廣州球迷聯盟

标题: 打交可以,但打之前唔該請你脫掉會員服。 [打印本页]

作者: homey    时间: 2014-9-29 01:45
标题: 打交可以,但打之前唔該請你脫掉會員服。
   我是從廣州日之泉時代入會的,跟隨住球迷聯盟看過了大大小小的比賽,其中當然也看過球迷會與對方球迷的衝突,但都是只是部分一兩個會員而已,後來都有聯盟裡的管理人員克制住,但今天只見到不少管理或助威人員克制不了自己,和鹹菜蛋散們打過,而且沒有聯盟的管理人員勸諭或阻攔。我想說的是你們打交前知道自己着住代表廣州球迷聯盟的會員服嗎?打交是可以,但你知道人地見到着住球迷會服打交會有咩感想?廣州球迷會好打得?打交最厲害?還是足球流氓?現在好多媒體都有報道打交事件,全部都是着會員服的,你們有想過以後有什麼影響嗎?輕則可以好快淡忘,重則可以處罰你球迷會,罰錢罰停售門票。球迷會管理層是不是應該對這件事的負責人或參與人問責?雖然是鹹菜D人好串,但你打交前脫了會員服去打,你着住仲要給人影相就好難說過去了,我都好憎佢地,如果你廣州恆大球迷會被人告滋事的話,俱樂部也會受罰的,所以我覺得這件小小的事情影響球迷聲譽了。

作者: 人猎乐快    时间: 2014-9-29 07:12
赞成!
任何违法既行为请不要拖组织落水。

作者: dalishen    时间: 2014-9-29 08:10
未知起因我唔发表意见,但如果系对方挑衅,我就唔出声啦,一于炳佢啦!

作者: futballman    时间: 2014-9-29 08:23
都系广州队球迷,何必呢,唔通寻晚卢琳入左个波,你会叼卢琳?
应该齐撑广州队,唔好内讧

作者: 广重ANSON    时间: 2014-9-29 08:53
futballman 发表于 2014-9-29 08:23
都系广州队球迷,何必呢,唔通寻晚卢琳入左个波,你会叼卢琳?
应该齐撑广州队,唔好内讧

从不认同两队广州队,卢琳入球我鼓掌了,虽然他代表沈阳,为广州仔鼓掌,不理解打架来为咩,从老板,教练到球员琴日都太友好,无打比味,球迷的反应是否太冲动呢?
作者: 一切为何    时间: 2014-9-29 09:31
有时有D野,煮到埋黎咪食咯,唔系你话想唔打就唔打,扑街冲到卖黎唔同你同巨大讲仁义道德吖,晒9气!!!!

作者: homey    时间: 2014-9-29 09:38
一切为何 发表于 2014-9-29 09:31
有时有D野,煮到埋黎咪食咯,唔系你话想唔打就唔打,扑街冲到卖黎唔同你同巨大讲仁义道德吖,晒9气!!!! ...

但要為集體利益着想,我地係廣州球迷的代表
作者: 一切为何    时间: 2014-9-29 09:49
其实我唔知你咩心态,就好像你向条路见到有人训底,有野看跟住向到拍拍拍,然后满口道德问点解无人去救等等。。。

作者: a-kang    时间: 2014-9-29 09:56
那时候是六点左右,联盟的人刚好集合,才刚刚打鼓,一个恒大胖子球迷喊了一句“广州只有一支球队”然后蓝色衣服的高个子球迷冲过来打了一拳胖子,冲突就这样开始了,由于我那时候往后退想站在后面高一点 的地方拍摄联盟爆街,根本就不知道会打起来,视频虽然拍得不是很清晰,但是能看到富力球迷高个子先冲上来动手的。
视频:#(null) http://v.youku.com/v_show/id_XNzkyOTkyMTk2.html 视频来自:优酷
================== 大家可以梯梯 我们有个朋友现场影到的,不是我们想打跤,而是对方动手先

作者: aguopkny    时间: 2014-9-29 09:57
我哋系球迷会,唔系黑社会!大家支持的球队不同自然立场不同,但哩个唔系打交的借口!我哋可以发生口角,但系因为口角而打交,只会证明你有两种可能:1.你口才极差,毫无辩驳能力。2.你根本俾人讲中左而无法辩驳,而利用无力让对方收声而已。
我觉得,大家都广州仔,虽然支持球队不同,但系有咩必要为做哩D事而动武呢?香港巴士阿叔话斋,“屌吓芝麻,又唔伤身体嘅。唔通屌吓就要拉去打靶咩?”系囖,屌完咪算囖,大家口头上抒发完就算了。讲真啦,为哩种事打交真系好幼稚!!!

作者: 一切为何    时间: 2014-9-29 10:07
如果大家有心,唔该关心下受伤的兄弟,唔系向度噗屎喷尿

作者: ruanbohua    时间: 2014-9-29 10:19
aguopkny 发表于 2014-9-29 09:57
我哋系球迷会,唔系黑社会!大家支持的球队不同自然立场不同,但哩个唔系打交的借口!我哋可以发生口角,但 ...

