QQ登录

只需一步,快速开始

lj_sqym

lj_ksks

扫一扫,访问微社区

登录注册 其他 切换到窄版
楼主: operrte

一个老会员对于搬区,助威的看法,希望联盟领导认真看看并思考!!

二队后备

贡献值
0 点
干蒸
935 笼
烧卖
412 笼
虾饺
102 笼
 楼主| operrte 发表于 2014-11-4 23:57:28 | 只看该作者
tam 发表于 2014-11-4 23:47
楼主分析比较用心,赞!

联盟大佬远离人间、上下区无互动......依稀记得两年前系论坛就提过,之后都有段 ...

同意,虽然年龄唔系最重要噶,但系最核心就系组织文化,姐我地讲噶情,如果以后搬左去4区,或者一段时间好左,但系继唔继续招新人?招,相信又会慢慢变成另一个8区,唔招,到最后就比人合拼。五通大家想大联盟变诺基亚?
广州队!冠军终归这里!

国家队正选

贡献值
0 点
干蒸
5355 笼
烧卖
771 笼
虾饺
242 笼
tam 发表于 2014-11-4 23:47:27 | 只看该作者
楼主分析比较用心,赞!

联盟大佬远离人间、上下区无互动......依稀记得两年前系论坛就提过,之后都有段时间改善过,但唔知点解无继续坚持去做,效果唔好?还是领导们本身太忙而力不从心?还是........

话到原来噶助威主力年纪增大无体力,我觉得未必系主因,我本人就系70后,基本全季企前排,跟足全场唱(跳就可能稍少些),而且附近见到同我甘上下大噶一起助威都唔少,只要你一直有去做,真唔系太难,唔应用年龄做借口。

至于荣誉感,我想随着球迷会越来越多,联盟已经唔系独大,好多“特殊性”同“江湖地位”已经不能同日而语,唔系大佬们可以控制到。

甘点解赞成去4区?一系4区视觉差左且座位少,会筛左一部分“翘手党”,相应地助威人数比例会增加。二系同隔离5区连在一起,唔止效果增强(起码指挥、鼓点更易统一),更加可以容易感染果部分助威唔太坚决噶“准翘手党”(亦就有“互动”效果)。

当然去4区会有风险,联盟会员可能暂时会大幅减少,会唔会从此没落直至合并?

搬还是唔搬,其实都唔系绝对噶,就睇大佬们噶魄力,如果对改善8区无信心,就唯有去4区尝试下,不过即使系甘,条路都一样唔会轻松。

同意,虽然年龄唔系最重要噶,但系最核心就系组织文化,姐我地讲噶情,如果以后搬左去4区,或者一段时间好左,但系继唔继续招新人?招,相信又会慢慢变成另一个8区,唔招,到最后就比人合拼。五通大家想大联盟变诺基  详情 回复 发表于 2014-11-4 23:57

二队后备

贡献值
0 点
干蒸
935 笼
烧卖
412 笼
虾饺
102 笼
 楼主| operrte 发表于 2014-11-4 23:37:14 | 只看该作者
diego-菲雄 发表于 2014-11-4 23:17
会员年龄结构跨度好大,有啲头发花白,有啲初入人世,要求每个人都全场又唱又跳,唔实际。
睇翻浦和球迷作 ...

所以我话,如果系俱乐部要求我地搬区,甘无得讲啊。但如果系为左改善助威而去搬区,唔实际。唔解决我列出上述噶问题,搬去边都无用。
广州队!冠军终归这里!

一队后备

中意弹吉他,中意睇足球,中意广州,只因我係广州人。

贡献值
2 点
干蒸
15191 笼
烧卖
5700 笼
虾饺
3310 笼
diego-菲雄 发表于 2014-11-4 23:17:10 | 只看该作者
会员年龄结构跨度好大,有啲头发花白,有啲初入人世,要求每个人都全场又唱又跳,唔实际。
睇翻浦和球迷作客天河嘅助威视频,同样有一大班人冇跳冇唱冇助威,同样位于客场球迷区嘅中上层。
。。。。。。
。。。。。。
。。。。。。

所以我话,如果系俱乐部要求我地搬区,甘无得讲啊。但如果系为左改善助威而去搬区,唔实际。唔解决我列出上述噶问题,搬去边都无用。  详情 回复 发表于 2014-11-4 23:37

国家队正选

贡献值
0 点
干蒸
9977 笼
烧卖
117 笼
虾饺
173 笼
人猎乐快 发表于 2014-11-4 20:47:34 | 只看该作者
期望领导回应,本文有我度,三天必至顶.
从我做起。

二队后备

贡献值
0 点
干蒸
935 笼
烧卖
412 笼
虾饺
102 笼
 楼主| operrte 发表于 2014-11-4 14:41:20 | 只看该作者
经过一个中午,补充几点:
1.宜家翘手党比助威噶多,同联盟噶导向有关:加入联盟噶条件系1.支持广州队。2,乐于助威!(个人理解)问题就出系依度~~~上述条件有个误导,我估好多人会甘林:我系支持广州队,然后加入大联盟,助威与不助威看心情啦!反正我入左8区,得闲叫下,无坏噶。
2.要解决这个问题,必须要搞掂意识导向:首先你系大联盟的会员,其次才是支持广州队。点解?因为大联盟属于“职业”球迷,当初大联盟有很大的话事权是因为我们是特殊的群体,具有影响力。而影响力唔系因为你系球迷,而你系大联盟!
3.大联盟属于社会组织,但社会组织达到一定规模后就必须管理专业化,正如上面所讲,你有话事权系因为我们的特殊性,其次才是他的立场。如果联盟依然系用宜家噶管理方式同导向,就算天体咁多个区都比我地试过晒,问题一样存在。
4.关于中层问题。点解话中层以上就无晒声气?最重要噶就系“互动”!本人系社工,对社会工作比较了解。其实每一次噶助威就系一次大型噶社区活动。联盟噶工作人员主要集中系前面。中层以上0互动,甘样点调动气氛?点调动激情?就算系我地忠义组,除左口号就系口号,指挥亦都唔会带动我地噶情绪,效果点会有改善?其实联盟宜家最缺失噶就系互动。当与会员的互动搞翻好。助威噶气势系巨大的!就好似我上面所讲,当大部分会员噶意识变为:因为我系大联盟,所以我要落力助威。噶时候,仲洗担心效果?
广州队!冠军终归这里!
回复 支持 1 反对 0

手机版|小黑屋|廣州球迷聯盟 ( 粤ICP备09165237号  

GMT+8, 2024-5-19 19:32