QQ登录

只需一步,快速开始

lj_sqym

lj_ksks

扫一扫,访问微社区

登录注册 其他 切换到窄版
楼主: PUNKPUNK

睇完省港杯最大一个感触

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
2132 笼
烧卖
835 笼
虾饺
13 笼
saiyangfat 发表于 2015-2-4 18:12:00 | 只看该作者
阿泽 发表于 2015-2-4 13:57
去到咁嘅比赛.封一个咁嘅倒挂唔会好危险.我唔觉得佢会系怕死咯.况且佢貌似出名比赛拼抢凶狠嘅...

你唔 ...

没美斯的巴赛可以同没鬼佬的中国队对比!?没C朗的皇马呢个星期逆转赢波赢盘添啦
中国球员可以同巴赛皇马其他球员比!?没鬼佬广州队,给列比教多2年,你觉得距地可以入到亚冠资格赛!?

又系用D世界级的来对比中国球员
好有小球迷风范啊

恒大如果没前场D外援可以罗得住个波,列比咩战术都没用啦。
我就点都唔信列比带队可以打赢澳大利亚

小组3连胜你觉得系意识提高的表现!?
你话你没睇过唔知,甘你得闲可以翻去睇下录像。

甘对澳大利亚给人打到半场过唔到系咪又系意识表现呢!?
前场边个罗得住个波啊,你所讲的长球的郜林!?定系入波最多的武磊!?

点解唔可以对比.巴塞少咗一个美斯都差好远.广州队少咗3-4个系队内相当于美斯地位嘅外援水平差一截非常正常.如果水平冇差别.咁高薪请外援返嚟做咩? 如果你话亚冠冠军.咁我觉得没鬼佬广州队现阶段及往后好长一段时  详情 回复 发表于 2015-2-5 09:21
日望夜望,就系望一次冠军者。

国家队正选

相信领导,相信组织!

贡献值
0 点
干蒸
12487 笼
烧卖
3218 笼
虾饺
767 笼
 楼主| PUNKPUNK 发表于 2015-2-4 19:34:10 | 只看该作者
无谓嘈啦,公有公有理。。。。

二队正选

贡献值
0 点
干蒸
794 笼
烧卖
448 笼
虾饺
52 笼
gzak470 发表于 2015-2-4 20:57:26 | 只看该作者
已经好耐无见到甘持久的论战了,好精彩!个人觉得基本功是会定型无得提高,反而意识可以不断向前的。五大联赛同我地最大的差别应该系节奏,前面的基本功和意识造成踢球习惯同我地5同,表面现象系人地跑住踢我地企住踢。

国家队后备

FC Barcelona主力

贡献值
0 点
干蒸
7546 笼
烧卖
256 笼
虾饺
270 笼
阿泽 发表于 2015-2-5 09:19:24 | 只看该作者
saiyangfat 发表于 2015-2-4 18:02
你讲解下我讲觉得边处有问题呢!?
例如打错字之类!?或者表达唔清楚,我没咩心机睇翻。
因为要讲明 ...

首先...
"DB弯刀都已经唔系基本功啦,系世界级"
先不论观点如何.单就哩句话.一系就语法不当.一系就世界级哩三个字用词不当...

其次...
"可以单脚就满足职业足球比赛的要求?!""因为距单脚没可能达到DB甘高技术咯。"
我唔系咁理解你所谓"单脚"的意思咯...
1.单脚系指只用擅长脚处理球?咁金都系基本上单脚处理脚啊.无论系左脚脚内侧推俾二哥.定系有时脚面或脚外侧俾张5等等.佢用嘅都系左脚啊.基本上都唔见佢用右脚交波...咁大家都系单脚.你嘅论述支撑唔到你想支持的观点喔...
2.单脚系指用某一种脚法处理个波非常纯熟?所以DB唔洗多种脚法嚟讲明基本功好?咁咪同我之前表达嘅观点一样咯.基本功好唔好.唔一定要通过用几多种脚法嚟说明.又支撑唔到你想支持的观点喔...
So.因为以上两种理解都支撑唔到你想支持的观点.所以我先话劲搞笑咯...

メ藍藍天空高掛我の夢ゞ

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
7546 笼
烧卖
256 笼
虾饺
270 笼
阿泽 发表于 2015-2-5 09:20:44 | 只看该作者
saiyangfat 发表于 2015-2-4 18:04
扯开话题都几叻哦

正面回答下啊

我又真系唔知我点扯开话题喔.我上一次回复都话咗.叫你"举例一下我避开咗你边个问题?我直接回答你..."
反而你几次话咩"癫波叻,定点传球好"哩啲内容.似乎想营造我认为"癫波叻,定点传球好"就等于基本功好咁嘅观点.而事实上我只系举哩两个例嚟表明国内教练系选材中的其中一个唔系咁啱嘅做法.唔知你系想故意歪曲我嘅原意.定系咁都理解唔到...

