我讲网站上有讲,你知道网站唔系每个人都会去上。"哩句咁嘅话咯.因为哩句话根本就冇道理.唔通你觉得楼主哩句话讲得啱?

作者: 罗峻亮V    时间: 2013-5-8 18:41
上网站叼你就识,上网站睇规矩你就5识?
作者: Chiesa    时间: 2013-5-8 19:11
我认同楼主部分睇法。还有,我上次也遇上一样的问题,各位工作人员态度都很好,唯独就系那个光头佬,态度超级恶劣,不是一次两次。对呢个人我忍耐已经到了极限
作者: loopy    时间: 2013-5-8 19:42
讲开又讲,联盟的管理真系有少少乱。某人站岗查牌都得。无标识标明佢就系工作人員。有D人人管我,我管人人的味道。
作者: 番茄炒蛋    时间: 2013-5-8 20:10
Chiesa 发表于 2013-5-8 19:11
我认同楼主部分睇法。还有,我上次也遇上一样的问题,各位工作人员态度都很好,唯独就系那个光头佬,态度超 ...

+10086,我也觉得!我觉得做人应该低调点,既然选择了服务球迷,就应该客客气气,此人说话很串,mab

作者: 亚历山大    时间: 2013-5-8 20:12
Tim_kwong 发表于 2013-5-8 12:58
我件13年会员服SIZE细佐又拆佐牌,着住真系唔舒服咯。又无得换,先着翻12年件衫,点知比人记名喔。咁样好无 ...

size系你自己报的,难道连自己嘎size都唔知?拆咗牌之后边个肯要?

作者: yensonson    时间: 2013-5-8 21:15
明智选择5入会,买普通年票就是
作者: 黄荣彬    时间: 2013-5-8 21:38
标题: RE: 问关于退会噶问题,求工作人员回答。
loopy 发表于 2013-5-8 19:42
讲开又讲,联盟的管理真系有少少乱。某人站岗查牌都得。无标识标明佢就系工作人員。有D人人管我,我管人人的 ...

工作人员系有工作证噶
作者: 烧卖    时间: 2013-5-8 22:07

中华人民共和国边条法律规定唔给杀人呀?你唔上网查你知唔知呀?甘你又周街去杀人啦!笨!

拿拿声走啦你,好行夹唔送!
作者: 搁浅←轨迹    时间: 2013-5-8 23:38
系咯,点解会员服要年年换?旧年果件唔系会员服黎嘎咩?又要求即刻要着,你觉得D衫一定好干净咩?
作者: 期待冠军    时间: 2013-5-8 23:50
唔送。
作者: kingcao0109    时间: 2013-5-9 00:25
我发觉Jack_ChiuChiu,baogangdadao,Tim_kwong ,D言行举止真系好似黑社会大佬,不理会别人生死,藐视国法,—心想做土皇帝!请你下个主场下午一点到天体,同工作人员—齐工作布置场地,直至完场后收埋横幅,搬運返仓库。大概花费你11个钟,等你体验下工作后,再提宝贵意见!我系事務组国老师,等你!记住我,等紧你!
作者: baogangdadao    时间: 2013-5-9 01:11
kingcao0109 发表于 2013-5-9 00:25
我发觉Jack_ChiuChiu,baogangdadao,Tim_kwong ,D言行举止真系好似黑社会大佬,不理会别人生死,藐视国法 ...

借問聲:我有邊句唔理會別人生死,藐視國法了?
作者: 夜的第七章    时间: 2013-5-9 08:40
联盟只对A记负责,禁止广州队波衫
作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-9 09:28
亚历山大 发表于 2013-5-8 20:12
size系你自己报的,难道连自己嘎size都唔知?拆咗牌之后边个肯要?

