廣州球迷聯盟

标题: 马后炮——衣家比你拣多次,你会选择越秀山定天体 [打印本页]

作者: 细个去睇波    时间: 2013-9-21 10:08
标题: 马后炮——衣家比你拣多次,你会选择越秀山定天体
按照目前球队嘅情况,越秀山显然系满足唔到老板嘅野心,如果交通方便距恨不得搬去奥体
但假如比你做老板,衣家选多次主场,仲有几多人会选翻越秀山呢

作者: ruanbohua    时间: 2013-9-21 10:32
越秀山!
作者: jiqi    时间: 2013-9-21 10:58

作者: 罗峻亮V    时间: 2013-9-21 11:54
绝对越秀山
作者: 勒科    时间: 2013-9-21 12:24
缅因路,海布里远比曼市球场,酋长球场更有归属感,当然越秀山
作者: yuhao84    时间: 2013-9-21 14:58
我只是一个纯粹球迷,支持越秀山。
作者: 许愿树_    时间: 2013-9-21 15:31
越秀山,吾洗讲。
作者: keystam    时间: 2013-9-21 15:43
越秀山
作者: 亚历山大    时间: 2013-9-21 16:02
无论选择几多次,都只会系越秀山!
作者: pipi    时间: 2013-9-21 18:39
越秀山
作者: pipi    时间: 2013-9-21 18:39
越秀山。。。。。。。。。
作者: diego-菲雄    时间: 2013-9-21 18:43
山,明知故问。
作者: 牙斩斩    时间: 2013-9-21 18:52
问黎都多如
作者: wangruimin    时间: 2013-9-21 18:56
可以选择白云山吗?哈哈
作者: 人在江湖    时间: 2013-9-21 20:09
山不在深有仙则灵!
作者: tam    时间: 2013-9-21 20:58
如果球迷,当然越秀山;如果老板,一定系天体
作者: PUNKPUNK    时间: 2013-9-21 21:19
同上禁多位!

作者: roby0713    时间: 2013-9-21 21:49
越秀山,不过最好可以改造
作者: ruanbohua    时间: 2013-9-21 21:50
pipi 发表于 2013-9-21 18:39
越秀山。。。。。。。。。

一人只可以选一次架,你选多次,恒大会话你违规的
作者: 弘堅CHAN    时间: 2013-9-21 23:47
越秀山~!广州队越秀山中的霸气。
作者: net叻    时间: 2013-9-22 00:48
仍然越秀山
作者: ronniesulliven    时间: 2013-9-22 09:11
拿住年票果D米大大声叫越秀山咯  今时今日既广州队,继续留系越秀山,有可能咩?个人觉得简直系一个无聊兼ON居既假设性问题.....

有回忆系好事,我也许多美好的越秀山回忆,无奈今时今日,不可能总想着以前了!!! 懂吗.....
作者: 衰鬼    时间: 2013-9-22 09:26
越秀山!!!!
作者: 细个去睇波    时间: 2013-9-22 13:39
ronniesulliven 发表于 2013-9-22 09:11
拿住年票果D米大大声叫越秀山咯  今时今日既广州队,继续留系越秀山,有可能咩?个人觉得简直系一个无聊兼O ...

首先,本人无年票
另外,我唔觉得系无聊昂居问题。你讲得啱,球队目前情况无可能越秀山。如果搬去越秀山,供不应求情况会更严重。我只不过系想知道,经过左将近3年,大家当初极力反对去天河嘅态度衣家有无改变,定抑或一生不变情定越秀山。不过庆幸,大家嘅情结依然无变

作者: jan    时间: 2013-9-22 14:44
ronniesulliven 发表于 2013-9-22 09:11
拿住年票果D米大大声叫越秀山咯  今时今日既广州队,继续留系越秀山,有可能咩?个人觉得简直系一个无聊兼O ...

作者: ruanbohua    时间: 2013-9-22 14:48
标题: RE: 马后炮——衣家比你拣多次,你会选择越秀山定天体

唔好意思,虽然我大大声讲越秀山,但我无买年票
作者: PEPSI    时间: 2013-9-22 15:18
越秀山
作者: jman4    时间: 2013-9-22 16:50
如果越秀山有足够的座位提供球票,果断越秀山。。。可惜ZF不让改建。。。如果改成4.5W的球场都满意咯
作者: kh    时间: 2013-9-22 21:57
宝岗或者燕子岗
作者: 高治    时间: 2013-9-22 23:44
西村工体哈哈哈!!
作者: ronniesulliven    时间: 2013-9-23 12:22
细个去睇波 发表于 2013-9-22 13:39
首先,本人无年票
另外,我唔觉得系无聊昂居问题。你讲得啱,球队目前情况无可能越秀山。如果搬去越秀山 ...

