QQ登录

只需一步,快速开始

lj_sqym

lj_ksks

扫一扫,访问微社区

登录注册 其他 切换到窄版
楼主: operrte

一个老会员对于搬区,助威的看法,希望联盟领导认真看看并思考!!

国家队后备

三杯

贡献值
0 点
干蒸
631 笼
烧卖
589 笼
虾饺
116 笼
116wei 发表于 2014-11-5 17:41:38 | 显示全部楼层
operrte 发表于 2014-11-5 16:04
其实我相信领导做左好多嘢,不过方式方法五对,无效果咯

1.唔好意思,原来一直我都并未自己介绍,细佬名叫三杯,06年创会之初已经加入大联盟,并于12、13两年间短暂加入十二卫后于今年回归,并当上左联盟今年的指挥,在此之前我一直力于助威前线工作,由于只系一名寂寂无闻的小人物,所以无咩人识我亦都唔出奇!
2.正如你话斋,每个人的年龄、工作、体质都唔同,所以我地并无“强烈”地要求大家“一定”要助威,而系用带领或者鼓动的方式去鼓励大家。而有鉴于此,亦都为迁就大家的年龄同睇波习惯等,固将8区入口下方设立为助威专区,忠义看台!希望入得来的,都希望大家可以尽量地去跟住以及带领其他人去一齐助威!与此同时,我地亦并未完全放弃我地的中上区域,故此亦都每场安排了鼓手、旗手甚至副指上中上层看台,但可惜的系,此些默默奉献的兄弟唔单只得唔到大家的体谅同支持,甚至有时仲因为某些原因而去用言语上的攻击以及袭物的方式去对待我地的鼓手、其实以及其他的工作人员!
3.为什么06年的时候,要成立广州球迷联盟,而广州球迷联盟成立的初衷系乜野?我自问还有有资格发表意见的,呢点就系成为看台的助威核心,利用我地呢个团队去带领周边所有的散客球迷一齐去助威,去大声叫出我地的口号同发出我地的声音,以此将广州队的主场营造成全国乃至全亚洲闻名的魔鬼主场!
4.既然系来球场支持球队,哽坐边度,其实都唔系一样噶咩?由于第一点我已经提到我曾经短暂加盟十二卫,当初十二卫由以前的9区搬到去而家的6区,我都有份去参与,所以我就唔明,点解而家轮到我地呢边会造成哽大的反响咯!我又想问翻大家,到底大家而家入来天体睇波,加入广州球迷联盟,到底系为左要坐8区?定系加入广州球迷联盟呢个集体呢?如果系要坐8区的话,呢么其实对于你地有咩影相呢?因为年票系你手上,你自己可以续噶?定系你地惊无做联盟,你地到时续会要去跟所有人一齐去排队定系惊票价会无优惠呢?如果系为加入广州球迷联盟呢个集体的,哽跟大队走就系了,坐边唔系都一样吗?所以,只可以讲人系自私的,所有野都从自身利益出发为主!
仲有,你地成日话而家搞得差系因为所有领导以及工作人员办事不力,要知道广州球迷联盟呢个集体系大家的,并唔系果几个会长甚至果几十个工作人员的,工作人员以及会长都系利用大家的私人时间无偿地去做的,原因好简单,就系纯碎地中意广州队同中意大家一帮人凝聚埋系一齐,一齐开心地去睇波,去助威,去玩!所以,如果大家有咩有用的建议以及意见都系可以提出的,我地亦都好乐意去聆听去接受、去改善!因为其实好简单,睇波呢家也就系一个业余爱好,只系生活里面的其中一小部分,拒唔系主要的,唔系占你的全部!你唔去睇波可以去做其他,就肯定唔会饿死,但你如果唔去做也斋睇波就肯定饿鬼死你,哈哈!呢句就纯属讲笑噶者!
最后,如果大家系相信组织,系为加入广州球迷联盟呢个集体而加入的,我相信大家都会好乐意去遵从球迷会领导的决定,毕竟要作出呢D哽决定性的选择并唔系哽容易,系经过反复的思量以及讨论所得出的!而且会长山大亦都讲过,而家只系一个意向,并未最终落实,所以系未有最终定案的时候,请大家唔好胡乱喘测,人云亦云,散播谣言,一切等最后正式通知同官方的回复!

以上内容唔带表球迷会立场,均属我个人意见!