メ藍藍天空高掛我の夢ゞ

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
7546 笼
烧卖
256 笼
虾饺
270 笼
阿泽 发表于 2015-2-5 09:21:54 | 只看该作者
saiyangfat 发表于 2015-2-4 18:12
没美斯的巴赛可以同没鬼佬的中国队对比!?没C朗的皇马呢个星期逆转赢波赢盘添啦
中国球员可以同巴赛皇 ...

点解唔可以对比.巴塞少咗一个美斯都差好远.广州队少咗3-4个系队内相当于美斯地位嘅外援水平差一截非常正常.如果水平冇差别.咁高薪请外援返嚟做咩?

如果你话亚冠冠军.咁我觉得没鬼佬广州队现阶段及往后好长一段时间系冇可能攞到...但如果话亚冠资格赛.即只不过系联赛前三.我觉得俾列比教多两年.冲击第三唔系冇可能...

系.即使列比带队.赢澳大利亚的机会都好微.正如韩国基本功够OK了呱?咪一样输俾澳大利亚...但并唔代表意识系冇用噶喔.你试下今届亚洲杯带队嘅唔系佩兰.而系沈祥福.我包保小组赛攞唔到3连胜.并且好可能小组赛就出局...

如果小组赛3连胜唔系意识提高的表现.难道系基本功提高的表现?
对澳大利亚场波已经一段时间.已经唔系好记得.有D印象嘅就系武磊有唔少攞波机会.亦都过到一两个.但总系冇人跟进或武磊自己冲太快.导致最终都系球权俾对方攞到.所以我之前先话唔知系咪佩兰要求咁样冲冲冲.而其实如果意识好啲.适当咁护一护个波等一等队友.再组织或控一控节奏.就唔洗不断应付防守咁被动...至于郜林.佢好似都冇上场吧.你想佢系后备席攞住个波做咩?

メ藍藍天空高掛我の夢ゞ

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
2132 笼
烧卖
835 笼
虾饺
13 笼
saiyangfat 发表于 2015-2-5 10:21:19 | 只看该作者
阿泽 发表于 2015-2-5 09:19
首先...
"DB弯刀都已经唔系基本功啦,系世界级"
先不论观点如何.单就哩句话.一系就语法不当.一系就世界 ...

语法又边处有问题用词又如何呢!?唔系好明哦,请指教。
世界级觉得用得唔好!?

我觉得你劲没里头咯,你用DB单脚一种脚法来证明  中国球员用单脚一种讲法唔系基本功差的表现。
你都几识得为中国球员辩护哦

中国球员单脚一种脚法 可以去到 DB 甘程度!?包括金在内多数亚洲球员都唔得啦,甘来证明基本功

另外再次证明你就系个睇波的球迷,就算单单一个简单直传,都可能因为有对手或者自己的站位问题而需要使用唔同脚法或者左右脚交替使用先可以传出自己想要的波。DB弯刀或者可以解决晒呢D问题,但系包括金在内D中超球员几多个可以!?
单腿部力量不足都可以判定距地没咩可能达到DB水平的一半,你觉得距地到底需唔需要练习多几种教法,左右脚可以交替使用啊?

金主力左脚,但系如果你有睇距地平时训练同埋比赛,你会发现距右脚唔系好似多数左脚球员甘,生虫的。你会知道距系基本功方面落左好多功夫

所以咪话你或者考虑重读下小学语文咯...我唔系好清楚你原句想表达啲咩内容.但"基本功"同"世界级"都唔对应.出现系"唔系...而系..."哩种句子入边.自然一系语法有问题.一系用词有问题啦... 至于冇哩头咯喔.咁你用金  详情 回复 发表于 2015-2-5 16:39

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
2132 笼
烧卖
835 笼
虾饺
13 笼
saiyangfat 发表于 2015-2-5 10:35:33 | 只看该作者
阿泽 发表于 2015-2-5 09:21
点解唔可以对比.巴塞少咗一个美斯都差好远.广州队少咗3-4个系队内相当于美斯地位嘅外援水平差一截非常正 ...

所以话你睇波少就算啦,郜林之前对乌兹有上场,你没睇到者。
距系中锋的表现你自己出去睇评论啦,我唔知距系中锋位置有几多长球,同N年前区别不大。
距而家表现好大部分系因为位置问题。

系国内而家甘的投入下面没外援可以前三!?列比搞多2没可能。旧年换左外援都差D联赛冠军不保,没左可以得!?单个后防线没左金都觉得差一截啊。唔好讲攻击线啊。
边个顶系最前面罗波啊!?买个于半亿翻来!?郜林!?