12版的会员服我系订XL既,咁觉得大佐,咁今年米订件L咯。点知着上身又细佐喔,好窄。咁拆佐牌都无办法咖。有时D野可以变通下既姐,唔系个个都有咁既特殊情况挂。
作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-9 09:32
kingcao0109 发表于 2013-5-9 00:25
我发觉Jack_ChiuChiu,baogangdadao,Tim_kwong ,D言行举止真系好似黑社会大佬,不理会别人生死,藐视国法 ...

系咯,我都借问声我边句有咁讲过呢下。请截图并以文字配合说明,谢谢。

请以事论事唔好混淆视线,如果我系黑社会大佬,我要你行唔去天体都得,最弊我唔系啊嘛,唉。。。

作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-9 09:38

你自报家门,系礼貌上礼貌地我应该回应翻你既。我系英国HRG商务有限公司驻广州办事处的office manager.主要负责P&G,联合利华亚太区的差旅管理事务。(请问够详细未)如果你来见工,我都等你,等紧你,实请你,谢谢。
作者: 黄荣彬    时间: 2013-5-9 09:52
标题: RE: 问关于退会噶问题,求工作人员回答。
Tim_kwong 发表于 2013-5-9 09:28
12版的会员服我系订XL既,咁觉得大佐,咁今年米订件L咯。点知着上身又细佐喔,好窄。咁拆佐牌都无办法咖。 ...

现场都有得试嘎
作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-9 09:58
黄荣彬 发表于 2013-5-9 09:52
现场都有得试嘎

咁我林住上年果件大,咁今年米拿细一个SIZE咯,点知第一个主场着果时先知道唔岩。后来我都着翻13版啦。

作者: Chiesa    时间: 2013-5-9 10:11
番茄炒蛋 发表于 2013-5-8 20:10
+10086,我也觉得!我觉得做人应该低调点,既然选择了服务球迷,就应该客客气气,此人说话很串,mab

上次我也穿了12年球迷服,我对登记名字有疑问,距好恶劣态度就话你如果有不满就选择退会,甘样讲野都有。还有一次,我老婆因为比较迟了穿了件外套里面是球迷服,距好大力甘扯距件衫,我就想作为工作人员点解距就会甘恶劣的态度
作者: Chiesa    时间: 2013-5-9 10:20
亚历山大 发表于 2013-5-8 20:12

山大兄,请转述一下好多球迷对门口站岗那位光头佬一下,请距注意一下工作态度和言语方面。我们对其它工作人员的态度都很满意,唯独就是他太过于自大而且在言语方面太出人太甚,希望距有所改进。真不是一次两次了,呢几年我都好几次见识过了,谢谢
作者: cango    时间: 2013-5-9 11:40
黑猫 发表于 2013-5-8 10:03
我倒觉得只要穿红色球衣进场就行了,当然作为会员肯定得服从组织的安排。作为赞助商要从自己的身上找问题, ...

哇! 你自己林林,设计一件衫 要所有人都中意

可能咩?唔好赖赞助商!

作者: cango    时间: 2013-5-9 11:42
raymondhuang 发表于 2013-5-8 12:23
其实建议明年会员服最好系着翻同球队一样的球衣啦!会员费收贵D,换成球队球衣,我谂会员会谅解的,唔好另外 ...

肯定无你所讲既条例。。。

买正品球衣本人系无问题,但好多学生哥买五起啊。到时又话联盟强逼人地买正品球衣啦。米一样

作者: cango    时间: 2013-5-9 11:45
mn592643789 发表于 2013-5-8 12:37
其实有点支持楼主,大家都是同一路人。大不了就进别的组织吧,我觉得这联盟越来越没人情味了。。。

连甘简单。。都五可以遵守,要求人地有人情味。。。艰难吧

而且当其他联盟有国际品牌赞助商果时,我肯定,一样!呢个系赞助商最基本要求。

作者: cango    时间: 2013-5-9 11:46
Tim_kwong 发表于 2013-5-8 12:58
我件13年会员服SIZE细佐又拆佐牌,着住真系唔舒服咯。又无得换,先着翻12年件衫,点知比人记名喔。咁样好无 ...