首先,作为忠义组噶一员,同你讲声辛苦晒!感谢你一个赛季以来的付出。有几点想同你讨论一下的: 1.联盟成立初期,的确主要系以:“成为看台的助威核心,利用我地呢个团队去带领周边所有的散客球迷一齐去助威,去大  详情 回复 发表于 2014-11-5 22:13
先吾讲搬吾搬呢个问题,以阁下呢种与人交流既态度,已经令人想离开大联盟  详情 回复 发表于 2014-11-5 18:00

评分

<-sina_sign,1733546484,4->

国家队后备

三杯

贡献值
0 点
干蒸
631 笼
烧卖
589 笼
虾饺
116 笼
116wei 发表于 2014-11-5 22:59:56 | 显示全部楼层
operrte 发表于 2014-11-5 22:13
首先,作为忠义组噶一员,同你讲声辛苦晒!感谢你一个赛季以来的付出。有几点想同你讨论一下的:
1.联盟 ...

呵呵,其实无咩话辛唔辛苦的,只系利用业余空闲的时间去做去享受自己想做的也而已!哽啦,我首先答复你第三、四、五点先啦
3.首先,忠义组下移的决定我并无参与,但我就我个人来讲,认为呢个决定系非常之正确的!今年一个赛季落来,整个八区基本上就靠接近7区果边,已经下移的小组成员去支撑!而靠近9区果边唔系话唔好,只系可能主要由散客自发去组成,所以暂时未能形成一股战斗力,有时都系会有松散的情况出现!而前文亦都讲到人系有惰性的,亦都好容易受到周边的人所影响,而呢种影响会好好的方面,同时亦都会有坏的一面!但鉴于目前8区的状况,个人认为,如果将忠义组再摆翻去中区的话,会受坏的方面影响会多过好的咯!
4.前文我亦都提到,睇波只系一种业余的爱好,我哋无可以将距太过于利益化或者工作化吧,我哋的理念系希望将球迷呢种文化去带入比各位其他普通的会员、普通的球迷!系好似人地日本以及欧美国家一样,将睇波看作一种球迷文化去深入地带比大家,一代传一代,系希望大家从心出发地去理解去接受去传承落去!就好似以前吖爷或者老豆带我哋去现场睇波一样,再由我哋带自己的子孙去一样!只不过系呢个原有的基础上学习国外的果种助威文化而已!中国足球的职业环境,我哋无从去更改或者作为,但作为球迷的我哋,去改善球场的气氛因素,我哋仲系可以去带头做起的!呢个我相信亦都系目前还站在一线去努力工作的所有人员的愿望同憧憬!
5.至于你地经常所提到的彩带,唔怕老实讲,最直接的还是经济方面的问题,每场波就开波果下,就用千几二千银,就入烧钱一般,好唔值得咯!毕竟每年球迷会的经费都系慢慢紧!如果每场哽样烧钱法,都唔知要大家交多几多会费先得了!其实如果大家想玩,其实都唔系唔得噶,好似以前更,用碎纸机的纸碎或者手撕报纸来代替咯,但系,唔好忘记一点,之前唔记得边个团体所发起的唔好制造垃圾的环保活动,如果我哋坚持要玩纸花或者纸碎,那么岂不是唱反调嘛?

关于彩带,我都是自己买的,无记错好似是2毫/卷,如果联盟是因为是钱的问题,其实可以尝试发动想玩的会员自己系网上边买,有需要既会员,联盟提供网购网址或实体地址自行购买,颜色指定红色就可以了;至于环保问题,  详情 回复 发表于 2014-11-6 11:44
第三点你嘎回复我都理解,好啦,再同你讨论下4.5点。 1.我所讲噶专业化唔系指商业化或者利益化,而系规章,制度化,社会化。无错,所有工作人员都系义工,我地每个社区/街道基本上都有义工队,义工要基于制度框架里  详情 回复 发表于 2014-11-5 23:24

国家队后备

三杯

贡献值
0 点
干蒸
631 笼
烧卖
589 笼
虾饺
116 笼
116wei 发表于 2014-11-5 23:18:55 | 显示全部楼层
operrte 发表于 2014-11-5 22:13
首先,作为忠义组噶一员,同你讲声辛苦晒!感谢你一个赛季以来的付出。有几点想同你讨论一下的:
1.联盟 ...

