廣州球迷聯盟

标题: 关于寻晚嘅助威 [打印本页]

作者: paullee    时间: 2014-8-28 02:59
标题: 关于寻晚嘅助威
我想问下助威嘅目的系为左咩?我霖无非两点,壮主队声威挫客队锐气,我先坦白,我自认无法战斗90分钟,所以我坐左去八区,但系我由头至尾都系企系度好想配合联盟嘅助威,無错,主队进攻时我可以配合得到,但好多时我发觉我主观上真系好难配合,因为客队进攻之时助威区仲系度起鼓又唱又跳摇旗呐喊,甚至乎直至客队进攻终结,搞到好似帮客队助威咁,我真系好难认同,我亦都见到好多人望住助威区发出异样嘅眼神,我好想发出嘘声,但系成个球场嘅节奏完全掌握系你哋果度,你哋一起鼓,根本就嘘唔起来,我真系好无奈,我霖我d感受都代表左好多人嘅心声,無错,你哋助威系非常之卖力,亦都非常之辛苦,我都非常尊敬助威区可以坚持全场卖力助威嘅兄弟,但系你哋有无霖过好多时都净系你哋两三个区自己玩得好hi,完全唔顾场上形势嘅发展,依旧我行我素直至一段助威结束,唔通非要等到某个助威方式结束先可以进行下一个?可唔可以因应场上嘅形势来改变助威方式?譬如对方进攻之时就发出嘘声,無错,助威方式同埋d歌曲全场球迷好难配合得到,但嘘声我敢保证只要联盟助威区一发出,全场球迷都会配合到,绝对声势浩大。我霖系米指挥嘅问题,我就唔信由助威声改为嘘声有几甘艰难,我唔知寻晚系边个做指挥,我亦都无针对边个人,我只系希望联盟嘅助威对于球队嘅帮助会越来越好,或者有人会喷我you can you up,或者话我自己唔助威仲责怪辛苦助威嘅兄弟,我预左比人喷嘅啦,你可以叫我收声甚至收皮,ok,我认,我自认我无德无能兼且无法坚持战斗90分钟,但我都仲系要讲出我个意见,我只系希望联盟越来越好~~一个普通会员嘅心声

作者: ruanbohua    时间: 2014-8-28 06:23
寻晚沙巴只蛋散上场,我系电视上听到的声音几乎感受唔到系嘘声,这里又不得不提北京国安主场的嘘声了,确实系可以令到客队球员心协!
作者: edwinjoy    时间: 2014-8-28 09:49
ruanbohua 发表于 2014-8-28 06:23
寻晚沙巴只蛋散上场,我系电视上听到的声音几乎感受唔到系嘘声,这里又不得不提北京国安主场的嘘声了,确实 ...

因为我地响度嗌:Saba fuck!!
作者: ruanbohua    时间: 2014-8-28 10:20
edwinjoy 发表于 2014-8-28 09:49
因为我地响度嗌:Saba fuck!!

有用吗?全场有几个人知道然后一齐跟住嗌?
作者: PUNKPUNK    时间: 2014-8-28 11:38
讲句好实用既:非助威区想搞D声势,最有效既方式就系起哄!!
龟安主场气氛好其实讲白左就系,瞎起哄既人多!!
所以你又唔想入助威区助威,又想玩,你米企起身大声叼7saba咯!!实有人跟你架!

作者: ruanbohua    时间: 2014-8-28 14:40
如果你觉得龟安的主场气氛好系瞎起哄,我觉得你好难有进步了,就系嘘的发音,都值得我地去学习,点解人地可以带起全场嘘,而我地只是小众人员发出声音?
作者: 蓝海大少    时间: 2014-8-28 22:13
目前的助威,个人感觉确实系好多时候同场上形势无关的,为助威而助威,算不上成熟。

作者: 广州俊仔    时间: 2014-8-28 23:18
如果场波快上快落嘎话 甘全场时间就系得个嘘 无助威可言

作者: tam    时间: 2014-8-29 00:49
一、近排系觉得助威有公式化噶趋势,欠缺激情,每场我都坐前排助威主力附近,但到下半场基本见到前面的兄弟斋举手少出声,就算有出声噶都系甘已口up up,根本毫无激情,仲比唔上我大声。
有个疑问,是否助威就一定要全场唔停甘嗌呢?同埋助威组领导可唔可以搵两场专门细心观察非球迷会区球迷噶反应,总结下咩时机、咩内容更易引起大家共鸣,然后适当调整。

二、关于嘘,实际上每场都会有嘘,但搞笑甘讲句,好多人都未识点发出嘘声,听下工体,甚至欧洲,嘘声都系低沉、持久、有力。而我地就偏尖、偏高,十分不利于聚音。联盟系咪有必要搞个教程呢?

作者: 阿泽    时间: 2014-8-29 17:06
同意楼主大部分观点...
现时球迷会区嘅助威.有时会俾我感觉助威系用嚟展示自己嘅忠诚.例如经常起需要跳嘅助威歌.而会员们坚持跳得越耐.就好似显得越忠诚咁...
感觉都唔系话真系利用好助威嘅方式.去"壮主队声威挫客队锐气"...

