廣州球迷聯盟

标题: 想讨论下今年噶助威,唔知大家有冇呢种感觉? [打印本页]

作者: 肥龙    时间: 2014-3-8 21:26
标题: 想讨论下今年噶助威,唔知大家有冇呢种感觉?
5、6、8、9、13
今年噶助威区,好似我地突然变成拖后腿噶了
喺新会员太多了唔识助威定喺旧会员觉得场场波赢硬唔需要助威
睇完两场波,特别喺今日场中超之后,更加有咁噶感觉
5、6、13区噶气势已经远远比唔上,连9区助威噶人都比我地多
从入口开始往上,基本都喺翘手党
前排除咗左下忠义组,右下10排开始都好唔整齐

第一场亚冠,坐喺中层平台附近,前后左右都翘手,得我同朋友3条友助威
今日谂住坐前D,早早到场都坐喺无遮雨棚噶位置,觉得应该比较多人助威吧,点知仲喺一样,衰过亚冠果场
往前3排都喺零星助威,隔离5条粉肠全场翘手

真喺无语,唔通大家斋喺为咗拿好位睇波先入会?助威反而一D都唔重要?再咁落去,迟早变广州翘手联盟。
作者: 肥龙    时间: 2014-3-8 21:28
今日跳波兹南果阵,竟然上边有人大嗌"跳咩7,转返去睇波啦!"
作者: lgg83    时间: 2014-3-8 21:36
个人感觉的确差了,特别係掉转身跳,我在32排,就我同F 3个一起转身,后面啲人仲好似好奇咁望我哋,fuck!啲人真係奇怪

作者: 亚历山大    时间: 2014-3-8 22:08
说起来真有点丢人~

作者: Turbo_Boy    时间: 2014-3-8 22:13
今天我和朋友在8区上层,看球没瘾啊,都没人唱助威歌。下半场唯有在前面几排助威了
作者: Turbo_Boy    时间: 2014-3-8 22:13
今天我和朋友在8区上层,看球没瘾啊,都没人唱助威歌。下半场唯有在前面几排助威了
作者: 418227790    时间: 2014-3-8 22:15
确实有呢个感觉 原本我系35排左右 开场个阵觉得上边根本就无气氛 然后落去前10排就好好多

作者: 肥龙    时间: 2014-3-8 22:17
我觉得今年8区中层开始往上,除咗全区喺企住噶之外,同7区,10区并冇太大区别了。
作者: 781303412    时间: 2014-3-8 22:37
今年新会员,好早进的场,上半场就在30多排呆着 ,发觉周围的都只是干站着,特无聊,同时感觉好心寒,不知道是我对联盟助威的期待高了还是怎样。下半场果断跑到左下角的忠义区,可能是天气的原因,今天忠义区的很少人在那,但大家都是拼命地助威直喊到我喉咙沙哑。真心希望大联盟能够把气氛威风重振起来,那样才是我们大联盟存在的最根本意义。

作者: KunSing_Yen    时间: 2014-3-8 22:48
助威一场比一场差,翘手党一场比一场多!

作者: 三聚氰胺    时间: 2014-3-8 23:01
亚历山大 发表于 2014-3-8 22:08
说起来真有点丢人~

哩个问题年年都系得个讲,前年定佐果D奖罚制度一D都冇执行过!依家咁嘅状况,旧会员见到心痛,新会员见到冇瘾!睇住旁边区助威气势越来越好,反观下我地8区就心呃喇!意见大家以前都提过唔少喇!有D嘢做就系啦!其实身为8区一份子大多数人都系支持联盟工作嘅!

作者: 亚历山大    时间: 2014-3-8 23:15
三聚氰胺 发表于 2014-3-8 23:01
哩个问题年年都系得个讲,前年定佐果D奖罚制度一D都冇执行过!依家咁嘅状况,旧会员见到心痛,新会员见到 ...

有个问题系助威唔系应该强迫而系自愿、发自内心地认为系理所当然的,如果连助威都要强迫、唔助威要惩罚,咁仲有意义吗?

作者: 三聚氰胺    时间: 2014-3-8 23:26
亚历山大 发表于 2014-3-8 23:15
有个问题系助威唔系应该强迫而系自愿、发自内心地认为系理所当然的,如果连助威都要强迫、唔助威要惩罚, ...

记得以前定嘅制度系以鼓励为主噶!我试过揾,但揾唔返!其实好多时气氛系要靠带动出黎噶!谁来带?如何带?系关键!