当时,第一次第一日如果可以去到捡,咩码数都有。

呢个系个人问题。。。。

作者: cango    时间: 2013-5-9 11:54
Tim_kwong 发表于 2013-5-9 09:38
你自报家门,系礼貌上礼貌地我应该回应翻你既。我系英国HRG商务有限公司驻广州办事处的office manager.主 ...

上图啦,如果唔系。。。应该无人信吧

作者: ★67★    时间: 2013-5-9 12:51
Tim_kwong 发表于 2013-5-9 09:58
咁我林住上年果件大,咁今年米拿细一个SIZE咯,点知第一个主场着果时先知道唔岩。后来我都着翻13版啦。

adi啲衫所谓亚洲码
应该喺俾西亚嗰啲人着嘅

作者: cyx.gzhd    时间: 2013-5-9 13:49
小小牛 发表于 2013-5-8 14:40
其实我想同你讲。。。如果你要退会,我绝对唔介意用8折既价钱买左你张年票。。。。。帮大爷盟比 ...

今年葛套票可以报失..
作者: 人在江湖    时间: 2013-5-9 14:31
行有行规.请阅读入会需知.
作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-9 14:35
cango 发表于 2013-5-9 11:46
当时,第一次第一日如果可以去到捡,咩码数都有。

呢个系个人问题。。。。

但系问题系比唔比试着?我就只报了码数,拿完衫就走了。现场亦都无明确的指引话可以试穿咯。
作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-9 14:37
cango 发表于 2013-5-9 11:54

信唔信都无所谓,亦都唔使你相信,指不过系礼貌上既回应而已,唔使咁执着既。
作者: 阿泽    时间: 2013-5-9 14:51
12版的会员服我系订XL既,咁觉得大佐,咁今年米订件L咯。点知着上身又细佐喔,好窄。咁拆佐牌都无办法咖。 ...

现场攞衫时有得试嘎.而且13同12嘅size基本上系一样嘅.就系领口窄咗...

变通方法有.咪上论坛发贴同人换会员服咯.前一排唔少人发贴求换衫.有人攞细咗.亦都有人攞大咗.自己谂办法解决...

作者: cango    时间: 2013-5-9 15:55
Tim_kwong 发表于 2013-5-9 14:35
但系问题系比唔比试着?我就只报了码数,拿完衫就走了。现场亦都无明确的指引话可以试穿咯。

现场  都无话五可以试   而且即使五清楚可五可以试  问问就知道啦

只係你当时无考虑呢个问题

作者: cango    时间: 2013-5-9 16:00
Tim_kwong 发表于 2013-5-9 14:37
信唔信都无所谓,亦都唔使你相信,指不过系礼貌上既回应而已,唔使咁执着既。

我甘讲,唔系信五信既问题

而系好心提醒你,当人地用果种方式同你讲,只係为左表达工作唔系你林甘简单

但你就用一种以牙还牙既方式去回应,难怪人地觉得你“黑社会”啦,系米

任何事情无必要激化,即使你话退会,我并五觉得球迷会会有咩损失,如果系甘,你何必要发泄呢。

而且都系果句,好多野已经发布左好耐,你宜家先发现,其实就无必要再激起矛盾。

我只係劝诫你,唔系话呢个球迷会系点,果个球迷会系点,边个地方都会有问题,你要走,无人拦你。但正如当时好多人讲,有部分人系为左方便买票而入球迷会。

作者: raymondhuang    时间: 2013-5-9 16:59
cango 发表于 2013-5-9 11:42
肯定无你所讲既条例。。。

买正品球衣本人系无问题,但好多学生哥买五起啊。到时又话联盟强逼人地买正 ...

锦联盟呢批A记莫非唔系老正,所以同N记倾下咯!应该有照顾既!毕竟这么大号人一起着N记都是个做广告的宣传呢!
作者: 亚历山大    时间: 2013-5-9 18:11
Chiesa 发表于 2013-5-9 10:20
山大兄,请转述一下好多球迷对门口站岗那位光头佬一下,请距注意一下工作态度和言语方面。我们对其它工作 ...

