廣州球迷聯盟

标题: 致昨晚扔可乐+欲打人的朋友 [打印本页]

作者: Q仔    时间: 2013-8-22 17:04
标题: 致昨晚扔可乐+欲打人的朋友

昨晚看到一联盟工作人员(不确定是不是)从下层冲上来要打这个几个人(就因为他们波兹南舞时没有转身),后来用可乐直接砸上来,个人觉得这行为太幼稚,先不说现场多少媒体镜头在,给人拍到散发出去会是什么影响。他一个组织者看到不爽的就要动手,那岂不是以后看球分分钟有生命危险。他们昨晚全场非常落力助威 又唱又跳 就因为人家这次不转身就这样被骂 合适吗?

虽说进了这个区,就要配合联盟定的规则,但是这位朋友这样的做法是在欠妥,不说是为了逞英雄还是什么的,起码对当事人是极大的侮辱,就昨晚这件小事的个人看法,欢迎指正点评!

作者: 禁区之皇16    时间: 2013-8-22 17:06
赞成,曼联球迷不跳舞很正常!
作者: wangruimin    时间: 2013-8-22 17:31
真系没素质
作者: 喜爱红魔    时间: 2013-8-22 17:36
我身为曼联球迷拒绝跳这个曼城球迷的舞!但其他支持广州队的任何助威动作我都好愿意做!好乐力去做
作者: Eagles    时间: 2013-8-22 17:38
禁区之皇16 发表于 2013-8-22 17:06
赞成,曼联球迷不跳舞很正常!

生活中我都系一只红魔鬼,但入到看台,我心里面就只有两个字——“广州”!!
首先,波兹南舞并非曼城所创,创始人系波兰佬!咁究竟系我哋跳先定曼城跳先?我唔知..
世界上条波兹南舞球迷,绝对唔只两三支球队。
其二,想问问兄弟你入嚟看台系为边一支球队打气助威?曼联or广州队?
如果入到嚟仲心存杂念,拒绝助威,是否侮辱咗咧支球队?侮辱咗你着住嘅广州队波衫(或者会员服)呢?
-------------------------------
小弟愚见,不喜勿喷

作者: 潮人蜜語V    时间: 2013-8-22 18:31
呢张贴!我等左成日…还请当事人出黎讲讲情节发展!!欲打人固然系错的…但大家做嘢都要分轻重…平时系八区你阔佬懒理…玩手机、翘手都算啦…琴晚咁既日子…大家难得相聚5678……当事人仲心静如镜…就真系讲唔过去…退一步…你唔助威…企山顶啦…真系唔醒目!咁多人扯火要开拖…正常!!!
作者: 西关马骝仔    时间: 2013-8-22 18:31
标题: RE: 致昨晚扔可乐+欲打人的朋友
Eagles 发表于 2013-8-22 17:38
生活中我都系一只红魔鬼,但入到看台,我心里面就只有两个字——“广州”!!
首先,波兹南舞并非曼城所 ...

無錯,唔通曼城人食飯佢哋又唔食?
作者: yenity_Z    时间: 2013-8-22 19:06
赞成
作者: 天衣無縫    时间: 2013-8-22 19:09
動手就是不對,何況是對自己人?

至於因為曼城舞而不跳又是好笑,現在是曼市打比嗎?
作者: 牙斩斩    时间: 2013-8-22 19:25
有图吗?
作者: kennyzhz    时间: 2013-8-22 19:29
有无权赶出去?无。。。。。。记住,千萬唔好无权执法,况且这不是法定!
作者: Q仔    时间: 2013-8-22 19:44
潮人蜜語V 发表于 2013-8-22 18:31
呢张贴!我等左成日…还请当事人出黎讲讲情节发展!!欲打人固然系错的…但大家做嘢都要分轻重…平时系八区 ...

平时?你有见到?昨晚他们那么出力助威是有目共睹的。有时候当绝大多数人在做同一件事,而有部分人不做时就会引来公愤,这是正常,但扔东西 动手就是不对,不管理由有多冠冕堂皇!
作者: suxisuxi    时间: 2013-8-22 19:53
西关马骝仔 发表于 2013-8-22 18:31
無錯,唔通曼城人食飯佢哋又唔食?

形容得好盏鬼啊你~~
作者: Q仔    时间: 2013-8-22 19:58
天衣無縫 发表于 2013-8-22 19:09
動手就是不對,何況是對自己人?

