廣州球迷聯盟

标题: 迪亚文迪真系好差! [打印本页]

作者: words    时间: 2014-7-20 22:07
标题: 迪亚文迪真系好差!
看看迪亚文迪下半场既表现,真系唔识点讲距,对进攻无帮助,而且无回防,都唔知列比点解甘中意距,系都要留距系场度!

作者: tam    时间: 2014-7-20 23:59
下半场有一次在右路从前场回追到后场,一口气跑了成百米,对于一个三十几岁老将,已经好唔简单,依家球队进攻体系人员变化大,仲未磨合好,但不要无视球员的努力。
作者: GZFC    时间: 2014-7-21 00:32
佢搏犯规就叻,琴晚场波仲有啲独食添,仲扯烂自己件波衫,唔知佢想准乜?

作者: ruanbohua    时间: 2014-7-21 07:16
系咯,既然老将跑得甘辛苦,点解仲要买多个老将返来?
作者: 小郎    时间: 2014-7-21 09:01
貌似还树中指被抓拍到

作者: futballman    时间: 2014-7-21 09:02
差到唔想讲野,拖慢节奏,一日到黑就系识倒地,都唔知有咩用,对进攻毫无帮助,唔到你唔怀念孔卡

一向尊敬里皮,但里皮买一粒意大利钻石都唔够,仲要再加多条意大利老野,我就好大意见,众所周知意大利D球员的创造性有几高,而目前来讲南美派球员更适合中超,你买一堆意大利老野返来,有咩用啊
磨合期只是个借口,钻石的确唔岩广州口味

作者: jeon0929    时间: 2014-7-21 09:16
恒大变意大利老人院啦!对迪亚失望,对里皮失望!还是实用的好,不要看名气!
作者: 阿泽    时间: 2014-7-21 11:07
勤力方面又无需质疑嘅...不过真系帮唔到球队咯...
当初Conca来几乎系无鏠连接.宜家过咗成5个月了.钻石所发挥嘅作用都仍然只系咁.唉...

作者: ruanbohua    时间: 2014-7-21 14:35
阿泽 发表于 2014-7-21 11:07
勤力方面又无需质疑嘅...不过真系帮唔到球队咯...
当初Conca来几乎系无鏠连接.宜家过咗成5个月了.钻石所发 ...

所以我很久之前讲过,如果按列比意愿改成意大利风格真系同广州足球的口味唔多夹,不过无论点,有意见还有意见,都系要撑广州队
作者: 蓝海大少    时间: 2014-7-21 19:39
tam 发表于 2014-7-20 23:59
下半场有一次在右路从前场回追到后场,一口气跑了成百米,对于一个三十几岁老将,已经好唔简单,依家球队进 ...

要跑的,稳个跑马拉松的来跑咯。

唔怕唔识货,最怕货比货,钻石就系交唔到功课。不能传不能射,过于经常性地想着往对手上身趴,感觉比赛态度还不如南美帮..........

作者: PUNKPUNK    时间: 2014-7-21 19:44
里皮系米觉得,有机会既话卖埋挨神卖埋雷内然后再稳两个过气意大利国脚翻黎,业余时间可以开台麻雀,四个人打另外一个买马啊!!

作者: TiHMAX    时间: 2014-7-21 20:32
迪亚文迪我觉得心态喺有问题,好似成日想做主角咁,有时自己机会唔好又隔硬嚟唔俾波一开始又话买外援咩咩唔睇名气睇实力唔睇资历睇潜力,X依家都完全唔喺嚟套,连续买两个三张几翻嚟

买到嚟又唔喺即刻可以用,个人估计起码要8月中先'操fit',加埋鸡爷上半年嘅伤病米成大半季打少个外援
如果上到场又喺无货交列比都会有信任危机啦,感觉依家球队各个层面上都有小小迷失左方向

作者: zq2329575a    时间: 2014-7-21 22:20
蓝海大少 发表于 2014-7-21 19:39  要跑的,稳个跑马拉松的来跑咯。   唔怕唔识货,最怕货比货,钻石就系交唔到功课。不能传不能射,过于经 ...