好的,一定注意!

作者: 亚历山大    时间: 2013-5-9 18:18

唔系话,唔肯变通或者迁就,而系有D嘢,一开头,就会带来好多问题。家阵只限未拆吊牌嘎可以换,都有人唔愿意摞,有几件都系工作人员自己消化翻。如果乜都可以换,就真系无办法搞了。

作者: 三聚氰胺    时间: 2013-5-9 20:06
cango 发表于 2013-5-9 11:54

我有D唔明白!唔通外资公司无规章制度嘅?做到咁嘅位,应该对管理制度有所认知先系噶!诂计一个视管理制度为无物的球迷,就算去到其他球迷组织亦会觉得不爽,因为其他球迷组织亦必定会有规范会员行为的规章制度!

作者: 三聚氰胺    时间: 2013-5-9 20:08
Tim_kwong 发表于 2013-5-9 09:38
你自报家门,系礼貌上礼貌地我应该回应翻你既。我系英国HRG商务有限公司驻广州办事处的office manager.主 ...

我有D唔明白!唔通外资公司无规章制度嘅?做到咁嘅位,应该对管理制度有所认知先系噶!诂计一个视管理制度为无物的球迷,就算去到其他球迷组织亦会觉得不爽,因为其他球迷组织亦必定会有规范会员行为的规章制度!

作者: zbj_billy    时间: 2013-5-9 21:12
呵呵~~个日我都系着12年的会员服入场的(因为赶住去球场,随手拿一件,点知就系12年的衫)。
我都理解球迷联盟要求所有会员着同一种衫会俾人强烈的视觉。不过正如我之前发贴所讲,处罚时可否根据问题的严重性来划分,着12年的会员服同唔着红色衫就差好远啦。既然有记名的工作,可否将此工作完善少少,即系加多一个备注记录。团结一心,先可以其利断金嘛!
作者: jisenge    时间: 2013-5-9 22:19
适者生存得你一个有意见
作者: 烧卖    时间: 2013-5-9 22:41
Tim_kwong 发表于 2013-5-9 14:35

我现场报L码,但现场果位大佬马上同我讲“你个身材着M码比较适合,L码肯定唔适合你着”,同时哩个情况唔止我一个遇到,我排队既时候前面几个朋友都系有甘既情况。
作者: melon_z    时间: 2013-5-9 22:43
我觉得 LZ系果日心情唔好,所以先揾大联盟出气。。。。。。如果 果日无落雨,lz无买贵雨衣,无i霖湿身,咁仲系米咁唔爽咧?!   自己心情唔爽就拿联盟出气,幼稚的行为!!! 既然你话唔得闲上论坛睇规定,咁唔该你宜家睇下咯~~~大忙人
作者: 卡洛斯    时间: 2013-5-9 23:06
赞同楼主部分意见。
作者: 恒霸天下    时间: 2013-5-9 23:24
我2007年注册的账号 无故比人封左 宜家我都唔感讲野了!!
作者: 蛊惑虫    时间: 2013-5-10 00:49
引用凤凰古城官员讲一句话错就错在一开始无收费,大联盟无一开始就无执行好着衫问题,大联盟开始招会员我就加入了,咁多年泥,着衫问题系今年扎得较严一年,比D时间比D会员慢慢熟悉消化啦。
关于年卡同会员证问题,如果真系有事唔泥得泥睇波,唔比亲戚朋友泥睇咁米好浪费,咁就少一个人帮广州队呐喊助威,个人希望大联盟委员会可以研究此问题。
最后工作人员态度问题,咁多年泥都一直系大联盟会员,咁唔使讲野啦!可能个别工作人员工作辛苦带左少少情绪接,问题不大,相信可以改进。
最后睇波都系为左帮广州队加油呐喊,我地应该枪口一致对外。谢谢

作者: saiyangfat    时间: 2013-5-10 03:15
三聚氰胺 发表于 2013-5-9 20:06
我有D唔明白!唔通外资公司无规章制度嘅?做到咁嘅位,应该对管理制度有所认知先系噶!诂计一个视管理制度为 ...

