廣州球迷聯盟

标题: 一个官二代,一个富二代,只许拣一个做情侣,你哋会拣边个?(论坛冷清,倾下偈) [打印本页]

作者: diego-菲雄    时间: 2014-4-11 01:29
标题: 一个官二代,一个富二代,只许拣一个做情侣,你哋会拣边个?(论坛冷清,倾下偈)
一个官二代,一个富二代,只许拣一个做情侣,你哋会拣边个?
唔好移贴喇,当係大家平时倾下偈咁啦。

作者: fergiecanton    时间: 2014-4-11 08:37
如果只睇利益,应该会拣富二代吧!起码物质上可以得到满足

作者: PUNKPUNK    时间: 2014-4-11 09:33
富二代啦。官二代危险系数太高,话唔埋唔知几时个一代就俾人捉左架啦!

作者: ruanbohua    时间: 2014-4-11 10:11
如果系男拣女,选官,如果系女拣男,选富
作者: tam    时间: 2014-4-11 10:56
如果真系遇到,恐怕唔系你拣佢,而系佢拣唔拣你了。

所以吧,一切随缘就好。

作者: wangruimin    时间: 2014-4-11 11:11
富二代做男友!官二代搞暧昧做情人!哈哈哈
作者: aliaodong    时间: 2014-4-11 11:12
其實官二代同富二代都唔及紅二代,揀紅二代。

作者: zeoheileon    时间: 2014-4-12 00:07
官二代用权力可以变富二代差.富二代用钱可以变官二代~都差唔多~睇当时噶利益所需~

作者: diego-菲雄    时间: 2014-4-12 11:51
zeoheileon 发表于 2014-4-12 00:07
官二代用权力可以变富二代差.富二代用钱可以变官二代~都差唔多~睇当时噶利益所需~

即係冇讲

作者: diego-菲雄    时间: 2014-4-12 11:51
aliaodong 发表于 2014-4-11 11:12
其實官二代同富二代都唔及紅二代,揀紅二代。

咩叫做红二代

作者: diego-菲雄    时间: 2014-4-12 11:52
wangruimin 发表于 2014-4-11 11:11
富二代做男友!官二代搞暧昧做情人!哈哈哈

话明只可以拣一个囖

作者: diego-菲雄    时间: 2014-4-12 11:53
ruanbohua 发表于 2014-4-11 10:11

嗯,有啲道理。

作者: diego-菲雄    时间: 2014-4-12 11:54
fergiecanton 发表于 2014-4-11 08:37

官二代都有好多利益。

作者: diego-菲雄    时间: 2014-4-12 11:55
PUNKPUNK 发表于 2014-4-11 09:33
富二代啦。官二代危险系数太高,话唔埋唔知几时个一代就俾人捉左架啦!

而家做官係有啲危险,但係商人又要靠官。

作者: diego-菲雄    时间: 2014-4-12 11:57
tam 发表于 2014-4-11 10:56
如果真系遇到,恐怕唔系你拣佢,而系佢拣唔拣你了。

所以吧,一切随缘就好。

都要抉择嘅。

作者: PUNKPUNK    时间: 2014-4-12 13:15
diego-菲雄 发表于 2014-4-12 11:55
而家做官係有啲危险,但係商人又要靠官。

如果做官唔系做得特别大,唔贪唔犯法,又何来官二代呢。
商人做生意讲人脉,靠来靠去就相对显得正常D。

作者: 陈俊男    时间: 2014-4-12 22:34
拣靓那个就可以了

作者: qqkoo    时间: 2014-4-12 22:38
`拣官一代同富一代

作者: 牙斩斩    时间: 2014-4-13 15:09
我简楼主。。。。

作者: cyx.gzhd    时间: 2014-4-13 15:17
视情况而定,个人倾向富二代。

作者: 阿泽    时间: 2014-4-13 16:11
富二代...
做官都系想有钱啫.咁直接有钱富二代咪好咯.唔洗搞咁多嘢...
官想富.唔贪又好难.贪又好危险...
富嘅话就可以有好多方式继续维持富嘅状态...稳阵D...

作者: junjie    时间: 2014-4-14 00:06
拣富二代吧!商人无甘易衰!官员跟错大佬就死硬!红二代就最好!最安全!挪左免死金牌!TC超高层的子女
作者: aliaodong    时间: 2014-4-15 09:49
diego-菲雄 发表于 2014-4-12 11:51
咩叫做红二代

以前早期系中央做領導既紅軍後代 ,薄生 習生 甚至葉生地後代都系紅二代。

作者: mrcamel    时间: 2014-4-15 17:35
选官二代。有D野系看前景同对自己能力嘎认可。首先官二代来讲,相对于富二代有教养D,为官世家,系教育上会有比较高嘎觉悟同要求,系个性同礼节上会好好多,分分钟大家闺秀,有文化,知书识礼。相处上唔会太难接受。另一方面,如果你外父系有实权嘎,分分钟凭你自己本事,做D政治生意,一样可以富起身。虽然话官场风险大,但祸不及三代,而且稳定后路,转移海外一样潇洒。

富二代,分分钟刁蛮公主一个,老豆爆发户,缺教养,脾气臭品难顶,试问你要死几多细胞。何况呢D富二代,如果你无翻甘上下身家身份,分分钟要入赘,一入豪门深似海。比对方家人看唔起唔单只,处处受气。而且人地身家也唔会甘轻易过你袋。你到时会变成你女人身边一只狗,无尊严无地位,何苦。

作者: aguopkny    时间: 2014-4-21 10:03
fergiecanton 发表于 2014-4-11 08:37

你错了,最大的利益不是钱财,而系关系网络。富二代再富,佢都紧握财政大权,俾你就人情唔俾你系道理,你始终要跟住佢屎忽闻屁,但系官二代就唔同,你可以通过佢物色到各阶层各个领域的人,人脉建立了,你可以自己有所作为,就算一日官二代有个衫长裤短,或者佢离弃左你,你嘅人脉还在,你可以利用哩种人脉为自己继续服务!!

作者: 活力的陆小凤    时间: 2014-4-22 11:33

作者: lubby    时间: 2014-4-22 13:14
两个唔拣

作者: fergiecanton    时间: 2014-4-22 16:16
aguopkny 发表于 2014-4-21 10:03
你错了,最大的利益不是钱财,而系关系网络。富二代再富,佢都紧握财政大权,俾你就人情唔俾你系道理,你 ...

哩位兄台,你好熟咁喔~不过确实好有道理!
作者: rexzmc    时间: 2014-6-27 14:23
富二代好啊。弄个“气管炎”就行啦

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1