至于第一、二点,我只能讲系大家的四维方式、观点与角度的唔同!
就我个人而言,我所希望的大家系从心去出发,真正清楚地自己去球场的目的,明白点解我要助威,而唔系我地系威逼利诱下要求距地助威!
我哋需要的系真心想助威,同埋中意助威的人,因为哽样先可以讲助威呢种球迷文化宣扬开去,传承落去,并唔系话靠威逼利诱哇众取宠地去要求人地去助威!特别系当球队系最困难的时期,前者往往担当住支撑球队的角色,而相反后卫则会因无热闹可趁而树倒猢狲散!其实好简单的一个道理,就如09年的时候,当时的广药因打假波被足协判罚至中甲,果段时期可算得上系球队球迷最艰难的时期,还记得当时球迷搞左一个“伸出拳头,齐撑广州”的活动,结果遭到多少人的糟笑同白眼,个个都话打假波的球队有咩好睇等等等等,但结果的系,当恒大入主之后,呢五年来,凑热闹的人越来越多,连D师奶都知道恒大,都在议论恒大!但我想讲的系,凑热闹的,系热闹过后或者有其他也取代什么果样野没落之后,就会无人再去记得甚至会因为那些原因去支持另外一样也都唔出奇!所以我扬言,若果现在恒大宣布撤资或者其他,我相信到时肯定仲衰过09果阵!但我坚信前者的人,距系无论球队成绩点都好,都依然会对球队不离不弃,绝唔会因为球队的成绩同阵容就弃球队而去,这正正就系我地所讲的死忠球迷,亦都系我地正正所需要的!

点讲呢~~~其实我觉得甘样有少少转左牛角尖咯,无错,死忠系好重要,而且系绝对噶核心,但系死忠都会有老,跳唔旭噶一日,系保留死忠噶前提下,再努力发展新动力唔好咩?仲有,搞互动唔系威逼利诱,好专业,有一套方  详情 回复 发表于 2014-11-5 23:32

国家队后备

三杯

贡献值
0 点
干蒸
631 笼
烧卖
589 笼
虾饺
116 笼
116wei 发表于 2014-11-5 23:28:14 | 显示全部楼层
homey 发表于 2014-11-5 23:06
我明白个个都有自己工作或者事情,我也明白管理人员因为要管理成千会员而会感到吃力和辛苦,以前刚刚成 ...

恩~~~或者哽样讲吧,而家科技日新月异,系呢八年里面变化得实在太大太快乐,由最初的论坛,再到博客、微薄、甚至而家连微薄都无咩人玩而个个都走晒去玩微信的朋友圈的时代,论坛转冷清D,亦都系人之常情,呢个唔系推卸责任,而系一个客观存在的事实!所以意见我哋还是接受的,所以我哋而家的官方微薄都已经不断在更新同大家互动了!

国家队后备

三杯

贡献值
0 点
干蒸
631 笼
烧卖
589 笼
虾饺
116 笼
116wei 发表于 2014-11-5 23:34:45 | 显示全部楼层
operrte 发表于 2014-11-5 23:24
第三点你嘎回复我都理解,好啦,再同你讨论下4.5点。
1.我所讲噶专业化唔系指商业化或者利益化,而系规 ...

1.广州球迷联盟一直致力于各项慈善事务,定期都会组织去参加我哋力所能及的慈善事务!
2.你知道其他会的会费系几钱嘛?150-200!而我地广州球迷联盟今年2014年先系收大家几钱??而且本身8区的年票就要比其他区要贵(唔计9区),所以再升的话并唔系所有会员所力所能及的,大家都系平民大众,如果会费再升再加埋年卡本身的费用,会有几多人吃不消?归根到底,羊毛始终都系出在羊身上,就此一分钟的东西要增加大家更多的负担,哽又何必呢?而且都系果句,新鲜感过后,大家习以为常就觉得无乐趣,无咩意思,唔好玩了,哽到时系米又要再霖其他也来取悦大家呢?睇翻外国其他的球迷,人地米一样无纸碎纸花,米一样哽强劲!