讲得好。

作者: saiyangfat    时间: 2013-5-10 03:23
阿泽 发表于 2013-5-8 12:18
如何言重呢?

更系严重啦,大联盟吾系每个会员都打一次电话,就只系论坛公告,距地觉得好严重噶。哇,非常严重啊。接受吾到啊,要退会啊。     人地大爷要入大爷盟阿,吾系大联盟阿。入错会了距地。

作者: saiyangfat    时间: 2013-5-10 03:29
阿泽 发表于 2013-5-8 18:12
我只系发表我本人对哩件事嘅睇法.既无粗口亦无人身攻击.仲唔够客气?
你觉 ...

同呢D人讲吾明的,距就口口声叫人尊重理解,系咯。叫其他人去尊重理解啊嘛,当然吾包括距地自己啦。所以距地没讲错噶,距地叫你去学会尊重理解,几高手阿。
作者: kennyzhz    时间: 2013-5-10 10:36
国有国法,家有家规,入得去就遵守,呢个无可口非,只不过,又无人揸支枪逼楼主入会,楼主大可以选择其他噶位置睇波噶!!!----------------------------------------我自问都未有够狂热加入大联盟,所以都系其他噶角度!谢谢!
作者: kennyzhz    时间: 2013-5-10 10:39
恒霸天下 发表于 2013-5-9 23:24
我2007年注册的账号 无故比人封左 宜家我都唔感讲野了!!

天朝惯用噶手法???
作者: dongdong8816    时间: 2013-5-10 10:41
呢位兄弟,我想讲,南粤也有南粤嘅会规,据我所知,南粤要求会员90分钟又唱又跳唔可以停!请问兄弟你又做唔做得到?唔好下巴轻轻话你宜家每场都系甘做!据我所见,联盟95%嘅会员都做唔到90分钟不停跳,包括我自己!而对于呢方面,联盟会员年龄跨度比较大,有老有少,有男有女,已经唔系管理得好严格了!如果你话你过去南粤,到时因为呢个问题比人叼,甘请问你系咪又要退会呢?
作者: wingwingisme    时间: 2013-5-10 11:16
按楼主嘅讲法,如果球员着上年嘅波衫上场,咁得唔得呢?
作者: mn592643789    时间: 2013-5-10 12:46
saiyangfat 发表于 2013-5-10 03:29
同呢D人讲吾明的,距就口口声叫人尊重理解,系咯。叫其他人去尊重理解啊嘛,当然吾包括距地自己啦。所以距 ...

是的,制度的存在,他不懂。说真的,很多人,只会看外在的。当老师两年了,其实我真的觉得联盟里面的部分工作人员素质方面值得怀疑。我只是我个人看法,但是对于其他球迷会呢?那是笑话。理解可以,但是,请工作人员能有素质点么?我们是来看球支持的,并不是来受气的。工作人员很辛苦,能理解,但是,需要把气发在我们身上么?

作者: mn592643789    时间: 2013-5-10 12:48
阿泽 发表于 2013-5-8 18:12
你觉 ...

我想问问,工作人员没人身攻击?我没录下来而已,如果一定讲证据的话,我只能说我没。但是,工作人员是表现给所有人看的,素质方面也要过关吧,不是猪猪狗狗都能进的,(请不要对号入座),我或许是个很普通的人民工作者,但是,我真心看不过去才发表的。请加强工作人员的管理。。。

作者: saiyangfat    时间: 2013-5-10 13:11
mn592643789 发表于 2013-5-10 12:46
是的,制度的存在,他不懂。说真的,很多人,只会看外在的。当老师两年了,其实我真的觉得联盟里面的部分 ...

