廣州球迷聯盟

标题: 八区为什么坐下来? [打印本页]

作者: pipi    时间: 2013-7-11 21:46
标题: 八区为什么坐下来?
[attach]80388[/attach][attach]80387[/attach]

两张图片摄于2013年7月10日晚,广州队VS大理队 下半场,图片清晰可见坐不助威人员。

面对住咁葛情况继续坚持住助威葛人,我向你地致敬,坚持下去!!!

而坐低、玩手机、感受气氛葛人,我想问为什么坐下来??

系八区中上层坐低睇波已经唔系一朝一夕葛事。

前一段时间话中层支旗阻挡视线睇波,所以唔助威要求取消或换更细葛旗先肯助威,你地意见一提出,我地已经开始做野,包括摇旗后收旗葛速度,我地稳人系唔同角度地影相拍视频观察是否你地讲得遮挡那么厉害。图片视频如下:
[attach]80396[/attach][attach]80395[/attach][attach]80394[/attach][attach]80393[/attach][attach]80392[/attach][attach]80391[/attach][attach]80390[/attach][attach]80389[/attach]

http://player.youku.com/player.php/sid/XNTgxNTY4ODk2/v.swf

http://player.youku.com/player.php/sid/XNTgxNTcwNTQ4/v.swf

到下半场我地已经将支旗车撤下来,但结果了?系有小部分人企翻起身,但大部分人依然坐住,点解了???????

坐低葛人越哩越多,究竟想我地了??鼓点打法、视觉我地不断寻找改进,但你地咁样,叫我地点做好了??你地教我地哩班人点做了。。。

我真系好多问号???????????????????????????????????????????????????

作者: 冻奶茶    时间: 2013-7-11 21:59
我都吾明你明知八区系要助威当初入会时你点解吾冧清楚?成日系度叼够姜你地个点性低党下场上来抢旗兼收鼓。如果你地无本事就收声。
作者: siufung    时间: 2013-7-11 22:10
我见唔对路都系翻落去前面了..后面成班都系坐住睇波嘅..
作者: Andy7宇__    时间: 2013-7-11 22:23
。。。。。。。。
作者: 两冀齐飞    时间: 2013-7-11 22:30
仍然系果个问题,点解入八区???入黎的意义系什么??果的系度系甘人吵夜吵的人你们的目的系什么啊???讲旗讲鼓讲助威不如先讲下你自己吧!!!有没有做到最好!!!
作者: 广重ANSON    时间: 2013-7-11 22:32
标题: RE: 八区为什么坐下来?
冻奶茶 发表于 2013-7-11 21:59
我都吾明你明知八区系要助威当初入会时你点解吾冧清楚?成日系度叼够姜你地个点性低党下场上来抢旗兼收鼓。 ...

距地真系收晒声窝
作者: 番茄炒蛋    时间: 2013-7-11 22:35
习惯就好,爱谁谁,爱咋咋,别人看了也只是一笑而过,有时间就多想想怎么赚钱还好,小朋友,这只是一场游戏
作者: weiweiwsh    时间: 2013-7-11 22:50
缩编~办入会手续果阵搵人举牌牛龟大只字写明入会需助威并服从先助威后睇波其他注意事项看论坛细则~所有入会人需签名确认入会条例~

作者: Taz    时间: 2013-7-11 22:50
领导,下年申请过去龙门后边算啦!应该可以杜绝大多数既翘手党
作者: pipi    时间: 2013-7-11 22:56
番茄炒蛋 发表于 2013-7-11 22:35
习惯就好,爱谁谁,爱咋咋,别人看了也只是一笑而过,有时间就多想想怎么赚钱还好,小朋友,这只是一场游戏

如果爱谁就谁,爱咋就咋,习惯就好,咁到最后一个球迷会米变看台观赏团?无错,我相信距地睇完会一笑而过,但我要清楚明确地表明距地哩种坐低做法唔符合唔合适我地区,我要同坚持助威葛人企同一阵线。
有时间多想想怎么赚钱,哩样野就系我离开看台恢复到正常生活工作状态时,要做葛事,球迷会与工作、生活系分开。两者系唔可以混在一潭。