系度讲系度散,五敢系贴吧发言,讲球队五好又比人喷黑球员贴吧教练组。迪23感觉就系为博犯规而生的,当时孔卡比人犯规只要裁判五吹立即起身护球继续,迪23一比犯规就伸手问裁判,我系裁判见到你经常扑街都五会次次帮你啦…感觉距宜家心态好差,本来认为中超好简单,点知宜家过人都难,只能靠倒地博同情,唉…其实系米许生想隐退所以故意搞甘多老人翻来搞臭支球队然后好落台
作者: tam    时间: 2014-7-22 00:10
蓝海大少 发表于 2014-7-21 19:39
要跑的,稳个跑马拉松的来跑咯。

唔怕唔识货,最怕货比货,钻石就系交唔到功课。不能传不能射,过于经 ...

唔明白大家点解系都要把钻石代入conca 去比较,就因为甘岩conca 走钻石来,钻石就系来代替conca噶?如果甘简单噶对位换人,走个conca 1代,来个conca 2代,之后走个鸡爷 1代,又买翻个鸡爷 2代?.......甘简单仲使咩续约里皮呢?

世界足球战术系不断变革,球队人员亦不断变化,总不能把球队噶未来永远寄托系一个“孔核心”上吧,里皮既然肯续约3年,总会对球队有个重新噶规划,依家只係变革噶第一年,亦系最困难噶一年(人员变化大,战术打法大变革,而且球队整体已从去年噶巅峰回落),但球队都可以保持到联赛暂列第一,亚冠进入8强,亦交代得过吧,点解大家唔可以比多点耐性呢?

钻石来了也只不过半年,而conca 之所以有去年噶辉煌,唔好忘记系建立系前年磨合了整整一年的前提;还有也唔好忽略球队噶整体状态系比旧年巅峰有所回落,更唔可以忘记无论中超还是亚冠,我地已经越来越被人研究透,控制比赛更加困难噶现实。

总之作为广州队忠实支持者,仲系比球队多些时间,多些耐性,相信教练相信球员,甘会对球队更有帮助咯。

作者: zq2329575a    时间: 2014-7-22 04:53
tam 发表于 2014-7-22 00:10  唔明白大家点解系都要把钻石代入conca 去比较,就因为甘岩conca 走钻石来,钻石就系来代替conca噶?如果 ...

我捻大家对宜家球队既质疑五系迪23代替五到孔卡吧,系整支球队打法都变左,我地五需要迪代替孔卡,但我地需要中场翻来,迪系中场控五到波组织五到进攻五紧要,但都要稳翻个中场指挥官翻来,如果你觉得迪23五系代替孔卡,甘距适合打咩位?边锋又无速度又过五到人,后腰拦截又五得,前腰分波,出波又五突出,难道只系为左翻来踢几脚任意球?你话如果列比新打法系意大利式,欧洲式,甘就要放弃中场?无忘记意大利打法最重要果个系派路,宜家广州队边个可以做派路?
作者: zq2329575a    时间: 2014-7-22 04:56
tam 发表于 2014-7-22 00:10  唔明白大家点解系都要把钻石代入conca 去比较,就因为甘岩conca 走钻石来,钻石就系来代替conca噶?如果 ...

如果你话新打法要放弃中场买于汉超翻来打边路突击同买两翼传中,甘点解要赶走鸡爷?支持广州队大家都会,但遇到问题系要睇出问题提出建议帮助球队,而五系球队好坏都一味拍掌称好
作者: futballman    时间: 2014-7-22 08:24
zq2329575a 发表于 2014-7-22 04:53
我捻大家对宜家球队既质疑五系迪23代替五到孔卡吧,系整支球队打法都变左,我地五需要迪代替孔卡,但我地 ...

赞成,钻石真系一无是处,咁的中场要来做乜?仲要咁贵哦,大佬,你都要对得住你份粮先得架,我不如平平地叫秦升返来,都有个拦截啊,你钻石除左识训地同射几脚远射,我真系睇唔到有咩作用
广州宜家需要一个中场,可以派牌的中场!!!!!

作者: ruanbohua    时间: 2014-7-22 10:27
futballman 发表于 2014-7-22 08:24
赞成,钻石真系一无是处,咁的中场要来做乜?仲要咁贵哦,大佬,你都要对得住你份粮先得架,我不如平平地 ...