至於因為曼城舞而不跳又是好笑,現在是曼市打比嗎?

同意这位朋友意见 求同存异都做不到又如何壮大 以德服人啊!!
作者: 西关马骝仔    时间: 2013-8-22 19:59
标题: RE: 致昨晚扔可乐 欲打人的朋友
suxisuxi 发表于 2013-8-22 19:53
形容得好盏鬼啊你~~

事實係啫,自己都識講,只助威舞個名叫「波兹南」,對呢只助威舞連度娘一下都懶,點做紅魔死忠
作者: PUNKPUNK    时间: 2013-8-22 20:48
喜爱红魔 发表于 2013-8-22 17:36
我身为曼联球迷拒绝跳这个曼城球迷的舞!但其他支持广州队的任何助威动作我都好愿意做!好乐力去做

呢支舞唔系曼城创既,亦都唔系曼城独有既。
只系曼城果年夺冠禁岩跳黎玩下既姐,呢支舞根本就代表唔到曼城!
仲有,莫非你敌人呼吸你就唔呼吸咩!

作者: 纽文柴    时间: 2013-8-22 21:06
中国恒大球迷联盟行为黎的。

作者: 麦donlo    时间: 2013-8-22 21:36

咦 发咁多字作死你啊

作者: Xiao--阳    时间: 2013-8-22 21:43
我就唔知咩回事啦 搞到我衫服都湿.麦
作者: 喜爱红魔    时间: 2013-8-22 22:02
PUNKPUNK 发表于 2013-8-22 20:48
呢支舞唔系曼城创既,亦都唔系曼城独有既。
只系曼城果年夺冠禁岩跳黎玩下既姐,呢支舞根本就代表唔到曼 ...

甘我5知道!反正我见到曼城罗冠军那年球迷跳衣只舞就令我对衣只舞有好大噶反感!
对广州队的任何助威舞我都会好落力去跳!但这个原谅我真的做不到!

作者: bale    时间: 2013-8-22 22:11

每个人各有各的想法价值观,这是无法统一的!!但是打人就是固然不对的,如果是身为组织者的话因为这种情况而要出手打人不但给会组织蒙羞更影响了广大球迷的形象。而且我们不是忠实的曼联粉丝是无法理解到曼联球迷的那份心和价值观,出来混就是求同存异的。事要分轻重,存在小分叉没问题,只要我们的主干一致就ok了!!!!!系哩度向广大支持广州恒大葛亲朋戚友致敬!!!!

作者: kidd    时间: 2013-8-22 22:11
我有无睇错?一个工作人员冲上黎打几个人?如果我系果几个人其中一个就打七巨先。
作者: ruanbohua    时间: 2013-8-22 22:12
牙斩斩 发表于 2013-8-22 19:25
有图吗?

好彩无图,有图就羞家咯
作者: 烧卖    时间: 2013-8-22 22:29
喜爱红魔 发表于 2013-8-22 22:02
甘我5知道!反正我见到曼城罗冠军那年球迷跳衣只舞就令我对衣只舞有好大噶反感!
对广州队的任何助威舞我 ...

曼城罗冠军,球迷食饭饮酒庆祝,甘你米对食饭饮酒好反感?

作者: 搁浅←轨迹    时间: 2013-8-22 22:32
对不起,我也拒绝跳波兹南舞,原因不一定是慢城,原因是这个舞蹈有点侮辱人的意思。
作者: tam    时间: 2013-8-22 22:34
其实唔使甘激嘎,联盟唔系早有规定,对于行为严重噶翘手党,全部登记落来,明年唔该自觉转会。
作者: 蛊惑虫    时间: 2013-8-23 00:06
越泥越觉得大联盟做事……哎……希望系一粒老鼠屎
作者: 猩星    时间: 2013-8-23 00:50
个人反对暴力,但系条友又真系几黑人憎。特别系翘手个样,再加上趾高气扬个样。大家可以睇返别外张帖,有相为证。个表情就好似有人欠钱唔还一样。。。。。。。。。。个人觉得应该立即阻止其睇完比赛就真,以后都无比入助威区。