作者: ★67★    时间: 2014-3-8 23:30
今日喺中层鼓附近
嗌到喉咙都痛埋

作者: 肥龙    时间: 2014-3-9 00:14
有个问题系助威唔系应该强迫而系自愿、发自内心地认为系理所当然的,如果连助威都要强迫、唔助威要惩罚, ...

点解其他助威区噶气势会越嚟越好呢?而我地就越嚟越差?
唔通其他区喺靠强迫先有咁噶气势?我觉得唔喺囖
既然出现而家咁噶局面,我认为管理团队应该想办法去改进,而唔喺话"靠大家自愿"
虽然喺另一方面(助威旗帜、横幅、亚冠开场忍者)联盟做得比较好,属于领先地位,而且仲不断创新同努力
但喺我觉得丰富噶助威物料唔喺球迷会助威噶核心,呢D旗帜、横幅,应该喺助威气势达到某一高度之后再配合从而令到气氛更加好,而唔喺斋扯旗,冇晒声气,得个睇
南粤,常年先出一支旗(间唔中2支)
十二卫2-3支,网盟吴川4支,9区都喺1支
我地?几乎有6支旗,有时6+,但喺就得旗手辛苦(鼓手都喺)不过助威气势远远不及人地
作者: 肥龙    时间: 2014-3-9 00:32

我觉得而家真喺需要重新带动下大家助威噶积极性,唔喺噶话迟早玩完
我有个建议,希望你地可以考虑一下
一、将忠义组噶成员分散,唔好集中一起
二、4-5个一小组,分布喺左下、左中、右下,中左,中中,中右,如果够人,中靠上层噶左右都可以分布多2组
三、每组人手持亚冠第一场开场前排3行果D旗仔,全场挥舞(当然喺配合助威歌噶节奏),如果仲有其他小型D噶助威物料,都分发到每个小组

咁做噶原因有2点
一、忠义组应该起到带动全区助威,而家净喺前排,根本影响唔到中后排噶人
二、全区(或者大部分区域)都有旗扯或者门旗,咁先有气氛,今年十二卫就喺中层靠上噶左右两边有扯旗

唔好话咁会阻住人睇波,入得嚟8区,本来就喺助威为主,斋想睇波噶唔该过隔离年票区。
我地成日话学浦和学威斯特法伦,人地D旗,喺全区布满,而唔喺斋前几排喺度FING旗,后边就翘手
作者: 肥龙    时间: 2014-3-9 00:32

我觉得而家真喺需要重新带动下大家助威噶积极性,唔喺噶话迟早玩完
一、将忠义组噶成员分散,唔好集中一起
二、4-5个一小组,分布喺左下、左中、右下,中左,中中,中右,如果够人,中靠上层噶左右都可以分布多2组
三、每组人手持亚冠第一场开场前排3行果D旗仔,全场挥舞(当然喺配合助威歌噶节奏),如果仲有其他小型D噶助威物料,都分发到每个小组

咁做噶原因有2点
一、忠义组应该起到带动全区助威,而家净喺前排,根本影响唔到中后排噶人
二、全区(或者大部分区域)都有旗扯或者门旗,咁先有气氛,今年十二卫就喺中层靠上噶左右两边有扯旗

唔好话咁会阻住人睇波,入得嚟8区,本来就喺助威为主,斋想睇波噶唔该过隔离年票区。
我地成日话学浦和学威斯特法伦,人地D旗,喺全区布满,而唔喺斋前几排喺度FING旗,后边就翘手
作者: 亚历山大    时间: 2014-3-9 00:41
肥龙 发表于 2014-3-9 00:32
...

一、如果将忠义组分散,被埋没噶机会远大成功带动,唔系讲笑。
二、小旗系有的,系妥善保管的前提下,想要的可以摞,因为以前最常出现的场面系,系上层被人挥舞半场后,下半场就被扔系地上任由践踏。
三、大家都知道,忠义组原来唔系系前面,而系系中区靠上的,从开始的相对分散,到集中,再到下面~~~
四、如果仲有乜新想法和尝试,欢迎提出,甚至可以现场沟通,我们会尽量尝试。

作者: howarlaw    时间: 2014-3-9 01:05
今日还是前排  还是热烈的助威!见到后面郁都唔郁!好无语!
作者: howarlaw    时间: 2014-3-9 01:05
今日还是前排  还是热烈的助威!见到后面郁都唔郁!好无语!
作者: 黄HWR    时间: 2014-3-9 01:27
前面同后面简直系两个世界!系时候要关注呢种情况!唔好忘记联盟既精神!