意大利足球从来都无中场中,列比入主你就要预左有今日,到底甘样有无效果?好唔好?宜家落结论为时尚早(目前来讲效果比较差),当然我个人一早就表态意大利足球唔系我杯茶
作者: 阿泽    时间: 2014-7-22 11:43
ruanbohua 发表于 2014-7-21 14:35
所以我很久之前讲过,如果按列比意愿改成意大利风格真系同广州足球的口味唔多夹,不过无论点,有意见还有 ...

或者宜家咁嘅情况都唔系列比想要嘅风格呢...

不过对迪亚文迪嘅情况感觉唔多乐观.如果中场几个都系迪亚文迪咁应该都OK.但只有一个迪亚文迪.佢咁嘅风格.冇办法令队友变得更好...而之前Conca.系可以尽量发挥到队友嘅优点.令队友更加融入比赛当中...

作者: 阿泽    时间: 2014-7-22 11:51
PUNKPUNK 发表于 2014-7-21 19:44
里皮系米觉得,有机会既话卖埋挨神卖埋雷内然后再稳两个过气意大利国脚翻黎,业余时间可以开台麻雀,四个人 ...

四个意大利国脚开台.教练组买马.列比系负责抽水嘅...
作者: 阿泽    时间: 2014-7-22 11:57
tam 发表于 2014-7-22 00:10
唔明白大家点解系都要把钻石代入conca 去比较,就因为甘岩conca 走钻石来,钻石就系来代替conca噶?如果 ...

唔一定要系同Conca对比.事实系迪亚文迪冇乜表现.睇下雷内.都冇乜人弹佢.因为佢已经发挥咗佢嘅能力帮助咗球队.但迪亚文迪就真系好少亮眼表现.只系偶然闪光一下...

Conca当年来.几乎系无鏠连接...迪亚文迪啱啱嚟果阵.要俾时间适应我觉得OK.但宜家都嚟咗5个月了.表现一直冇乜进步.咁就真系个问题...

作者: tenki888    时间: 2014-7-22 12:00
zq2329575a 发表于 2014-7-22 04:53
我捻大家对宜家球队既质疑五系迪23代替五到孔卡吧,系整支球队打法都变左,我地五需要迪代替孔卡,但我地 ...

有一点我几同意你楼上讲既,中超第一,亚冠入8强,只系观赏性冇去年甘好,所谓既霸气不及上年,甘就质疑,会唔会有D早呢?今年广州队整体无论心理定生理都仲系为去年还紧债,我觉得都系再睇耐D先啦。毕竟我感觉里皮正弱化外援系广州队的核心位置。
作者: 伍小超围脖    时间: 2014-7-22 12:13
zq2329575a 发表于 2014-7-21 22:20
系度讲系度散,五敢系贴吧发言,讲球队五好又比人喷黑球员贴吧教练组。迪23感觉就系为博犯规而生的,当时 ...

非常同意兄弟你的讲法,宜家贴吧好似又变晒,变到连讲下球员表现都变左话黑球员,变贴吧教练组。好似自己的球队就容不下一点的批评,确实是打得差就差,有则改之无则加冕
作者: tenki888    时间: 2014-7-22 12:17
阿泽 发表于 2014-7-22 11:57
唔一定要系同Conca对比.事实系迪亚文迪冇乜表现.睇下雷内.都冇乜人弹佢.因为佢已经发挥咗佢嘅能力帮助咗 ...

都系果句啦,再卑D时间啦;要成绩,定要锻炼,好难两全其美,特别系中国。中国足球过去点解一直都系甘,就系一味选择只要成绩,自己未有能力情况下要出成绩,只能靠捷径。如果真系要靠自己既能力,只能一步一脚印行落去。其实今年广州队已经尽量保障一定成绩既情况下,再一步一脚印实现全华班,弱化外援核心地位。当然,如果以宜家既表现睇,肯定大部分人都唔满意,但系边有甘简单噶。凡事都仲有过程噶……最后强调一下,我并唔系支持钻石,星期日晚距既心态超有问题,相信许教授同里皮应该都已经睇系眼内。而基拿颠奴,睇下距上场后同球队既化学作用去到边再算啦~~~
作者: 阿泽    时间: 2014-7-22 13:09
tenki888 发表于 2014-7-22 12:17
都系果句啦,再卑D时间啦;要成绩,定要锻炼,好难两全其美,特别系中国。中国足球过去点解一直都系甘, ...