工作人员素质呢D米合理要求咯,你提出来绝对唔会有人出来反对噶。

但系好似D咩“落雨我忍”,“唔好讲我听网上有写”之类的,呢D要求合理咩!?呢D人有讲人情味咩!?唔知点解你通过呢D人的要求令你觉得联盟没人情味!?

而且你话人地一句      “"唔好同我讲网站上有讲,你知道网站唔系每个人都会去上。"
咁要点讲?打个电话通知你啊?你以为联盟得你一个会员啊?
      有边处令你觉得距没尊重人地理解人地呢!?

距个例子啊,作为一个老师,你组织你班学生出去学习,距地连你安排几点集合有没着校服之类的合理要求唔单只唔遵守,就系复你一句“今日落雨我忍你,你唔系亲自同我讲今日的安排,就系发份通知出来,我唔满意咯,我觉得你好没人情味,我觉得我忍左你好多咯,老师。”你会点淋啊!?系咪觉得你自己没尊重到个学生啊!?

作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-10 13:14
三聚氰胺 发表于 2013-5-9 20:06
我有D唔明白!唔通外资公司无规章制度嘅?做到咁嘅位,应该对管理制度有所认知先系噶!诂计一个视管理制度为 ...

外资公司相对国企来讲制度会宽松D既,但唔系唔等于可以唔遵守,我自己做管理亦都知道制度既重要性,所以就算件衫唔岩着都好,我都坚持着住。

作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-10 13:19
cango 发表于 2013-5-9 16:00
我甘讲,唔系信五信既问题

而系好心提醒你,当人地用果种方式同你讲,只係为左表达工作唔系你林甘简单 ...

依位兄弟,请睇清楚了我的回复,我从来无讲过要退会,想退会的是LZ。我只是参与评论既过客。仲有事物组既国老师表达既态度我林系见人见智啦。睇你从乜野角度去睇距既回复咯,我自己有我既见解咁样好正常姐,轮到你睇问题既角度唔一样,林法都唔会一样啦。
作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-10 13:20
cango 发表于 2013-5-9 15:55
现场  都无话五可以试   而且即使五清楚可五可以试  问问就知道啦

只係你当时无考虑呢个问题

咁服务与被服务既角色系点样分别呢?
作者: yensonson    时间: 2013-5-10 13:27
其实无咩好值得讨论,中意噶米入会咯,5中意米5入会咯,成日都言语上单单打打有咩意思呢,俾你在度吵赢咗有咩用呢,大家都是支持广州队,得闲就去现场支持,5得闲就电视支持就是呢,支持完米照样上班落班返学放学吃饭起身训觉。
作者: saiyangfat    时间: 2013-5-10 13:56
Tim_kwong 发表于 2013-5-10 13:14
外资公司相对国企来讲制度会宽松D既,但唔系唔等于可以唔遵守,我自己做管理亦都知道制度既重要性,所以就 ...

甘米就系咯,唔系等于可以唔遵守啊嘛,你都识得讲啦。

甘记名都系提醒你拉,甘点样唔人性化呢!?如果当初唔系有人用记名呢种方式来提醒你,就唔会有你而家呢个坚持啦,分清楚D因果关系好窝。而家知道要遵守呢个规定了,甘以后点会仲有记名呢!?甘其实系咪就系呢个方式可行啊!?而家你记名一次都没人话踢你出会,唔给你入场睇波之类啊。呢D唔系人性化啊!?
举个例子啊,你员工迟到,你管理者你唔提醒(好多方式噶,例如罚款之类的,我相信好多公司都系甘做的)距噶!?等距迟到5次,直接同距讲,我而家抄你,甘啊!?莫非你觉得甘就最人性化!?

现场可以试唔系人性化!?你自己唔试没得怨人窝。

仲有一点,外企比国企管理制度会宽松D呢个观点就觉得好奇怪?你间公司管理松过D国企!?唔系挂!?你间公司真系都几开放哦,难怪你讲呢D野了。

作者: saiyangfat    时间: 2013-5-10 14:06
Tim_kwong 发表于 2013-5-10 13:20
咁服务与被服务既角色系点样分别呢?