非常认同第一点!特赞各位坚守信念既老会员。  发表于 2014-11-6 06:54
1.其实讲真果句~~~~~我旁边好多人除左睇波噶,都好少知道联盟咯~~~~~ 2.无错,人地无纸花一样甘劲,但系人地噶足球文化同我地唔同~~~无办法做比较。而且,有好多意义上噶野,无办法用金钱做比较,就好似当年用1000W  详情 回复 发表于 2014-11-5 23:49

国家队后备

三杯

贡献值
0 点
干蒸
631 笼
烧卖
589 笼
虾饺
116 笼
116wei 发表于 2014-11-5 23:35:58 | 显示全部楼层
operrte 发表于 2014-11-5 23:32
点讲呢~~~其实我觉得甘样有少少转左牛角尖咯,无错,死忠系好重要,而且系绝对噶核心,但系死忠都会有老 ...

所以我哋一直都致力于去发觉更加多的人才同更加新鲜的血液以作补充,讲呢种文化同精神传承落去!

努力发掘无错,但系当现实效果越来越差噶时候,系咪要考虑方式系咪出左问题呢?系咪真系符合宜家人噶需求呢?如果只抱住让别人向我靠拢,而唔去改变下自己噶林法,联盟只会走向衰亡噶结局咯~~~~~我唔想最后见到联盟  详情 回复 发表于 2014-11-5 23:54

国家队后备

三杯

贡献值
0 点
干蒸
631 笼
烧卖
589 笼
虾饺
116 笼
116wei 发表于 2014-11-6 09:50:35 | 显示全部楼层
operrte 发表于 2014-11-5 23:49
1.其实讲真果句~~~~~我旁边好多人除左睇波噶,都好少知道联盟咯~~~~~宜家噶环境就系唔见媒体等于无做~~~~ ...

前文我多次提到一个观点,就系睇波只系业余爱好的一种,并唔系生活的全部,请唔好将职业的也带到兴趣同爱好上面去,因为如果系哽的话,性质就完全地变味了!我地一直以来的努力同梦想都系,就系将呢种业余的爱好发展成一种本土的球迷文化!既然系业余爱好,那么讲求的就系你,为左自己中意的呢样也而去付出几多,努力几多!并唔系话你为左呢样也而去得到什么甚至乎获得什么!呢两样野系两种完全唔同的概念同标准!
就例如现在的恒大的每一场的广告海报甚至乎系客场组织当地的员工或者留学生去球场助威等等,其实拒地一直存在着一种错误的观点,就系多就好,有就得!呢点我唔会话去怪距地或者其他,因为距地本身就唔懂个中的内容同道理,而且拒地亦都无需要去懂个中的奥秘,因为说到底距地都只系想通过媒体的宣传去提升距地自身品牌的形象而已,毕竟距地始终系生意人,生意人距地只在乎拒地所投资的东西可以获得最大的利益!
就拿客场组织当地员工同留学生呢点来讲,你认为组织哽多人去,有用咩?
1.员工,拒去球场为的系唔使比人扣工资,为的系拿果份外勤的津贴,为的只系响应公司领导的要求同号召,不得不去到球场!由于系当地的员工,所以分分钟存在倒戈的情况都系有可能发生的!就呢D人来讲,会帮你去助威,会去参与你地的助威么?
2.留学生,呢几年经过亚冠联赛的客场之旅,多次证明,距地只系一般凑热闹的群体,唔单只帮唔到手,分分钟仲要倒乱档搞搞震,去到球场自拍果D唔再讲,都算,最烦的就系果D滋事分子,系度破坏你整个助威的架构!
以前07、08、09年,当恒大未起仲系广药的时候,我地都组织过唔少客场,虽然话只有少少的几十人甚至一百人左右,但战斗力往往却比而家的几千人要高好多?点解?因为大家都系为左自己所喜欢的事情,冲心出发而去做去努力,并唔系话为左为些目的而去做!只有哽样,人先可以全心全意地尽全力去发挥!
还记得之前睇过一篇类似的文章系哽讲的,点解孙悟空当年可以大闹天宫,但却在保护唐僧去取西经的路途上处处遇阻,原因好简单,就系因为天兵天将系出粮做事,而妖魔鬼怪却系为自己的事业而去拼杀!
所以,我地需要的系质量,系由心开始热爱呢样也的人,只有哽样先可以讲业余爱好推广成一种文化!而唔系需要更加多的凑热闹的人!呢个系更多年来所总结的经验以及宗旨!你可以话我死牛一边颈,但就我个人而言,原则呢样也系唔会改变的!而且本质的思想观念好重要,如果一开始就已经行歪左条路,那么要调整翻就难上加难了!