我只系客观咁评价下...对球队.我当然一如既往地支持...对球员.包括迪亚文迪.只要系广州队球员.亦都支持...

宜家嘅成绩系唔错啊.全线都保持优秀.但表现就真系嘛嘛...
唔要求好似旧年咁气势如虹霸气十足.但都要俾啲表现嚟睇睇.而唔系成绩好就OK.
旧年好明显.张5右路不断插上.Conca亦都多在中路右路游走.间中一脚大范围俾左路插上嘅二哥.再加埋鸡爷时不时配合直线交波嘅插对手身后.仲有鸡爷埃神嘅个人突破结合小组配合.感觉真系好战术好整体.但宜家嘅感觉就系打到边算边.啲波分去两个边路.睇下边路球员搞唔搞到啲咩出嚟睇睇.搞唔到就回返后又再分边.失咗控球权就慢慢抢下.仲要系几个月咁仲系咁上下.而唔系俾人感觉慢慢有进步.咁先令人担心...
迪亚文迪真系应该好好谂下点样先可以帮助到球队.又或者列比要好好咁安排好人员战术.发挥各球员嘅能力先得...

作者: tenki888    时间: 2014-7-22 14:24
阿泽 发表于 2014-7-22 13:09
我只系客观咁评价下...对球队.我当然一如既往地支持...对球员.包括迪亚文迪.只要系广州队球员.亦都支持.. ...

讲真,我个人对于广州队今年期望唔会太高,可以卫冕当然最好;毕竟去年67场比赛,对于中国球员真系超负荷。你所描述既,均系整体状态全线标红既广州队,并且中场仲有Conca既广州队先有可能做得到。至于表现,见仁见智啦,除左迪亚文迪,其他既队员我唔会有好大意见。毕竟前晚果支都算系中超入面既强队,可以唔使输已经好好。可以赢当然系最好啦,成个赛季甘长~~~

作者: tenki888    时间: 2014-7-22 14:27
阿泽 发表于 2014-7-22 13:09
我只系客观咁评价下...对球队.我当然一如既往地支持...对球员.包括迪亚文迪.只要系广州队球员.亦都支持.. ...

最后补充一下了啊,表现系唔系优秀呢,我唔敢讲,至少我觉得唔系,只系我觉得OK而已。大家都系有感而发,明白噶~~~只系希望多D人卑多小小时间球队实现一D目标姐,过程系艰难,痛苦噶,但最后可以实现果下可能系最开心,最兴奋噶。正如去年登上亚洲之巅一样~~~
作者: mooncake    时间: 2014-7-22 14:37
伍小超围脖 发表于 2014-7-22 12:13
非常同意兄弟你的讲法,宜家贴吧好似又变晒,变到连讲下球员表现都变左话黑球员,变贴吧教练组。好似自己 ...

同意!
作者: liop    时间: 2014-7-22 17:15
孔卡走了 ,现在踢的球都不好看了,中场没有控制力。缺少发动机
作者: tam    时间: 2014-7-22 22:20

点解中场一定要“单核心”呢?如果“多核”(或“无核”)呢?睇下刚结束噶世界杯,德国队有无像conca 式噶核呢?

作者: zq2329575a    时间: 2014-7-22 22:25
tam 发表于 2014-7-22 22:20  点解中场一定要“单核心”呢?如果“多核”(或“无核”)呢?睇下刚结束噶世界杯,德国队有无像conca 式 ...

你稳德国来比?德国真正可以做中场派牌噶一大堆人,打法都系中路渗透多,一脚传波,小范围配合,禁区顶各种创意式挑球,直塞传入禁区,你可以讲德国无核,但你亦都可以讲德国个个都系核,因为球员技术脚法平均,个个都有控球传球能力
作者: tam    时间: 2014-7-22 22:27
阿泽 发表于 2014-7-22 11:57
唔一定要系同Conca对比.事实系迪亚文迪冇乜表现.睇下雷内.都冇乜人弹佢.因为佢已经发挥咗佢嘅能力帮助咗 ...