可能对你哩讲系一场游戏,但对于我哩讲哩个唔系游戏,系我人生经历葛另一部分,看台文化,学习一种态度。

作者: tam    时间: 2013-7-11 23:06
息怒息怒,一步步来,坐得山顶噶会员肯定唔系甘“热心助威”了,留意睇左5区和13区,其实情况都一样,暂且把山顶放低,唔好受影响,把中层带动起来先吧。
作者: 麦donlo    时间: 2013-7-11 23:08

联盟工作人员都系有生意做 工作开 但距地可以唔需要建立球迷会 点解球迷会同其他区域唔同 意义系边?当距地系中甲噶时候就系越秀山支持助威噶时候 好多人都系呢两年因为恒大噶介入 见到球迷会气氛好入黎 感受气氛可以 但唔好无付出 唔好搞到得一方面去付出咁自私吧 联盟工作人员有好多都有家庭有细路都有上左年纪 点解继续坚持 好大程度系工作之余有一个共同噶爱好或兴趣 继而建立平台俾大家一齐去玩 但并唔想只有距地付出

作者: berry333    时间: 2013-7-11 23:30
一把火  琴晚我只手已经无晒力了,转头望上去一片死寂 失望到
作者: 麦donlo    时间: 2013-7-11 23:35
berry333 发表于 2013-7-11 23:30
一把火  琴晚我只手已经无晒力了,转头望上去一片死寂 失望到

我知道 同样噶我每次都好攰 虽然我地今年在处噶位置唔同左 勿忘我地噶一齐噶理想  另外我自己本人觉得都有不足 需要更多噶进步 我地需要噶实际噶建议

作者: 一切为何    时间: 2013-7-11 23:37
呢d问题讲左半年拉~叼,叫果d退会拉~就算得反十二个主角开心过成班群众演员
作者: kyo1011    时间: 2013-7-11 23:59
谂到个建议,不过工作量非常大,就系入场时每人派一张便条纸,写上自己既会员号,工作人员系比赛中途没收有助威人员既纸条,无助威既就5收,如此一来可以分出边D会员系翘手挡,下年不允许续约。甘样有无得谂?
作者: alexda    时间: 2013-7-11 23:59
pipi 发表于 2013-7-11 22:56
如果爱谁就谁,爱咋就咋,习惯就好,咁到最后一个球迷会米变看台观赏团?无错,我相信距地睇完会一笑而过 ...

PIPI,你记得系你后面仲有一大班人支持你既就得啦,甘,就唔好咁灰啦~~~

顺便讲句,你呢篇野好HI多错别字啊

作者: 氏焦笨    时间: 2013-7-12 00:02
图1图2正正系后半场~正正系中层旗收走之后。仲有人同我对望,跟住继续企定定体波........心酸
作者: pipi    时间: 2013-7-12 00:07
alexda 发表于 2013-7-11 23:59
PIPI,你记得系你后面仲有一大班人支持你既就得啦,甘,就唔好咁灰啦~~~