tam
感觉你噶意思系,占人数大部分噶凑热闹球迷助唔助威唔系重点,只要果小部分噶死忠博晒命去嗌就OK?  详情 回复 发表于 2014-11-6 13:09
无错,你嘎观点我赞成,但理想很美好,现实很残酷,无错,联盟噶原则系唔会改变,而且系灵魂,但系在联盟助威越来越差,其他组织助威越来越好的今日,我地系咪要反思一下究竟系咪好心做错事呢?我噶关注点系联盟噶生  详情 回复 发表于 2014-11-6 11:10
[/td][/tr] [/table]  详情 回复 发表于 2014-11-6 10:22

国家队后备

三杯

贡献值
0 点
干蒸
631 笼
烧卖
589 笼
虾饺
116 笼
116wei 发表于 2014-11-6 12:04:07 | 显示全部楼层
keystam 发表于 2014-11-6 11:44
关于彩带,我都是自己买的,无记错好似是2毫/卷,如果联盟是因为是钱的问题,其实可以尝试发动想玩的会员 ...

其实呢个办法并非唔可行!但存在几个问题1.如果系会员自发购买,那么效果就得唔到有效的保证!因为你小规模的彩带唔单只出唔到效果,反而仲会变得好另类,有点儿那么破坏了个气氛!
2.GA的安保问题!彩带呢样也,天河GA会否批准,因为之前GA开会曾经提过话唔建议的,话惊人订到人整到人甚至容易着火…………等等的一大堆理由!只能说天河GA唔同以前的越秀GA,样样都可以有商有量,距地话左点就点噶了!包括而家每场所使用的大旗同特定的TIFO,或者大家唔知道,都系经过我地布场的工作人员多番同距地斗智斗勇后,所努力得出来的成果!
3.都系果句,还记得之前某组织提出的环保无素质概念吗?而家高素质的人多了,样样都提倡卫生、环保!如果我地照做,那么是否同大伙背道而驰,对着干呢?毕竟而家风高浪尖,稍有不慎就会比人插到万劫不复之地!再者,就算你话整完可以收拾翻,但到时又有几多人愿意完场后留下来帮手收拾而唔系赶住走人呢?要知道通常中超比赛都系晚上8点开波,10点完场!好多人都会系未完场的时候就走或者一吹鸡之后就走,哽剩低的也又由边个去收拾呢?而且就算大家都愿意去收拾,但呢D的覆盖面太大同太分散,亦都系极其难搞的,需要花多少少时间,但到左果阵,D吖蛇同保安就会因赶住落班为由要清场赶人走……
所以其实并唔系话你想玩就玩,而系而家要顾虑的也实在太多了!

别忘记我提出噶专职义工队~~~~~~~  详情 回复 发表于 2014-11-6 12:14

国家队后备

三杯

贡献值
0 点
干蒸
631 笼
烧卖
589 笼
虾饺
116 笼
116wei 发表于 2014-11-6 12:19:10 | 显示全部楼层
operrte 发表于 2014-11-6 11:10
无错,你嘎观点我赞成,但理想很美好,现实很残酷,无错,联盟噶原则系唔会改变,而且系灵魂,但系在联盟 ...

我地成日睇视频话人点劲点劲,其实拒地又米人一个!点解人地可以做到我地做唔到?问题关键就系大家有无用心去做,有无齐心去做,有无团结一致为着同一个目标同一个理想去做?
做都未做就话无可能,唔得,哽样点会做得好!
只要努力D,齐心D,无也系无可能的,我相信人地做到的也,我地广州球迷亦都一样可以做到!
JUST DO IT!

嗨~~~~只能讲一厢情愿先回导致今日咁噶局面咯~~~~我噶意见就系甘啦,你地接受噶话我欢迎,唔接受噶话亦无问题,剩下噶,就系你地工作人员噶事啦。  详情 回复 发表于 2014-11-6 12:33

国家队后备

三杯

贡献值
0 点
干蒸
631 笼
烧卖
589 笼
虾饺
116 笼
116wei 发表于 2014-11-6 12:23:03 | 显示全部楼层
operrte 发表于 2014-11-6 12:14
别忘记我提出噶专职义工队~~~~~~~

既然你提出个哽好的建议,我亦都建议你作为一个牵头作用,成立呢个特别小组去做试验点,如果成功的话,话唔定可以全部球迷会一齐实行添!加油,比心机!

手机版|小黑屋|廣州球迷聯盟 ( 粤ICP备09165237号  

GMT+8, 2024-5-16 03:08