廣州球迷聯盟

标题: 广州恒大开始步入下坡路! [打印本页]

作者: LAMSUN    时间: 2014-7-21 16:49
标题: 广州恒大开始步入下坡路!
今年以来,睇恒大嘅波,无论亚冠定系中超甚至足协杯,都觉得恒大系场上嘅霸气已经消失!
  1. 散兵作战,球队缺乏灵魂。你有你跑,我有我行。
  2. 战术意图不明确,去到边打到边,完全睇唔出明确嘅意图。
3. 无球队员跑位唔积极,每次进攻只有零星球员上前协助。进攻缺乏配合,防守协防意识少。
  4. 无霸气,更唔觉得有朝气!
  5. 买几个老球员,对于俱乐部赚钱或者对球队刺激性都唔任何帮助,我个人否定列比的意大利外援选择!(尤其系迪亚文迪,当初列比去意大利请距翻来,话明距中意点踢就点踢,所以造成迪亚文迪好似拿住尚方宝剑,缺乏团队意识。至于新外援我都唔敢抱太大期望)

特别提出:感觉队员系球场上缺乏归属感,雇佣兵嘅感觉好强烈!呢样嘢我觉得最可怕!!!如何提升广州足球荣誉感,系值得思考嘅问题!

继续如此,唔好话亚冠卫冕,联赛卫冕都难。就算联赛卫冕,咁样嘅表现,都令球迷缺乏激情!

作者: PUNKPUNK    时间: 2014-7-21 17:31
主要系无咩朝气,打唔出以前果种敢抢敢拼既风格。里皮呢个教练团队,打既就系意大利足球。传下传下又一场~

作者: ruanbohua    时间: 2014-7-21 18:01
“呢D就系欧洲先进的整体打法,由单核过渡到无核”,贴吧已有注解
作者: 恒大12区    时间: 2014-7-21 21:02
一句就是:越来越难睇

作者: ynicholasy    时间: 2014-7-22 00:04
唔好因为观赏性降低或者成绩唔理想就质疑教练或个别球员啦,始终这班已经系国内顶尖了,一步一脚印,创造出来既成绩更有说服力,风雨同路,顺逆与共啊

作者: volvo    时间: 2014-7-22 11:47
打汉堡赢6:2时又唔见讲恒大唔得!一两场波打唔好很正常啊,本身足球竞技就有输赢噶,再讲山东发挥都唔差!
作者: 阿泽    时间: 2014-7-22 11:48
估计基拿癫奴情况应该会比迪亚文迪好.毕竟佢要做嘅更多系摆个波入网.虽然年龄大啲.身体各项机能都差啲.不过把握机会应该问题唔大...

但迪亚文迪就要全队睇下点样夹先可以发挥到佢嘅能力.而唔系佢嘅能力直接帮到全队波...

最阴公系埃神.咁搏命状态又fit.但队友就系帮唔到手.见到佢咁心急.我都登佢急埋一份...

作者: conca2011    时间: 2014-7-24 10:36
失波多左好多,进攻其实还可以
作者: 牙斩斩    时间: 2014-7-27 12:09
睇多两场再落结论

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1