真系大爷哦,来讲服务添,甘真系难为你了,呢处D服务我估计都系甘上下的了,球迷会里面D球迷要求人地来服务距,真系大爷。

年票帮你预定,有件正版A仔送给你,你就系用把口问下有没得试就可以避免呢个问题,但系最后竟然怪罪去“服务与被服务的角色”呢个问题上面,真心送个  大爷  给你。

作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-10 14:44
saiyangfat 发表于 2013-5-10 14:06
真系大爷哦,来讲服务添,甘真系难为你了,呢处D服务我估计都系甘上下的了,球迷会里面D球迷要求人地来 ...

我觉得用服务依个词并不为过,服务既定义有好多种,既然系会员制咁就肯定存在服务对象咖啦。系公司,我D下属可能觉得我系大爷,因为系上下级既关系,我对住我老细,我觉得距系大爷,角色唔一样而已,至于我主动开口问与否这个问题并唔系重要,重要既系如果大家都见到有明确的指引就唔使主动开口啦,并唔好将我唔主动开口问变成系我既责任,而作为工作人员我认为系有依个义务去告诉现场的球迷朋友有依无依项服务。你觉得呢?
作者: Tim_kwong    时间: 2013-5-10 14:53
saiyangfat 发表于 2013-5-10 13:56
甘米就系咯,唔系等于可以唔遵守啊嘛,你都识得讲啦。

甘记名都系提醒你拉,甘点样唔人性化呢!?如 ...

依个方式可行,无问题,关键系我觉得依方式可行既同时都要归化分类,处罚都要分轻重。

外企管理制度比国企宽松依个观点唔出奇吧,例如我地返工只需要在中午12点到公司并且翻够8个钟就OK了,中间食饭休息2个钟,下午3点半-4点3系下午茶时间。就系咁咯。唔讲太多,某些人又话我系度SHOW SHOW啦。

作者: 阿泽    时间: 2013-5-10 15:20
mn592643789 发表于 2013-5-10 12:48
我想问问,工作人员没人身攻击?我没录下来而已,如果一定讲证据的话,我只能说我没。但是,工作人员是表 ...

你话"我想问问,工作人员没人身攻击?"...
我想问你理解能力系咪有问题?你做老师两年.你唔系做语文老师吧?

"我只系发表我本人对哩件事嘅睇法.既无粗口亦无人身攻击."
我系讲紧我自己.我一早已表明自己唔系工作人员.OK?

工作人员方面.我所见到嘅大部分都系随和有礼嘅.
贴中有人反映小部分工作人员态度比较恶劣.我亦都相信有咁嘅情况存在.哩点系应该改善嘅.
但我想讲.如果个个人都守规矩.着好新会服.入区时主动出示会员证.
工作人员想人身攻击你嘅机会都冇...

仲有.楼主想表达嘅系佢觉得自己唔着13年新会员服有道理.
你唔好扯到去工作人员态度如何先.你觉得楼主嘅谂法啱唔啱?
难道工作人员态度差.唔着13年新会员服就变得合理?

作者: 阿泽    时间: 2013-5-10 15:24
saiyangfat 发表于 2013-5-10 13:11
工作人员素质呢D米合理要求咯,你提出来绝对唔会有人出来反对噶。

但系好似D咩“落雨我忍”,“唔好讲 ...

多谢兄弟三唔识七路见不平拔口相助...
作者: saiyangfat    时间: 2013-5-10 15:29
Tim_kwong 发表于 2013-5-10 14:53
依个方式可行,无问题,关键系我觉得依方式可行既同时都要归化分类,处罚都要分轻重。

外企管理制度比 ...

甘基本上都没咩处罚啊,或者都系劝退,甚至讲明你可以自己退会噶!?而家都系记名者!?甘点唔人性化呢!?或者你有咩好提议啊!?

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1