目前越秀山既条件,无话亚冠完全唔合要求,连联赛都几乎不能使用... 成个球场 只有唔到4个洗手间....

其次,我想话,如果越秀山升级改造成功,我第一个举脚赞成搬返去越秀山.....

最后,佩服你,论坛本来就不多既人数,加上少数回复你认同你,你就可以庆幸。。。  送你2字  呵呵~

作者: big孤胆    时间: 2013-9-23 14:37
越秀山
再加D站票
作者: 细个去睇波    时间: 2013-9-23 16:01
ronniesulliven 发表于 2013-9-23 12:22
目前越秀山既条件,无话亚冠完全唔合要求,连联赛都几乎不能使用... 成个球场 只有唔到4个洗手间....

...

认同我乜嘢?我又无表明我态度系支持越秀山定天体。只不过系对大家依然保留住份情而感到开心。
再加上,好简单嘅一张贴,好单纯嘅回复啫,又无得罪边个,无必要上纲上线,冷嘲热讽吧

作者: HZZ    时间: 2013-9-25 01:14
越秀山!!!
作者: Hong79    时间: 2013-9-25 12:21
从长远来睇 我会选择奥体中心!交通不比天体差(有地铁、巴士总站),空间大,周边环境也不错。

作者: 广州杰斯    时间: 2013-9-25 12:28
越秀山
作者: gosoon    时间: 2013-9-25 14:41
系改造好噶越秀山。
作者: gosoon    时间: 2013-9-25 14:43
看天体的电视直播,再看富力越秀山的,简直无法比。越秀山唔改造,确实不得啦。
作者: Kaki_Ng    时间: 2013-9-26 10:32
天河,天河宜家都要改造了
作者: aguopkny    时间: 2013-9-26 16:35

只要政府肯俾50年使用期,并批准自主重建,我觉得越秀山系不二之选
作者: kevinlun    时间: 2013-9-27 00:24
一个不容置疑的问题---越秀山
作者: kevinlun    时间: 2013-9-27 00:27
其实我只想拥有一只属于自己城市的球队
作者: 小小牛    时间: 2013-9-27 02:18
广州情结。。。越秀山。。。
作者: tam    时间: 2013-9-27 11:27
高治 发表于 2013-9-22 23:44
西村工体哈哈哈!!

西村,唔错!

作者: 广州小铁杆    时间: 2013-9-27 11:51
选越秀山的人只系目光短浅,空会怀念过去。够胆话,如果响越秀山,大部分人都买唔起门票。
作者: 广州小铁杆    时间: 2013-9-27 11:54
体左呢个贴,终于知道论坛点解贴甘少,净D没脑人士自己响都YY.
作者: zooyu    时间: 2013-9-27 18:31
天体都买唔到票,如果系越秀山。。。。。。。。。。
作者: 高治    时间: 2013-9-27 19:39
广州小铁杆 发表于 2013-9-27 11:54
体左呢个贴,终于知道论坛点解贴甘少,净D没脑人士自己响都YY.

你好恒大球迷,你都已经唔系第一次侮辱广州球迷里个群体噶了,体你噶回帖基本上曼联巴塞比你丢匀晒......球迷本身力量已经弱小,俱乐部系强势,我地无能力改变俱乐部的很多决定,论坛成为大家仅剩不多的抒发感情的地方,我只想问一句,还念过去哪里有错?想用越秀山做主场就系无脑?  此外,我还想抒发一下我的情感,系里度字正腔圆地讲一句:我叼你啊!!

作者: 龙甘威    时间: 2013-9-27 21:27
天体都搞到甘多人买唔到票。。越秀山??
作者: 细个去睇波    时间: 2013-9-27 21:33
高治 发表于 2013-9-27 19:39
你好恒大球迷,你都已经唔系第一次侮辱广州球迷里个群体噶了,体你噶回帖基本上曼联巴塞比你丢匀晒...... ...