钻石半年都5球+8助攻啦,都唔算差了,而且最重要睇conca 刚来时攻击体系有克莱奥,8024,穆里奇三大强外援为伴,而钻石就只有爱神一个,队友支援就差了一截,加在钻石身上压力系比conca 当时要大。
作者: tam    时间: 2014-7-22 22:30
zq2329575a 发表于 2014-7-22 22:25
你稳德国来比?德国真正可以做中场派牌噶一大堆人,打法都系中路渗透多,一脚传波,小范围配合,禁区顶各 ...

点解唔可以比呢?我地系欧美球队面前唔敢讲,但起码系中超可以吧

作者: tam    时间: 2014-7-22 22:35
tenki888 发表于 2014-7-22 12:17
都系果句啦,再卑D时间啦;要成绩,定要锻炼,好难两全其美,特别系中国。中国足球过去点解一直都系甘, ...

其实不妨代入里皮位置思考一下:
1、要保证成绩
2、要带多些新人,实现全华班目标
3、俱乐部实行盈亏自负,开支无法像往年大手笔(包含买人和赢球奖金)

想想这些条件,或者就会对里皮多些理解。

作者: seasunsky    时间: 2014-7-23 09:09
tam 发表于 2014-7-22 22:20
点解中场一定要“单核心”呢?如果“多核”(或“无核”)呢?睇下刚结束噶世界杯,德国队有无像conca 式 ...

1、国内中场球员的水平同德国根本无得比;2、因为国内中场传接球水平低下,更需立一个强援中场作核心来提升球队的中场竞争力;3、德国也并非无核心,小组赛的后腰拿姆、淘汰赛系小猪,系德国攻防的枢纽

作者: seasunsky    时间: 2014-7-23 09:12
tam 发表于 2014-7-22 22:30
点解唔可以比呢?我地系欧美球队面前唔敢讲,但起码系中超可以吧

中超中游以上的球队,大家都唔要外援,全华班来打,各队都只系水兵对水手,因为国产球员的水平都系半斤八两。
作者: 阿泽    时间: 2014-7-23 10:11
tenki888 发表于 2014-7-22 14:24
讲真,我个人对于广州队今年期望唔会太高,可以卫冕当然最好;毕竟去年67场比赛,对于中国球员真系超负荷 ...

成绩方面我觉得联赛系必须卫冕嘅.足协杯入决赛.亚冠入四强就可以收货...但场上表现要提升多啲先得.唔单单系成绩论...

作者: 阿泽    时间: 2014-7-23 10:20
tam 发表于 2014-7-22 22:20
点解中场一定要“单核心”呢?如果“多核”(或“无核”)呢?睇下刚结束噶世界杯,德国队有无像conca 式 ...

德国唔系冇Conca.系有几个Conca好唔好...
奥斯尔.却奥斯.舒云斯迪加.边个唔系传控俱佳.传波更掂嘅好手...

之前Conca可以令队友变得更好.宜家迪亚文迪就令队友无所适从...
如果广州队中场有3个迪亚文迪.我相信表现绝对会好好多.但只得一个嘅情况下.迪亚文迪就应该好好谂下点样可以帮助球队.又或者列比应该谂下点安排令各个球员都可以发挥自己所长...

作者: 阿泽    时间: 2014-7-23 10:27
tam 发表于 2014-7-22 22:27
钻石半年都5球+8助攻啦,都唔算差了,而且最重要睇conca 刚来时攻击体系有克莱奥,8024,穆里奇三大强外 ...

冇记错的话.钻石已经13场定几多场冇入波.8个助攻唔少都集中系对樱花果场...好简单.将克莱奥,8024,穆里奇摆入宜家广州队阵中.你觉得迪亚文迪可以令佢哋有之前咁嘅好表现?

反而我觉得.如果将Conca摆入宜家广州队阵中.迪亚文迪嘅表现会提升一大截...

作者: tenki888    时间: 2014-7-23 14:53
阿泽 发表于 2014-7-23 10:11
成绩方面我觉得联赛系必须卫冕嘅.足协杯入决赛.亚冠入四强就可以收货...但场上表现要提升多啲先得.唔单单 ...

