廣州球迷聯盟

标题: 向各位球迷求教点样炒湿炒牛河先至好食 [打印本页]

作者: 工字不出头    时间: 2013-5-26 20:43
标题: 向各位球迷求教点样炒湿炒牛河先至好食
我自己试左几次都炒唔出大排档既味道出来
作者: murrq    时间: 2013-5-26 21:17
去请教大师傅咯。
作者: ma396118    时间: 2013-5-26 21:36
因为你没地沟油
作者: dansanwang    时间: 2013-5-26 21:43
牛肉炒
作者: hsj528    时间: 2013-5-26 22:23
我是厨师,,我当然知道了。告诉你一个秘密,必须放再生资源油!先有果种味。
作者: tam    时间: 2013-5-26 22:31
技术帖?
作者: 番茄炒蛋    时间: 2013-5-26 22:32
hsj528 发表于 2013-5-26 22:23
我是厨师,,我当然知道了。告诉你一个秘密,必须放再生资源油!先有果种味。

再生资源油简称地沟油

作者: K-So-哲政    时间: 2013-5-26 22:37
热镬 彪烟 落油 啷镬 关火 落粉 落盐 炒 开火 撒水花 炒 粉边微咙 起粉 上碟

粉粢底 洗镬 若不粢 慳翻

备芡汁:生粉 鸡粉 盐 糖 味精 胡椒粉 豉油 蚝油 麻油 辣椒油 花椒油 地沟油 罂粟油 福寿膏 4仔 K仔 乌蝇水 迷姦水 fing头就唔好落了 OUT咗啦 狗屎垃圾等 记得加水 捞均  

再热镬 微烟 落油 啷镬 落肉 勿多翻 宜两边煎 将熟 落牙菜 韭王 葱 改小火

落芡汁 翻兜至杰稀适中 改大火 落油 翻兜均匀 淋上粉面 吃得啦7头!!

吃完记得洗碟洗镬洗筷子....唔系你老母以后唔俾你搞佢个厨房了
作者: 弘堅CHAN    时间: 2013-5-26 23:17
嘿嘿,楼上兄弟好专业,大镬出身吧,钦敬钦敬!

作者: maihuangzhen    时间: 2013-5-27 01:48
工字HI出现笑死人了
作者: 广州坚仔    时间: 2013-5-27 08:30
K-So-哲政 发表于 2013-5-26 22:37
热镬 彪烟 落油 啷镬 关火 落粉 落盐 炒 开火 撒水花 炒 粉边微咙 起粉 上碟

粉粢底 洗镬 若不粢 慳翻
...

果然系有料之人呀!!!!

佩服佩服!

作者: kennyzhz    时间: 2013-5-27 10:58
饮食节目有好多种
作者: luolaw    时间: 2013-5-29 17:54
人地都系地沟油、当然味道特别、、
作者: 阿毛mo    时间: 2013-5-31 09:22
8#楼噶兄弟一定系专业师傅,估计好难有人可以复制倒哩碟炒粉

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1