顺便讲句,你呢篇野好HI多错别 ...

```````````````
作者: 麦donlo    时间: 2013-7-12 00:10
kyo1011 发表于 2013-7-11 23:59
谂到个建议,不过工作量非常大,就系入场时每人派一张便条纸,写上自己既会员号,工作人员系比赛中途没收有 ...

要噶就系咁噶建议喇 或者咁喇 如果有建议噶话事先写张纸仔交俾事务组噶人或者唔得噶话咪交由中层平台噶助威朋友囖 等距地转交上去都得噶

作者: 宁亚洪    时间: 2013-7-12 00:11
做乜要影得我甘嗨正呢?系5系想俾人地睇个傻佬,傻嗨嗨甘,做乜要甘辛苦黎跳呢?
作者: kyo1011    时间: 2013-7-12 00:19
麦donlo 发表于 2013-7-12 00:10
要噶就系咁噶建议喇 或者咁喇 如果有建议噶话事先写张纸仔交俾事务组噶人或者唔得噶话咪交由中层平台噶助 ...

系度写好,大家可以讨论下
作者: 麦donlo    时间: 2013-7-12 00:23
kyo1011 发表于 2013-7-12 00:19
系度写好,大家可以讨论下

写可以写系呢度 但唔系样样野都可以文字表达到同口述一样噶含义噶 朋友 唔好有阶梯 无人想专登点相 都系交个朋友皆

作者: 潮人蜜語V    时间: 2013-7-12 00:24
别泄气..系中层..仲有我哋企系度!
作者: kyo1011    时间: 2013-7-12 00:29
麦donlo 发表于 2013-7-12 00:23
写可以写系呢度 但唔系样样野都可以文字表达到同口述一样噶含义噶 朋友 唔好有阶梯 无人想专登点相 都系交 ...

我5明你咩意思吖……
作者: 麦donlo    时间: 2013-7-12 00:32
kyo1011 发表于 2013-7-12 00:29
我5明你咩意思吖……

意思话论坛可以谈论 但实际有D野并唔系三言两语可以讲到全部噶意思出黎 如果能够噶话咪方便写下纸仔现场交俾中层噶小组人员又得 事务组又得囖 到时等联盟噶工作人员去取舍大家噶建议囖

作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-12 01:19
pipi 发表于 2013-7-11 22:56
如果爱谁就谁,爱咋就咋,习惯就好,咁到最后一个球迷会米变看台观赏团?无错,我相信距地睇完会一笑而过 ...

你同只想賺錢嘅人講文化,同只想物質嘅人談信仰,同文革殘留落嚟嘅渣滓講歴史內涵價值,嘥氣了皮皮
作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-12 03:54
麦donlo 发表于 2013-7-11 23:35
我知道 同样噶我每次都好攰 虽然我地今年在处噶位置唔同左 勿忘我地噶一齐噶理想  另外我自己本人觉得都有 ...

建议关注个人进步、能力、战斗力、感染力的提升,什么组织强制要求硬性规定不是考虑范围。你可以要求看台球迷助威,但不是用会规来规定,而是通过个人能力、感染力、魅力的提升达到。
作者: liangyeying    时间: 2013-7-12 08:21
叼,我只左脚小腿粉碎性骨折,到依家都未好翻,都系场场企足90分钟,山顶D西佬连个伤残人士都比五上。
作者: 烧卖    时间: 2013-7-12 09:31
西关马骝仔 发表于 2013-7-12 03:54
建议关注个人进步、能力、战斗力、感染力的提升,什么组织强制要求硬性规定不是考虑范围。你可以要求看台 ...

甘哩个世界唔需要法律了。
作者: Eagles    时间: 2013-7-12 09:40
liangyeying 发表于 2013-7-12 08:21
叼,我只左脚小腿粉碎性骨折,到依家都未好翻,都系场场企足90分钟,山顶D西佬连个伤残人士都比五上。

向伤兵致敬!
作者: K-So-哲政    时间: 2013-7-12 10:39

有閪用咩球迷会...

惊俾人打...所以下半场唔敢起旗啊??

都换咗支滴屎咁细嘅啦...仲要收鸠埋唔敢出

作者: cc_诗咏    时间: 2013-7-12 12:06
赞成皮爷~~yeah~入得8区肯定喺助威为主噶啦~
作者: 俊彦    时间: 2013-7-12 12:48
当晚的上半区的倒下,相信与中层旗无关。我感觉里面有几种人,第一,纯粹是为了有平价套票位置又好的人,平时因为个个都企挡住视线而不得不企的;第二,平时都会助威但对当天的比赛不重视,认为只是一场无关紧要的足协杯比赛,所以坐下都唔紧要。第三,人地都坐了,自己一个人孤伶伶企喺度助威,人地会当你傻仔。第四,下班很攰的。不知道分析得有没错。

作者: liang137920    时间: 2013-7-12 13:16
当穿上红色的战袍,站在战斗的最前线的时候,你要为你的信仰、为你当初选择来到这片战斗区域的梦想而去怒吼、疯狂!!
作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-12 13:27
烧卖 发表于 2013-7-12 09:31
甘哩个世界唔需要法律了。

每個人都只想住大圍應該立規定點點點,有規定都不能滿足每個人。倒不如,就現時條件,由心而發助威嘅,自己強化自己個人能力。個人提高組織至會有提高。俾建議只能要求想有建議嘅個人,不能要求其他人
作者: PUNKPUNK    时间: 2013-7-12 14:14

含7啦你扑街!

作者: 阿泽    时间: 2013-7-12 16:30
谂到个建议,不过工作量非常大,就系入场时每人派一张便条纸,写上自己既会员号,工作人员系比赛中途没收有 ...

工作量大得嚟.仲未必有咩效果...
就算将哩个工作做到极致.亦只能将今年嘅翘手党拒之门外.
但明年招新一样会有新的翘手党乜乜党入会.除非唔再招新...

作者: ruanbohua    时间: 2013-7-12 18:29
PUNKPUNK 发表于 2013-7-12 14:14
含7啦你扑街!

做乜甘燥啊
作者: Gavin    时间: 2013-7-12 19:31
入会系因为唔想坐系度静静睇波~~~
坐过上层之后就真系太讨厌果种睇热闹既气氛,唔想再上去。

毫无疑问,而家唔少既人入会净系为左张年票或者睇热闹。如果真系无法避免呢类人入会。我觉得系中上层整个“专座睇热闹区”。至于中下层既位置,如果可以既话,安排工作人员流动提醒每一位想抖抖既会员上去上面就坐。
作者: jialiang.tommy    时间: 2013-7-13 00:28

小朋友你懂几多爱情啊!你意思系全世界助威人士都系傻仔````中国现时社会制度就系好多你呢种废柴

作者: 宁亚洪    时间: 2013-7-13 14:13
阿泽 发表于 2013-7-12 16:30
工作量大得嚟.仲未必有咩效果...
就算将哩个工作做到极致.亦只能将今年嘅翘手党拒之门外.
但明年招新一 ...

我觉得今年就要做工作了,最好系俾人去影相,连续2场5助威噶,记住巨,下年拒绝再入会.不过工作量大D,仲有好多D工作人员噶朋友亲戚之类,哩D5助威噶都清晒出去.人不在多,贵在精

作者: big孤胆    时间: 2013-7-13 15:44
宁亚洪 发表于 2013-7-13 14:13
我觉得今年就要做工作了,最好系俾人去影相,连续2场5助威噶,记住巨,下年拒绝再入会.不过工作量大D,仲有好多 ...

同意,做一D似考勤一样噶工作,讲唔助威噶人列入黑名单
作者: 点求    时间: 2013-7-13 19:34
pipi 发表于 2013-7-12 00:07
```````````````