作者: Gavin    时间: 2014-3-9 01:29
人地系点,就唔评论喇,讲我地自己。
我一向就企中层,以前系仲可以听到后面有忠义组带动后面既人开声。
而家后面根本就无声喇,唉。。。。。。

以前我可以见到皮爷好气愤甘叫一D半途坐低既会员起身,以前我可以见到有工作人员影下相提醒大家唔好翘手,以前我可以见到有人周围行下提醒大家助威。
今年我咩都睇唔倒!

我知道好多管理者都辛苦左好多年,大爷盟都有青黄交接既时候,不过希望新老会员,管理人员都应该有自己既态度!
传承,唯一,忠诚。唔系考把口,靠认真去坚持,改进!

作者: Gavin    时间: 2014-3-9 01:35
亚历山大 发表于 2014-3-9 00:41
二、小旗系有的,系妥善保管的前提下,想 ...

忠义组唔需要太分散,不过希望可以放系中层。前两年放前排既助威效果证明系差既,个人觉得旧年放中层系好D。

作者: zeoheileon    时间: 2014-3-9 03:52
其实可以加多2~3个指挥分散开系中后排指挥带动下.前排冇咩问题.10排开始慢慢助威人数就递减了~我每次去都会去前排~一次助威一边睇波咁先enjoy.

作者: tam    时间: 2014-3-9 13:14

撑!做好自己,感染别人。

作者: yyant    时间: 2014-3-9 18:12

我系今年先加入来嘅新人 旧年系其他区见到你地衣边嘅助威情景我就觉得自己应该加入了 我愿意我都好想助威 但不可否认嘅系 我唔熟甚至有D中唔识 我尝试系论坛搵助威教程 搵唔到 后来我又去youku搵 但唔全 无一个完整版 其他球迷会好唔好都会对新旧会员进行助威培训 但系大联盟我等来等去都冇 好啦 稳到识助威嘅人带我一齐 就算好努力啦 都系跟唔上节奏 但我依然愿意去助威 我相信其实好多新人都同我一样 凭住一股想助威嘅心入来 真系唔想最后搞到系8区反而中要羡慕隔离区啊 呢个只系我嘅个人林法 如果有讲得唔啱嘅 希望唔好介意。

作者: 麦donlo    时间: 2014-3-9 18:32
yyant 发表于 2014-3-9 18:12
我系今年先加入来嘅新人 旧年系其他区见到你地衣边嘅助威情景我就觉得自己应该加入了 我愿意我都好想助威 ...

论坛置顶就有助威视频
作者: yyant    时间: 2014-3-9 18:49
麦donlo 发表于 2014-3-9 18:32
论坛置顶就有助威视频

好 多谢

作者: yyant    时间: 2014-3-9 19:00
论坛置顶就有助威视频

sorry 我搵到la 系我嘅问题 唔好意思

作者: 红色人浪    时间: 2014-3-9 20:48
KunSing_Yen 发表于 2014-3-8 22:48
助威一场比一场差,翘手党一场比一场多!

系时候领导要考虑成立监督小组,小组成员有明显既标志,比大家一睇就知道呢滴系打击翘手党的,对个滴吾助威既记住会员号,第一次提醒,第二次再发现作警告,第三次再发现就开除出八区,而家自觉助威既人少,就要实行严格措施来要求会员助威,等时间长左,自然就会习惯助威。
作者: roxymitsui    时间: 2014-3-9 21:34
感觉好似无咩气势波。。。

作者: ^o^麥樂酷    时间: 2014-3-9 23:34
论坛置顶就有助威视频

虽然置顶係有助威视频,但感觉不齐全,有几首经常用到的都冇...

作者: fishlyr    时间: 2014-3-10 00:22
亚历山大 发表于 2014-3-8 22:08
说起来真有点丢人~

山大,我觉得要印发些小传单,提醒下大家入来8区,就是要战斗,要助威,当是一个小小动员。因为我觉得可能好多人,特别新会员,真的是贪联盟年票性价比高、购买方便才来8区,一定有部分人不明白点解要助威···
当然,小传单背面或者空白地方印些比较复杂的助威词,有些新会员真的不知道助威歌的。

再细细声提个建议:下年搬去4区或者5区,甚至7区都好,无瓦遮头,一定能“吓”跑一些翘手党,旧年亚冠决赛排队买票就是一个好好的例子,要花时间排那么久的队,且不能代购,来的大部分都是热心助威、真正热爱广州足球的会员。

作者: 肥龙    时间: 2014-3-10 11:58
亚历山大 发表于 2014-3-9 00:41
二、小旗系有的,系妥善保管的前提下,想 ...