+1...
作者: 阿泽    时间: 2014-9-29 10:26
打交的确好无谓...不过楼主嘅标题真系太过理想化.唔通人哋仲可以冷静到谂得起除咗件衫先打.有咁冷静就唔会打啦...

作者: homey    时间: 2014-9-29 12:13
一切为何 发表于 2014-9-29 09:49
其实我唔知你咩心态,就好像你向条路见到有人训底,有野看跟住向到拍拍拍,然后满口道德问点解无人去救等等 ...

這是救人不是打人。。。。這個比喻有點。。。。我的意思係你可以打,但悟好代表聯盟,除了件衫或者着自己衫打就可以了,難道警察着住制服就唔可以做有損警察型像的東西,例如打交、吃煙、去娛樂場所等等
作者: homey    时间: 2014-9-29 12:17
阿泽 发表于 2014-9-29 10:26
打交的确好无谓...不过楼主嘅标题真系太过理想化.唔通人哋仲可以冷静到谂得起除咗件衫先打.有咁冷静就唔会 ...

好吧,那麼每場球賽一有人撩交就打吧,打吧打吧,是不是打到死,打贏了就好了,每場都我有不冷靜的人就可以開打了?
作者: 一切为何    时间: 2014-9-29 13:04
homey 发表于 2014-9-29 12:17
好吧,那麼每場球賽一有人撩交就打吧,打吧打吧,是不是打到死,打贏了就好了,每場都我有不冷靜的人就可 ...

我费是同你个废閪吵吖,你去叫吖普京有礼貌的拉,唔好随便讲打吖,你系大帝国黎架,要注意形象,挑。。。。。好像未见过打架甘,地铁公交日日有人开片吖,去教育下巨地拉,大联盟就要比人打都唔还手架,正费閪,打场架都甘9多口水

作者: keystam    时间: 2014-9-29 15:09
从视频睇到,事发时完全无口角,咸菜人是直接过来开拖的,咁都仲唔还拖?唔通我地应该一路俾对方拳打脚踢,一路就只是用把口同倨口角?唔还拖,任倨钟?

作者: ★67★    时间: 2014-9-29 15:12
佢哋先郁手,讲完

作者: 牙斩斩    时间: 2014-9-29 15:17
许、张老板一团和气,球迷搞下气氛佢地中意。

作者: tam    时间: 2014-9-29 15:26
毛主席教导我们:人不犯我,我不犯人;人若犯我,我必犯人。既然被人打,肯定要还击,无可能翘埋双手任人打。

不过,系咪要反省下,系人家地头(尽管你唔认可越秀山系富力地头,但既成事实噶野,口头表达下就好,付之行动就不必了),我地噶行为是否应该低调些?正如国安球迷如果系天体串我地,你都会认为佢地挑衅啦,系咪搵交来打呢。

作者: Kaki_Ng    时间: 2014-9-29 15:31
先撩者贱,打就要认,就算系打都要打赢,我心里仲系果句话:咸菜滚出越秀山足球场!
作者: 阿泽    时间: 2014-9-29 18:28
homey 发表于 2014-9-29 12:17
好吧,那麼每場球賽一有人撩交就打吧,打吧打吧,是不是打到死,打贏了就好了,每場都我有不冷靜的人就可 ...

人哋打你.你唔还拖?

作者: 大头    时间: 2014-9-29 18:40
a-kang 发表于 2014-9-29 09:56
那时候是六点左右,联盟的人刚好集合,才刚刚打鼓,一个恒大胖子球迷喊了一句“广州只有一支球队”然后蓝色 ...

甘就真系先撩着贱,打死无怨

作者: CFCHAZARD17    时间: 2014-9-29 21:30
你讲到甘有道理?你知唔知系富力咸菜动手先噶!唔通唔还手,任人地打?多鸠余、、、

作者: dongdong8816    时间: 2014-9-29 22:58
麻烦搞清楚事情前因后果,人地冲埋来打你?你唔还手同佢讲道理啊?

作者: xtxiang    时间: 2014-9-30 09:54
大家不宜留力去叼只大乌龟啦,大家都系讲广州话的

作者: PUNKPUNK    时间: 2014-9-30 10:55
一切为何 发表于 2014-9-29 09:49
其实我唔知你咩心态,就好像你向条路见到有人训底,有野看跟住向到拍拍拍,然后满口道德问点解无人去救等等 ...

其实调翻转头讲,无着会员服学咩人打交姐,人地都唔知你乜水。。。

作者: Nicolson    时间: 2014-9-30 15:41
球迷互寸,打架是很难避免的,还有中国又没有法律是对待这种情况,所以我在这提两点:1.建议广州公安在广州德比球迷入场或者球迷退场时采取分流措施防止球迷打架事情再次发生。2.建议国家修改宪法建立一关有关球迷管理的一条法律

作者: K-So-哲政    时间: 2014-9-30 18:28
哇哇……受害者反击原来系唔啱嘅??
作者: K-So-哲政    时间: 2014-9-30 18:30
我哋应该学耶稣,人哋打你左边面,你应该俾埋右边佢打……咁样你就可以进入永生,上天堂嘎啦!!
作者: MyLoveWinne    时间: 2014-10-1 07:57
keystam 发表于 2014-9-29 15:09
从视频睇到,事发时完全无口角,咸菜人是直接过来开拖的,咁都仲唔还拖?唔通我地应该一路俾对方拳打脚踢, ...