仲有你右边都有好多人支特你.
作者: 人猎乐快    时间: 2013-7-13 20:33
点求 发表于 2013-7-13 19:34
仲有你右边都有好多人支特你.

早晨!点爷!

作者: cyx.gzhd    时间: 2013-7-14 13:29
berry333 发表于 2013-7-11 23:30

我只手都无晒力...确实大联盟今年差佐好多!!!
作者: liop    时间: 2013-7-14 15:11
需要分开,把真正的球迷组织起来。伪球迷隔离赛季开始实施
,最好装上摄像头。看看有哪些是伪球迷,下赛季,把他们退出大联盟
作者: berry333    时间: 2013-7-14 15:34
西关马骝仔 发表于 2013-7-12 03:54
建议关注个人进步、能力、战斗力、感染力的提升,什么组织强制要求硬性规定不是考虑范围。你可以要求看台 ...

无错。讲得岩

作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-14 15:55
berry333 发表于 2013-7-14 15:34
无错。讲得岩

鼓手加油
作者: berry333    时间: 2013-7-14 17:47
西关马骝仔 发表于 2013-7-14 15:55
鼓手加油

加油 用自己噶能量去带动

作者: yensonson    时间: 2013-7-15 10:52
大爷盟一年比一年垃圾
作者: 量守恒    时间: 2013-7-15 13:56
alexda 发表于 2013-7-11 23:59

顺便讲句,你呢篇野好HI多错别 ...

能够喺-------可以控制嘅范畴之内------喺唔算咩错字,重点喺-----明知道喺错字,但大家都睇得明白,就足以证明根本唔喺咩咩错字嚟添,本人觉得喺论坛文化咯!!

作者: baogangdadao    时间: 2013-7-15 15:05

其实有好多斋入会唔买年票嘅电视党的!呢条方法行唔通!