唔喺话要忠义组分开得好散,但喺唔好似而家咁全部集中喺左下,咁杨一D带动效果都冇,而家连右下都喺“水静鹅飞”
另外我讲噶派发小旗,唔喺话分发到每个成员度,喺派俾忠义组噶成员,咁应该唔会造成你所讲噶情况吧?

以下图片纯属个人建议,希望你地可以认真参考下:

[attach]81746[/attach]

蓝色喺起大旗噶位置,中层平台可以放2支
黄色喺忠义组噶分布,紫红色喺忠义组小旗噶位置

咁噶布局其实目的有几个:
一、底层旗手位后边,其实唔需要忠义组噶人喺度,反而左右两边各需要2-3位协助调动气氛噶人。因为旗手后边视觉会比较差,翘手党们喺唔会坐噶。
二、中层位置喺好重要噶,如果呢度冇人助威,咁上层就肯定喺一潭死水,所以将忠义组分布喺呢个区域,相对分散少少,唔好全部集中。每个小组相距1-2行左右,咁中间呢1-2行噶人,都会被忠义组带动。
三、由忠义组噶成员负责起小旗,目的两个:1、营造气氛;2、阻挡视线——呢个喺无耐之举,好多人为咗霸好位睇波,晨早会到中层占住D靓位,但又唔助威,所以需要喺呢个区域噶忠义组成员,摇动下D小旗,令到呢班纯属为睇波噶会员,被逼往山顶走。
四、中层平台噶两支大旗都喺起到同第三点咁噶效果。

作者: aguopkny    时间: 2014-3-10 14:10
肥龙 发表于 2014-3-8 21:28
今日跳波兹南果阵,竟然上边有人大嗌"跳咩7,转返去睇波啦!"

讲真,我个人黎讲,所有助威方式我都支持,唯独“波兹南”系我唯一反感的!!!!!咩助威我都支持,就系要抵制“波兹南”!!!!!

作者: 西关马骝仔    时间: 2014-3-10 14:46
aguopkny 发表于 2014-3-10 14:10  讲真,我个人黎讲,所有助威方式我都支持,唯独“波兹南”系我唯一反感的!!!!!咩助威我都支持,就系 ...

老生常談,唔背身跳,可以正常跳正常唱。
作者: 志伟ZAQ    时间: 2014-3-10 16:55
西关马骝仔 发表于 2014-3-10 14:46
老生常談,唔背身跳,可以正常跳正常唱。

希望大家入得8区,五单指系睇波,希望大家全情投入助威,8号噶场波助威真系好差!!

作者: 阿泽    时间: 2014-3-10 21:19
楼主肯定系今年新会员...

作者: 宁亚洪    时间: 2014-3-11 00:27
每场都有好多工作人员比翘手党仲翘手,自身不正,怎样去管理别人,怎样去感染其他球迷?

作者: 116wei    时间: 2014-3-11 09:25
所以,迫切希望真心像助威的人,往前面,最好就系往指挥面前的中区所靠近,然后大家无形组成一个助威的小团体,先搞好那一小部分的助威拒,然后好似滚雪球的方式,慢慢去感染其他人一起去跟我地助威!毕竟助威与否,呢个系人地的自由,我地不能去强逼或者怎样~只能利用自己的努力去带动,去感染
~

作者: 麦donlo    时间: 2014-3-11 13:06
116wei 发表于 2014-3-11 09:25
所以,迫切希望真心像助威的人,往前面,最好就系往指挥面前的中区所靠近,然后大家无形组成一个助威的小团 ...

作者: babylu    时间: 2014-3-11 13:58
中后排加多两个指挥会好D,我系新会员,第一场既时候系中层好想助威,但唔系好识又听唔到指挥艾咩,就系跟住前排D人郁!左右隔离又唔郁的确有D尴尬!
作者: 麦donlo    时间: 2014-3-11 19:06
babylu 发表于 2014-3-11 13:58
中后排加多两个指挥会好D,我系新会员,第一场既时候系中层好想助威,但唔系好识又听唔到指挥艾咩,就系跟 ...

得闲噶话 可以系置顶睇助威视频

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1