作者: donyeung    时间: 2013-8-23 01:23
先讲明,本人坚决反对暴力,我琴晚坐4区,本来都要想买5区票,但女朋友唔系会员,只能买4区接近助威区,所以特登留意5区,连我第一次入场睇波既女朋友都见到上层好多人唔跳,我睇过去既效果唔可以话好好,5区有三分一既人最多跳左一半时间,问我点解,我只好讲句,吊颈都要透下气,我用手机影左好多相,同拍左视频。不过觉得如果系度发出黎,唔知会有咩后果,但如果管理人员有需要我可以私下发比距地。
最后,我建议以后发生甘既事,只要拿手机拍段视频,之后行过去,请距出示会员证,登记会员号,如有再犯,开除会籍。现在因为执行违反规定后既处罚,所以好多人都无视。就好似中国式过马路一样,有甘既处罚方案,但无人去执行,结果系点大家都知道。。。
作者: 搞搞震    时间: 2013-8-23 08:45

被打者可以报警 惩罚打人者   7头 你凭咩打人...你甘閪好打  出来打过.......
作者: MyLoveWinne    时间: 2013-8-23 09:07
都系果句啦,要用暴力或其他手段去逼人助威,已经失去足球既意义啦。
作者: baogangdadao    时间: 2013-8-23 09:13
虽然我唔钟意曼联...但喺背对住睇唔到波有咩意思...
作者: 禁区之皇16    时间: 2013-8-23 09:48
讲真,人地唔系喝倒彩和辱骂主队球员球迷,我觉得无必要去要求人地跳舞欢呼!好像我在越秀山看富力,富力进球我从来都不会去拍手喝彩,我就是去看球,客队进球我反而会去鼓掌!哈哈哈哈
作者: Q仔    时间: 2013-8-23 10:10
kidd 发表于 2013-8-22 22:11
我有无睇错?一个工作人员冲上黎打几个人?如果我系果几个人其中一个就打七巨先。

无睇错 果位兄弟无着杉 细细只 好多人拉都拉唔住 系要冲上来郁手噶节奏。。

作者: Q仔    时间: 2013-8-23 10:12
tam 发表于 2013-8-22 22:34
其实唔使甘激嘎,联盟唔系早有规定,对于行为严重噶翘手党,全部登记落来,明年唔该自觉转会。

但是唔系距地翘手喔 人地又唱又跳 就净系唔转身 就该打?

作者: bale    时间: 2013-8-23 10:18
MyLoveWinne 发表于 2013-8-23 09:07
都系果句啦,要用暴力或其他手段去逼人助威,已经失去足球既意义啦。

举起手足赞同!!!!

作者: 黑猫    时间: 2013-8-23 10:36
打人绝对是错的,要克制一下自己情绪。和谐社会啊。如果我看到,我可能会帮被打的一方!
作者: Q仔    时间: 2013-8-23 10:50
黑猫 发表于 2013-8-23 10:36
打人绝对是错的,要克制一下自己情绪。和谐社会啊。如果我看到,我可能会帮被打的一方!

你说的对 凡事解决方法很多 动手就不行 这样只会让问题复杂化

作者: jan    时间: 2013-8-23 11:17
确定是联盟领导?
作者: 伍小超围脖    时间: 2013-8-23 11:20
赞成楼上两位的,打人肯定不对,扔可乐都唔好。如果那两个兄弟做错就按照既定的规章制度取证采取相应的处罚就是。唔使打人甘激
作者: Q仔    时间: 2013-8-23 11:23
jan 发表于 2013-8-23 11:17
确定是联盟领导?

就是在下面跟工作人员一群人一起的其中一个

作者: kzeman    时间: 2013-8-23 11:30
我都唔系咁中意呢只舞 特登百度过  有讽刺对手既意思
作者: 广州泰利    时间: 2013-8-23 11:45
点都好,动手就系唔啱,希望如果真系联盟既工作人员做既,就勇敢D出黎认错
作者: IM.xiong    时间: 2013-8-23 13:30
距做到全场又唱又跳吗?系你本人吗?隔离甘多兄弟,大把人睇倒,吾使你黎赞距。。讲得甘深入体会难道赞紧你自己
作者: ronniesulliven    时间: 2013-8-23 14:05
不论你有几冠冕堂皇既理由!只要你动手,就系你唔岩!!
打个比方,系餐厅系禁止吸烟 系都有人食,你系客人或者你系餐厅负责人,难道你就可以以此为由 动手打人?