系人地隔离大叫广州得一支广州队呢d算吾算串人呢,其实好明显就系有人煽动。之前对广东队新动力又系甘。唉,失望

作者: keystam    时间: 2014-10-2 03:16
MyLoveWinne 发表于 2014-10-1 07:57
系人地隔离大叫广州得一支广州队呢d算吾算串人呢,其实好明显就系有人煽动。之前对广东队新动力又系甘。 ...

俾人串就可以先郁手打人?
你讲既好明显有人煽动,是指煽动打人定是煽动串人?有无证据呢?

作者: MyLoveWinne    时间: 2014-10-2 08:19
keystam 发表于 2014-10-2 03:16
你讲既好明显有人煽动,是指煽动打人定是煽动串人?有无证据呢?

呢位兄台,好明顯我係話緊打人唔啱啦。係富力球迷隔離大叫廣州得一支廣州隊,呢啲擺明就係挑釁。至於煽動,我就一定冇證據啦。不過有前科咖啦,以前都有好多聯盟嘅人唔妥新力量咖,仲試過係日之泉嘅主場支持客隊添,解釋時話對以前廣東宏遠感情太深喔。
作者: benny1021    时间: 2014-10-8 14:47
唔打都打左咯
两边极端球迷睇唔过眼,打交迟早既事,要和平相处就要睇睇有冇乜倾得埋了

邻居都会打交,因为有野倾唔掂啊嘛

唔使上纲上线噶,打完一样照过生活,唔好太过分就得了

作者: ronniesulliven    时间: 2014-10-9 16:45
keystam 发表于 2014-10-2 03:16

人地  咸菜  叫 广州队   你地D人  仲乜7起哄回一句 傻HI ??

有病的真系   别说什么 外地队之类的  人地宜家 主场在广州,代表的是广州其中一支球队     

并且  人地叫的 是  广州队   你回一句  傻HI   人地继续叫广州队   你叫 傻HI    甘你系米闹埋我地?

人地叫 富力  你可以回咸菜     或者  人地叫  国安  你回 傻B   我理解

但系身为广州人的你,你地   人家叫广州队,你叼7人?  搞seo笑!  而且  所发的视频并不是事实的全部!!!!

咸菜烧恒大球衣,系因为 部分着住会员服的  过激会员   先烧富力队旗!

作者: ruanbohua    时间: 2014-10-10 11:13
ronniesulliven 发表于 2014-10-9 16:45
人地  咸菜  叫 广州队   你地D人  仲乜7起哄回一句 傻HI ??

有病的真系   别说什么 外地队之类的   ...

呢样野我反而认同,系现场听起身觉得好怪、好失礼,显得好小气,因为出来的效果好直接“广州队,傻西”!
作者: keystam    时间: 2014-10-10 11:27
ronniesulliven 发表于 2014-10-9 16:45

有病的真系   别说什么 外地队之类的   ...

人地  咸菜  叫 广州队   你地D人  仲乜7起哄回一句 傻HI ??——第一,我只代表我自己,我从来都无代表过“你地D人”呢个群体;第二,我从来无系咸菜叫广州队之后,回对方一句傻HI ,如果你见过我讲过,请提供证据

有病的真系   别说什么 外地队之类的  人地宜家 主场在广州,代表的是广州其中一支球队
——你有见我既评论里面有否认倨是广州其中一支球队既表达咩?如果有,请提出     

并且  人地叫的 是  广州队   你回一句  傻HI   人地继续叫广州队   你叫 傻HI    甘你系米闹埋我地?
——再次,我从来无系咸菜叫广州队之后,回对方一句傻HI ,如果你见过我讲过,请提供证据

人地叫 富力  你可以回咸菜     或者  人地叫  国安  你回 傻B   我理解

但系身为广州人的你,你地   人家叫广州队,你叼7人?  搞seo笑!  而且  所发的视频并不是事实的全部!!!!
——再一次,我只代表我自己,我从来都无代表过“你地”呢个群体;我从来无系咸菜叫广州队之后,回对方一句傻HI ,如果你见过我讲过,请提供证据;
        我只是对我睇到既果段视频作出评论, 如果你有事实全部既内容,希望你可以提供,令我可以认识事实既全部

咸菜烧恒大球衣,系因为 部分着住会员服的  过激会员   先烧富力队旗!

——我都唔认同烧衫既行为,因为,第一,如果你唔是烧正版NIKE,无意义;第二,玩火很危险

最后,我希望你搞清楚,我讲既是边个——先郁手——既问题,你是否清楚讲口同讲手既分别?

作者: terenice1    时间: 2014-10-11 15:20
除左衫打,冇人帮拖噶~~````

欢迎光临 廣州球迷聯盟 (http://www.gzfa.cn/club/) Powered by Discuz! X3.1