再次讲明,基本功系意识的前提,韩国输澳大利亚唔代表距地基本功唔好,但系韩国系场面上面会好似中国队甘,你话你唔记得,甘你善忘啦。中国队个场面衰成点,你自己出去其他论坛睇下就知啦
小组三连胜就系意识胜利!?  日本仔意识够亚洲一流,8强米死,足球比赛几场胜负可以证明到你咩野提高左乜嘢退步左甘简单!?

佩兰自然有水平,距好清楚应该点用人,用咩人,合理使用中国球员,至于进步?算吧啦,目前2代中国球员都系没得救噶啦。
唔信,你米睇睇世界杯外围赛咯,一样死到臭。!?
巴塞少美思唔会好似广州队少外援甘大差别啊嘛!?皇马没C朗米一样赢波赢盘,巴塞都系啦。广州队可以!?

打边路嘅郜林的确系比打中锋嘅郜林表现更好.但系.郜林前几年一换到边路就有宜家打得咁好?广泛评价郜林长球.系指佢意识提高咗.知道D鬼佬谂咩.识得如何同几个鬼佬配合.系你眼中却只系因为换咗个位置.你觉得佢几年系冇  详情 回复 发表于 2015-2-5 17:07

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
7546 笼
烧卖
256 笼
虾饺
270 笼
阿泽 发表于 2015-2-5 16:39:23 | 只看该作者
saiyangfat 发表于 2015-2-5 10:21
语法又边处有问题用词又如何呢!?唔系好明哦,请指教。
世界级觉得用得唔好!?

所以咪话你或者考虑重读下小学语文咯...我唔系好清楚你原句想表达啲咩内容.但"基本功"同"世界级"都唔对应.出现系"唔系...而系..."哩种句子入边.自然一系语法有问题.一系用词有问题啦...

至于冇哩头咯喔.咁你用金可以多种脚法嚟说明中国球员冇用多种脚法就系基本功差.我以反例DB大多数时候都系一种脚法嚟说明有冇用多种脚法系证明唔到基本功好唔好.有咩问题?不如话你自己本身个论证观点唔够严谨.支撑唔到你嘅观点而俾人反驳...

左右脚交替使用?讲到好似打机用完一件武器需要冷却然后用另一件武器咁...如果唔系双足都强嘅球员.例如卡素拿.柏度之类.有几多球员会咩左右脚交替使用.好似美斯.奥斯尔之类咁好技术嘅.除咗极少部分近距离的脚内侧短传俾队友外.绝大多数时间都基本系用返自己惯常脚去处理个波.距离近啲嘅.迪亚文迪又系一个例子...

训练就冇睇过.赛前热身亦都唔多觉.比赛中我就唔觉金有几何系用右脚处理球嘅.而且是否双脚都能很好处理个波.唔系基本功好嘅必备条件.阿仙奴时期嘅云佩斯只右脚基本系废嘅.唔通话佢果时基本功差?所以我觉得左右脚都得当然会系比赛中更有利.但非必要条件...

メ藍藍天空高掛我の夢ゞ

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
7546 笼
烧卖
256 笼
虾饺
270 笼
阿泽 发表于 2015-2-5 17:07:44 | 只看该作者
saiyangfat 发表于 2015-2-5 10:35
所以话你睇波少就算啦,郜林之前对乌兹有上场,你没睇到者。
距系中锋的表现你自己出去睇评论啦,我唔知 ...

打边路嘅郜林的确系比打中锋嘅郜林表现更好.但系.郜林前几年一换到边路就有宜家打得咁好?广泛评价郜林长球.系指佢意识提高咗.知道D鬼佬谂咩.识得如何同几个鬼佬配合.系你眼中却只系因为换咗个位置.你觉得佢几年系冇进步过?

旧年嘅迪亚文迪同基拿甸奴哩两个外援有同无都冇乜分别.金英权世界杯后嘅表现亦都同之前差好远...我讲嘅系争第三.第三距离争冠系差唔少分.冠军基本冇希望.但第三我觉得系有可能争取到嘅...

"基本功系意识的前提"?咁嘅讲法讲出去俾人笑噶.中学[政][治]课都教过用辩证嘅方式睇问题啦.基本功同意识系相辅相成的.缺一不可好唔好?
小组赛3连胜唔可以讲系意识胜利.但意识系其中起到唔小嘅作用.佩兰清晰咁令中国球员明白咩时候应该做啲咩.系取得好成绩嘅一大原因...

至于你又再提到赢波赢盘.宜家我哋讨论紧嘅唔系赢唔赢波嘅问题喔.系基本功同意识边一项更需要提高嘅问题喔...

メ藍藍天空高掛我の夢ゞ

手机版|小黑屋|廣州球迷聯盟 ( 粤ICP备09165237号  

GMT+8, 2024-5-7 09:39