作者: 宁亚洪    时间: 2013-8-23 14:11
全场又唱又跳?好笑,见到人地全场又唱又跳挂?仲要响道闹球员就真。果晚有打交咩?我就冇见到,仲要细细只添,仲要打3个?有冇可能甘好打吖?或者人地想下姐,做个样都5得咩?泼可乐噶系另外一位睇5过眼噶大侠,你地都5清楚响道乱讲,搞到群情汹涌
作者: benny1021    时间: 2013-8-23 14:29
丢,系现场我都唔知有哩幕

系唔系我太投入助威啦,哈哈
作者: 宁亚洪    时间: 2013-8-23 16:28
讲真如果打交噶话,最笨7,赢咗要俾汤药费,输咗俾人打餐蒙。但系有D野明知系错噶都甘多人去做,好似偷同抢甘5一样前赴后继?
作者: wudonghua    时间: 2013-8-23 16:54
打人就吾好,要打等穗沈之战前约好同你单挑。
作者: 我撑广州    时间: 2013-8-23 17:28
1. 打人这种方式肯定是不对,(我强调的是方式),但我也想知道,那个被打的是不是一直不配合助威呢?
2. 波兹南舞,大家也介绍过了,一种较为流行的国际上的助威方式,广州在发展自己的助威方式的过程中,肯定要学习和借鉴一些国际通用的,同时结合本土的一些东西,才会慢慢有自己的特色了。不能说,因为有某人打人逼迫跳波兹南舞,波兹南舞就罪大恶极,坚决取缔了。如果今天不跳波兹南舞,如果跳别的舞蹈,就不会被打了?
3. 大家都在谴责暴力,这没有错,可是,倘若那个人的不配合助威成立的话,那这个事情该怎么说呢?”我先来睇波的,才系助威的“,那”你“为什么一定要进球迷会呢?”做好自己的就够了“,那这个”好“的标准又怎么定,和怎么去落实呢?我静鸡鸡甘睇,不喝倒彩,是不是就够了?是不是对一个球迷会的会员就够了?

4. 联盟里有那么多人,总体是好的,个别也许素质差了点。谁能保证各个是君子呢?但是,我能感觉到那个你们谴责的打人的人,也许太爱广州队,太爱这个联盟,以至于自己都不知该用什么方式去表达了。可能那一刻他觉得,”你“不这么做,就似乎爱得不够。这个世界上有这样的人,你说他可爱也好,极端也好。我不是要替他打人的行为去辩护,但是,我觉得,事情应该全面地被看待。那个打人的人的确要改善方式,但也希望大家齐心助威,不要给他”可乘之机“吧。

每个人在一个组织里有自己的尊严与权力,但是不是每个人也有他自己的责任和义务呢?

最后,我想说,我也不认同打人这个行为,但我更不支持个别不助威的人,借滴事发烂杂,为自己粉饰!

作者: Q仔    时间: 2013-8-23 22:11
我撑广州 发表于 2013-8-23 17:28
1. 打人这种方式肯定是不对,(我强调的是方式),但我也想知道,那个被打的是不是一直不配合助威呢?
2.  ...

十分同意 希望这事就这么结了吧  讲到底都是自己人
作者: 天衣無縫    时间: 2013-8-24 01:33
我撑广州 发表于 2013-8-23 17:28
2.  ...

不好意思,打人就是不對,尤其是對自己人。因為這教化不了,反而趕走。
作者: kyo1011    时间: 2013-8-24 09:59
打得好,麻烦打人既人兄以后可以将所有5助威既人都打一餐,尤其系上层裹几百人!仲有就系裹D5转身既,转身之后拎头睇波既,助威时5举手既,需要跳既时候脚无离地既,记住要带多D水喔,要足个泼!
作者: 天下大包w    时间: 2013-8-24 12:49
简直自打嘴巴,自己除左件衫扮晒野。
作者: 天下大包w    时间: 2013-8-24 12:51
kyo1011 发表于 2013-8-24 09:59
打得好,麻烦打人既人兄以后可以将所有5助威既人都打一餐,尤其系上层裹几百人!仲有就系裹D5转身既,转身之 ...

好提意,组织高度无限放大。
作者: yuhao84    时间: 2013-8-24 14:32
大家不说我还真不知道原来所谓的波兹南舞是这么一会事,以前只是跟着联盟跳,现在总算是明白了。我就不明白,为什么我们要跳这种舞呢?明显是一种侮辱别队的舞种。
作者: 大猪仔    时间: 2013-8-24 23:17
bale 发表于 2013-8-23 10:18
举起手足赞同!!!!

正解!