作者: 口水威    时间: 2013-7-16 23:02
支持旗帜!坚定~!!
作者: kyo1011    时间: 2013-7-16 23:20
我又諗到個建議,就系助威既會員(包括忠義組)全部上去上層,下層留翻比D翹手黨,而家上層D人甘放肆我覺得無人監管都系一個原因。距地系前面,而後面有百幾人既目光同壓力,相信距地5感甘放肆~~
作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-16 23:27
kyo1011 发表于 2013-7-16 23:20
我又諗到個建議,就系助威既會員(包括忠義組)全部上去上層,下層留翻比D翹手黨,而家上層D人甘放肆我覺得 ...

不是由心而發,真的沒意義
作者: kyo1011    时间: 2013-7-16 23:41
西关马骝仔 发表于 2013-7-16 23:27
不是由心而發,真的沒意義

你仲想改變人心。。。。無可能噶啦~~如果可以令到翹手黨慚愧已經好好噶啦~~

作者: kyo1011    时间: 2013-7-16 23:51
前2年,最前排系忠義組,想加入助威既人被告知5可以企哩度,於是上左去中層,中層助威5夠忠義組好。之後忠義組去左中層,自然以前企中層既人又會被逼上上層,助威度自然越上越少,長期落黎上層就比人感覺系非助威區。
而家,索性黎個大反轉,上層先系助威區,你地5想助威既人落下層,5助威既就接受我地鄙視既目光,系上層既亦可以對下層既人大嗌:下層,助威!下層,助威!
作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-17 00:10
kyo1011 发表于 2013-7-16 23:41
你仲想改變人心。。。。無可能噶啦~~如果可以令到翹手黨慚愧已經好好噶啦~~

還是不明…廣州球迷文化才7個年頭,如果要令文化成形,信仰開始形成,這是需要沉淀的時期,人心可以唔改,但可以被感染,但唔係被逼
作者: 阿泽    时间: 2013-7-17 23:36
kyo1011 发表于 2013-7-16 23:20
我又諗到個建議,就系助威既會員(包括忠義組)全部上去上層,下層留翻比D翹手黨,而家上層D人甘放肆我覺得 ...

冇用嘅.宜家忠义组中层落小小都会有翘手党.只系数量比较少.上层翘手党落埋去分分钟壮大翘手队伍添...

如果系细路仔哩招就可能使得.不过大家都系成年人.唔系本人有心去做某件事.单靠他人监督推动唔work嘅...

作者: kyo1011    时间: 2013-7-19 10:38
阿泽 发表于 2013-7-17 23:36
冇用嘅.宜家忠义组中层落小小都会有翘手党.只系数量比较少.上层翘手党落埋去分分钟壮大翘手队伍添...

...

你甘叻,不如你解決下哩個問題~

作者: kyo1011    时间: 2013-7-19 10:41
西关马骝仔 发表于 2013-7-17 00:10
還是不明…廣州球迷文化才7個年頭,如果要令文化成形,信仰開始形成,這是需要沉淀的時期,人心可以唔改, ...

而家根本就感染5到其他人。。。。

作者: leo大晒    时间: 2013-7-19 11:31
实行会员监督制度,翘手、坐低、挂住玩手机(偶尔的不算),全部记低,到达一定的次数就开除。真系睇唔过眼,尤其系我一个朋友嘅朋友,每次嚟睇波都揸住部烂hi卡片机系都死影烂影,又唔助威,如果唔系睇在系我F个朋友,真系想叼7距。
作者: leo大晒    时间: 2013-7-19 11:33

洗乜咁复杂姐,记次数,翘手、坐低嘅就记得会员号,3次或者5次嘅就开除。
作者: 西关马骝仔    时间: 2013-7-19 12:15
kyo1011 发表于 2013-7-19 10:41
而家根本就感染5到其他人。。。。

治標不治本啊
作者: 阿泽    时间: 2013-7-20 04:04
kyo1011 发表于 2013-7-19 10:38
你甘叻,不如你解決下哩個問題~

我暂时都谂唔到咩办法去解决哩个问题...
现阶段我只能够做好自己...
希望有越来越多人选择同我一样做好自己.咁问题会慢慢解决...

作者: a-kang    时间: 2013-7-20 11:23
下次招收会员要注意了 很多大爷大妈也进来 助威区和看球区还是有区别的
作者: Evergrande-Cleo    时间: 2013-7-25 12:54
八区顶住  
作者: 高盛棠    时间: 2013-7-29 11:26
支持八区!!!

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1