叼得好,兄弟

作者: theiverson    时间: 2013-9-28 12:34
一直都系越秀山~!~~
作者: 广州小铁杆    时间: 2013-9-28 14:00
你好恒大球迷,你都已经唔系第一次侮辱广州球迷里个群体噶了,体你噶回帖基本上曼联巴塞比你丢匀晒...... ...

抒发感想你可以翻屋企自己边打飞机边意淫。估计你就系电视党,没考虑过点样可以系对广州足球有好处的。论坛入面无论出现乜其他球队的回帖我都会丢,只不过曼狗同巴狗特别多而已。

作者: 高治    时间: 2013-9-28 22:30
广州小铁杆 发表于 2013-9-28 14:00
抒发感想你可以翻屋企自己边打飞机边意淫。估计你就系电视党,没考虑过点样可以系对广州足球有好处的。论 ...

我系米电视党唔需要向你解释,点样系对广州足球好?恒大噶财大气粗系长久之计?君不见恒大噶入主所带来噶大部分都系体热闹噶球迷?我明白球迷培养忠诚度需要一定的时间,最简单噶系坚持系一个球场长时间比赛,培养球迷球队球场三者互相的归属感。我系01年吉利开始体噶,论坛中好多人都系好久以前一起从越秀山走过来的,我地选越秀山有咩错?甘就系脑残?
而且你所讲噶发展出来噶果部分球迷,来来去去一年不就是那几场大比赛有兴趣买票入场看?从11年噶场场爆,12年噶大部分,到今年,好多比赛观众席都系有各种空位,你体下今晚对绿城噶10 11年票区?说到底还是看热闹的人多....真正培养起对这只球队的感情的有几多? 难道现在财大气粗表面一片繁荣就系对广州足球好?我不是反对恒大做法,球队变强没人不喜欢,只是作为以前一直走过来的,更能看清楚哪些是看热闹哪些是真正爱广州队的球迷。
而你的说话一出口就伤人,我觉得你如果可以好好地讲话你觉得天体奥体甚至话自建100万人大球场对广州足球发展好噶话,肯定无人会话你...但你体下你自己讲左d咩?一出口就又YY又无脑又目光短浅....

BTW, 你都几恐怖噶喔,咩球队都丢....   甘我主动回复你米姐系我犯贱?

作者: 广州小铁杆    时间: 2013-9-29 17:17
高治 发表于 2013-9-28 22:30
我系米电视党唔需要向你解释,点样系对广州足球好?恒大噶财大气粗系长久之计?君不见恒大噶入主所带来噶 ...

小农主义,口口声声培养球迷,一个大球场容易培养球迷定系一个细球场容易啊?你体波第一场就系死忠球迷??边个体波唔系从体热闹开始啊?

作者: 阿泽    时间: 2013-9-29 20:11

叼得好...有D人唔叼佢以为自己好撚型...

作者: MyLoveWinne    时间: 2013-9-29 20:14
广州小铁杆 发表于 2013-9-29 17:17
小农主义,口口声声培养球迷,一个大球场容易培养球迷定系一个细球场容易啊?你体波第一场就系死忠球迷? ...

你好鐵杆狗,我係曼狗!

作者: 阿泽    时间: 2013-9-29 20:15
楼主嘅问题...如果换成"衣家比你拣多次,你会选择越秀山定稳地方新建专业足球场"可能更有趣...哈哈...
作者: 高治    时间: 2013-9-30 00:16
广州小铁杆 发表于 2013-9-29 17:17
小农主义,口口声声培养球迷,一个大球场容易培养球迷定系一个细球场容易啊?你体波第一场就系死忠球迷? ...

每个人有每个人观点价值观,为什么球队越来越强,球场却从11爆满开始每个赛季越来越多空位?是不是很多人看热闹看了一年就开始厌了?球队如果每年都能继续这样的强势,我相信对浙江对武汉卓尔这些比赛会越来越多空位,因为没能给他们带去新鲜感刺激感了,说到底,培养的相当一部分依然是看热闹的,而且他们已经开始即使有年票连热闹都不一定来看了,更别说要买票入场,除非你恒大能在这些比赛都这么巧来一个名帅来一个巨星,甘距地就有新鲜感了甘就真系需要一个朝鲜廿万人大球场来比距地入来体球星了。。。
当然,退一步讲,天体当然也可以培养球迷,财大气粗可以财大气粗地培养球迷。。。小农经济也有小农经济地培养球迷,但是为什么你要一出口就伤人呢? 你就唔可以好好地讲"我觉得越秀山唔适合球队发展。。。跟住up你果堆广州足球真言。"??    我真心怀疑你系米家庭生活唔和睦,米先点解可以甘燥?