作者: weilai123    时间: 2013-8-25 09:18
居然没有官方回应
作者: ruanbohua    时间: 2013-8-25 10:10
标题: RE: 致昨晚扔可乐+欲打人的朋友
weilai123 发表于 2013-8-25 09:18
居然没有官方回应

回应左啦
作者: 阿泽    时间: 2013-8-31 00:45
身在现场耐冇上论坛都唔知有件咁嘅事...
打人?想打人?想打人同真系打咗人系两回事喔...打人绝对系唔啱嘅...想打人.就冇乜罪嘅...

作者: MyLoveWinne    时间: 2013-8-31 07:39
阿泽 发表于 2013-8-31 00:45
身在现场耐冇上论坛都唔知有件咁嘅事...
打人?想打人?想打人同真系打咗人系两回事喔...打人绝对系唔啱嘅.. ...

唔知有人想打你老婆你會唔會同你老婆將佢都係想打你遮,都未打,無咩唔妥吖。

作者: ruanbohua    时间: 2013-8-31 14:21
MyLoveWinne 发表于 2013-8-31 07:39
唔知有人想打你老婆你會唔會同你老婆將佢都係想打你遮,都未打,無咩唔妥吖。

打错左个字
作者: 小豆的星球    时间: 2013-8-31 14:54
老实讲我都5中意呢只舞
作者: 阿泽    时间: 2013-8-31 16:06
MyLoveWinne 发表于 2013-8-31 07:39

咁就要睇下具体情况佢做咩想打我老婆啦...
如果我老婆冇得罪佢.佢无端端想打我老婆就哽系唔妥啦.如果真系郁咗手就更加绝对唔啱啦...
如果系我老婆做咗啲嘢破坏咗佢嘅利益.佢嬲到想打我老婆咁好正常啊.人之常情...佢有想打人嘅权利.只要唔系真系郁咗手就OK...

作者: MyLoveWinne    时间: 2013-8-31 18:45
阿泽 发表于 2013-8-31 16:06
咁就要睇下具体情况佢做咩想打我老婆啦...
如果我老婆冇得罪佢.佢无端端想打我老婆就哽系唔妥啦.如果真系 ...

都係果句啦,無任何人有權力用任何方式強逼別人做唔想做嘅事。係呢件誰是誰非咁清晰嘅事,有咩好辯解?

作者: 阿泽    时间: 2013-9-3 00:54
何谓辩解?我又唔系事件参与者两方嘅其中一方.只系发表下对件事嘅意见啫...至于件事谁是谁非.单凭此贴中嘅事实反映情况.我唔觉有几清晰咯...
作者: 阿泽    时间: 2013-9-3 00:55
MyLoveWinne 发表于 2013-8-31 18:45
都係果句啦,無任何人有權力用任何方式強逼別人做唔想做嘅事。係呢件誰是誰非咁清晰嘅事,有咩好辯解?

何谓辩解?我又唔系事件参与者两方嘅其中一方.只系发表下对件事嘅意见啫...至于件事谁是谁非.单凭此贴中嘅事实反映情况.我唔觉有几清晰咯...
作者: 猫猫    时间: 2013-9-5 21:28
kyo1011 发表于 2013-8-24 09:59
打得好,麻烦打人既人兄以后可以将所有5助威既人都打一餐,尤其系上层裹几百人!仲有就系裹D5转身既,转身之 ...

然后每场计数要跳几下,留几多升汗,唔够数就打。。然后再拿买皮鞭啊,,铁捅啊,,鸡毛扫,锤子之类去威吓,,甘你们就牛逼兼厉害拉,,目的都可以达到。。。。以后肯定无人敢唔助威,又可以壮大威严~~~
作者: jason2865    时间: 2013-9-12 10:38
。。如果会员素质都系甘低。可以解散啦。。。跳咩舞,点庆祝系自己个人行为,我都5中意跳,亦好讨厌某些所谓噶死忠球迷噶庆祝方式。。有时觉得前面指挥果几个根本5系睇波。。入波过一刹那你睇到啊?睇波就睇波,支持自己支持噶球队米得咯。。。你话支持客队就话5岩姐。。。哎,总噶黎讲。少量LZ甘噶所谓死忠球迷,搞臭一个组织。。完毕。
作者: Q仔    时间: 2013-9-13 14:44
jason2865 发表于 2013-9-12 10:38
。。如果会员素质都系甘低。可以解散啦。。。跳咩舞,点庆祝系自己个人行为,我都5中意跳,亦好讨厌某些所谓 ...

呵呵 最后那句我不太懂 我这样所谓的死忠球迷?

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1