作者: Kay    时间: 2014-9-1 01:25
如果我地助威果时客队裸球了,我地就要停下来去嘘距,甘我地一场波落黎,要停低几多次黎嘘距?足球系圆的,个波下一秒会滚去边度,呢个冇人知道,但系我地只需要继续助威,帮助球队壮大气势甘就得了,你以为客队一裸波,我地就嘘甘好型?会上报纸头条?博裸彩?你根本就唔明白我地助威的意义。但系我想讲,助威唔系一定要嘘客队,甘先叫助威,楼主你懂?
作者: ruanbohua    时间: 2014-9-1 08:11
助威当然唔系只系嘘啦,但问题系连简单的嘘都未做得够好
作者: Kay    时间: 2014-9-1 12:51
ruanbohua 发表于 2014-9-1 08:11 助威当然唔系只系嘘啦,但问题系连简单的嘘都未做得够好

指挥系唔可以带头嘘的,呢滴要靠我地会员自觉发起。仲有,你有冇发现,我地有几个球迷会都系分开的,甘你话有时点可以统一去嘘呢?
作者: ruanbohua    时间: 2014-9-1 18:17
Kay 发表于 2014-9-1 12:51
指挥系唔可以带头嘘的,呢滴要靠我地会员自觉发起。仲有,你有冇发现,我地有几个球迷会都系分开的,甘你 ...

虽然几个球迷人会分开,但你地做好自己了吗?至于指挥唔可以带头嘘,我只能呵呵咯,更何况宜家系连好的嘘都未识
作者: Kay    时间: 2014-9-2 13:18
ruanbohua 发表于 2014-9-1 18:17
虽然几个球迷人会分开,但你地做好自己了吗?至于指挥唔可以带头嘘,我只能呵呵咯,更何况宜家系连好的嘘 ...

笑死,喂,靓仔,我真系好想知道你究竟识唔识噶?你以为嘘好型?甘不如我地开场前就一起叫客队傻B,或者好似国安甘叫记着滚蛋,好唔好啊?
作者: ruanbohua    时间: 2014-9-2 13:46
Kay 发表于 2014-9-2 13:18
笑死,喂,靓仔,我真系好想知道你究竟识唔识噶?你以为嘘好型?甘不如我地开场前就一起叫客队傻B,或者 ...

你中意笑死随便你,楼主和我只系对你地助威的期中一环-嘘的方法和效果提出意见,你就好似委屈到比人全盘否定甘,想你地助威好先系张贴出声,你睇下以前对助威提出意见的贴几多人出声,宜家越来越冷清了,好多人觉得提完都系甘,你地依然我行我素,活在自我中,所以越来越少人出声!同时,我真系乜都唔识,所以我都好好奇系你呢个专业人士眼中系未叫人SB先至系嘘?
作者: Kay    时间: 2014-9-3 03:27
ruanbohua 发表于 2014-9-2 13:46 你中意笑死随便你,楼主和我只系对你地助威的期中一环-嘘的方法和效果提出意见,你就好似委屈到比人全盘 ...

叼,甘不如同领导提出,将我地滴助威歌的啦字改成嘘好过啦,成首助威歌都系嘘,几好啊。。。嘘根本就唔系我地助威入面的野,你听到的嘘,全部都系我地会员自发的,你都识讲,助威系同自己球队助威,甘如果连嘘都叫助威的话,甘呢个嘘,系帮自己球队助威,定系帮客队助威??本人唔明,求呢位高手解答,坐等你消息!
作者: MyLoveWinne    时间: 2014-9-3 09:34
Kay 发表于 2014-9-3 03:27
叼,甘不如同领导提出,将我地滴助威歌的啦字改成嘘好过啦,成首助威歌都系嘘,几好啊。。。嘘根本就唔系 ...

只能講,宜家聯盟嘅助威頂多叫自娛自樂。其實好多次啦,客隊球迷個勢起時,客隊區附近嘅廣州球迷會起哄希望將個勢壓落去,反觀聯盟繼續跳繼續唱,我真系理解唔到。連噓都做唔好,點做第十二人啊?
作者: 广州俊仔    时间: 2014-9-3 14:14
MyLoveWinne 发表于 2014-9-3 09:34
只能講,宜家聯盟嘅助威頂多叫自娛自樂。其實好多次啦,客隊球迷個勢起時,客隊區附近嘅廣州球迷會起哄希 ...

你讲得太对拉 人地球迷个势起黎 你5用助威声压翻距 用嘘黎嘘翻距 很好嘎作用 good

作者: edwinjoy    时间: 2014-9-3 18:10
ruanbohua 发表于 2014-8-28 10:20
有用吗?全场有几个人知道然后一齐跟住嗌?

你讲中文澳洲老听唔明 讲英文散客听唔明  无计噶

作者: ruanbohua    时间: 2014-9-3 20:09
edwinjoy 发表于 2014-9-3 18:10
你讲中文澳洲老听唔明 讲英文散客听唔明  无计噶

有无听过北京佬点样嘘人?好简单,发出类似“E”的音,好容易学、容易跟,效果明鬼佬国家就系甘发音

作者: pipi    时间: 2014-9-3 22:31

多谢各位意见~
作者: kyo1011    时间: 2014-9-4 17:20
我发发自己既观点咯,我睇英超,D镜头都有影D助威既球迷,距地无统一衣服,无旗 , 无跳无举手助威,但助威歌声却响遍全场, 我想讲我哋既助威方式固然系好,但考虑到我哋哩个湿热天气,又唱又跳,无话坚持全场,半场都难啊.其实可唔可以大部分时间企系度唱歌,小部分时间跳,甘体力可以分散到每一分钟啊

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1