话我啰嗦,我都讲多次啦,卑多D时间球队啦。既然唔系唯成绩论,甘就一定要一齐捱过呢段动荡既时期。今年对于广州队黎讲绝对系动荡噶,半年时间走左两个核心既球员,意味住打法风格可能要作出改变,呢种改变可能会系痛苦既一个过程。并且系以极度疲惫既身躯,极度疲倦既心理状态去捱过呢个时期。

作者: tam    时间: 2014-7-23 21:21
seasunsky 发表于 2014-7-23 09:12
中超中游以上的球队,大家都唔要外援,全华班来打,各队都只系水兵对水手,因为国产球员的水平都系半斤八 ...

照这么说,恒大就没必要请里皮了,中国也不用玩足球了。
作者: tam    时间: 2014-7-23 21:32
阿泽 发表于 2014-7-23 10:27
冇记错的话.钻石已经13场定几多场冇入波.8个助攻唔少都集中系对樱花果场...好简单.将克莱奥,8024,穆里 ...

依家再加conca 一定更好啦,但一来conca只得一个,可遇不可求,另一方面,里皮噶想法,根本就唔想走翻conca 时噶旧路。

除非叫许老板连里皮都换埋,再签翻conca 翻来.......所以总纠结孔式核心有何意义呢。

讲心果句,从风格上讲,我都一样更偏爱conca 多啲,一样好怀念 conca 时代噶广州队,但既然球队追求变革,追求更先进噶进攻理念,甘何妨比多些耐性呢。

作者: tam    时间: 2014-7-23 21:37
seasunsky 发表于 2014-7-23 09:12
中超中游以上的球队,大家都唔要外援,全华班来打,各队都只系水兵对水手,因为国产球员的水平都系半斤八 ...

足球系一个团队运动,并非简单一对一噶游戏,表面上一打一可能半斤八两,但好教练调教出来噶团队配合却可能会显现出截然不同噶水平,既然里皮水平大家都认同,既然里皮话左变革,我相信里皮,并会坚定支持里皮,就甘简单。
作者: tam    时间: 2014-7-23 21:44
tenki888 发表于 2014-7-23 14:53
话我啰嗦,我都讲多次啦,卑多D时间球队啦。既然唔系唯成绩论,甘就一定要一齐捱过呢段动荡既时期。今年 ...

讲得岩,抛开成绩论,要想提升场面流畅度,亦都会有一个过程,事实上,不单指钻石还在和队友磨合,连里皮都还在不断试阵中,所以真系急唔来。

作者: conca2011    时间: 2014-7-24 10:51
距系博洛尼亚一个独大,波都比距打,恒大冇得比距太独,就无计啦

作者: seasunsky    时间: 2014-7-24 12:26
tam 发表于 2014-7-23 21:37
足球系一个团队运动,并非简单一对一噶游戏,表面上一打一可能半斤八两,但好教练调教出来噶团队配合却可 ...

列比的足球理念系先进的,问题系恒大的国内球员多已大熟大勇,技战术意识都已经定型,接受新思维系比较困难的事,从今年比赛就可以睇得出。

呢段困难期系好考验球员对教练的信任度的,如果长时间内无法打出理想的成绩、比赛打得辛苦的话,球队容易失去自信,更容易失去对教练的信任,觉得教练个套打法唔得,更衣室就容易出问题。

今年摆系列比面前除左新打法难融入球队导致成绩下滑的问题外,引援同核心球员转会管理上都出现左授人话柄的问题,但愿不会影响佢系球队的权威

作者: tam    时间: 2014-7-24 22:03
seasunsky 发表于 2014-7-24 12:26
列比的足球理念系先进的,问题系恒大的国内球员多已大熟大勇,技战术意识都已经定型,接受新思维系比较困 ...

你讲得无错,过程一定会有起伏,甚至失败,所以唔单指考验球员、里皮、俱乐部,更要考验球迷噶耐性。

----------刚看完足协杯被淘汰,真正的考验来了。

作者: zq2329575a    时间: 2014-7-24 23:22
seasunsky 发表于 2014-7-24 12:26  列比的足球理念系先进的,问题系恒大的国内球员多已大熟大勇,技战术意识都已经定型,接受新思维系比较困 ...

其实有d古语真系有道理,入乡随俗,就算里皮打法几先进,但系中国都五一定适用,我都系认为始终系南美球员南美打法可以系亚洲通杀
作者: futballman    时间: 2014-7-25 07:30
同意楼上,还看南美帮

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1