作者: face_to_wind    时间: 2013-9-30 00:23
高治 发表于 2013-9-28 22:30
我系米电视党唔需要向你解释,点样系对广州足球好?恒大噶财大气粗系长久之计?君不见恒大噶入主所带来噶 ...

如果越秀山可以改造嘅话,我都支持返越秀山。我94年开始睇太阳神,95年舅父带我入越秀山第一次现场睇波,期间经历过太阳神1998年喺省体场降级,我记得我个柜桶入边仲有当时派发嘅写住“我们后年甲A再见”嘅围巾;经历过2000年曾庆高喺省体场挽救广州职业足球;又经历之后改名为吉利、香雪、日之泉,同埋呢段时间广州足球喺中国二级联赛嘅沉沦。直到后尾广药入主,广州足球终于重新冲超成功,好激动,我当时仲系个0靓仔,虽然唔系喺助威区,不过我都会跟住又叫又跳,叫起“广州队”同埋“砌佢啦”,绝对唔会差。到咗后尾打假,广州被罚降级,跟住恒大入主,我自己开车同埋兄弟跟住球队去增城、去佛山。

对于越秀山,我可以明白佢对大家意味住咩,但系宜家嘅越秀山真系满足唔到更加多嘅广州球迷嘅热情。所以就宜家嘅现状嚟讲,我会拣天体。至于球迷睇热闹多呢啲情况,只可以讲系球迷联盟嘅功劳,唔好误会,我系真心赞你地,你地嘅热情吸引到好多人去现场同你地一齐叫一齐跳,无论佢地系想通过咁样嘅方式宣泄压力又好,佢地当系周末嘉年华都好,起码系第一步。
但系,有好多嘢就需要你地嘅会长不断咁用制度去完善嘞,唔好祸起萧墙,搞到自己后院起火,如果真系咁样,唔好话冇新球迷加入,连原有嘅人都会渐行渐远。
仲有一样嘢,我好想讲,如果返到越秀山,系,净系得球迷会嘅人入到场,可能主场气势会好好多。但系,你系咪又可以保证呢个赛季入到去嘅球迷就肯定会系搏晒老命助威而唔系翘手党?你又可以保证到冇入球迷会、入唔到场嘅唔系广州嘅死忠?
仲有啊,俾个建议啊,《广州队》呢首歌真系唔适合做队歌咧,高KEY到死,次次唱亲都要力竭声嘶,唔系个个人都系东山少爷啊,有时候助威声浪唔高,都唔可以怪球迷咖。纵观咁多个大球会,人地嘅队歌啲KEY都系比较平和、朗朗上口嘅,如果想声浪上个LEVEL,队歌应该谂谂佢,或者起KEY嘅人应该酌情降个KEY啊。

作者: tjro    时间: 2013-9-30 18:44
越秀山,永恒的选择!
作者: binowen    时间: 2013-10-2 14:24
马场
作者: 晓日城叶歆    时间: 2013-10-8 14:42
广州队只有一支!
广州队的主场现在是天河体育场!
为何会出现这样的帖子?难道这里不是广州球迷论坛?

作者: T-B    时间: 2013-10-8 16:53
观音山。
作者: weilai123    时间: 2013-10-10 12:04
发这贴有咩意义呢?
作者: 优酸鱼    时间: 2013-10-12 18:12
山不在深有球迷则灵
作者: yukifc    时间: 2013-10-13 08:42
如果仲系越秀山,我谂想入去睇场波都好难买票,
作者: S→Gerrard    时间: 2013-10-13 12:43
广州小铁杆 发表于 2013-9-27 11:51
选越秀山的人只系目光短浅,空会怀念过去。够胆话,如果响越秀山,大部分人都买唔起门票。

冇错,佢地d捻法真系不切实际。好心d人捻清楚现实情况再讲野啦.

作者: apple    时间: 2013-10-14 00:53
越秀山
作者: everestest    时间: 2013-10-14 20:27
天体!人多热闹!
作者: bellky    时间: 2013-10-15 12:36
叫许老板改造越秀山就得啦,位可以加架嘛,看台亦可以向下延伸变为专业足球场,只系有无甘既心去改既姐,高楼大厦都起到了,改造一个容纳六万人既越秀山球场做吾到?你无野呀嘛?

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1