QQ登录

只需一步,快速开始

lj_sqym

lj_ksks

扫一扫,访问微社区

登录注册 其他 切换到窄版
楼主: PUNKPUNK

睇完省港杯最大一个感触

国家队后备

FC Barcelona主力

贡献值
0 点
干蒸
7546 笼
烧卖
256 笼
虾饺
270 笼
阿泽 发表于 2015-2-9 11:31:24 | 只看该作者
saiyangfat 发表于 2015-2-9 10:20
你都话技术提高左啦,唔系意识上去都没用,米就系我意思咯。

语文你唔识字数学可以100分!?你偏科都 ...

"技术提高左啦,唔系意识上去都没用"...此言差矣...
即使佢技术冇提高.但如果意识上咗去.佢都可以做到比原来更多嘅嘢.例如聪明的走动拉开空档等等...
只系如果技术提高.佢就可以做得更多更细致...
而唔系技术唔提高.单纯意识提高冇用...

"语文你唔识字数学可以100分"
举例都举好啲啦.去到唔识字咁夸张已经唔叫偏科了呱...
事实上.小学5.6年级学到嘅语文水平.已经基本足以用于理解包括小学6年级.初中数学.高中数学.以至到高数等各种题目...

"你觉得就系意识跟唔上!?"
我从来没讲过单纯系意识嘅问题.我从一开始都系讲.如果意识能够提高.会好大程度帮助佢哋有更好的表现...
班球员唔系列比从细一手一脚带大嘅.都系中国教练带出来嘅.要对比嘅话.或者以后攞恒大足校嘅虎狼之师做对比更合适...
而列比嘅例子.系显示整体意识的提高对于一支球队表现的重要性...

你拉开空挡个波传唔到或者自己停唔好,甘有咩用呢!? 你没技术去支持你,同样对 对手都系没威胁噶。 都系果句啊,中国足球衰过旧时,班人有咩资格偏科啊!? 世界最顶级老师来教你,整体仲衰过以前乡下老师教  详情 回复 发表于 2015-2-9 21:29
メ藍藍天空高掛我の夢ゞ

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
7546 笼
烧卖
256 笼
虾饺
270 笼
阿泽 发表于 2015-2-9 11:57:00 | 只看该作者
saiyangfat 发表于 2015-2-9 10:32
你觉得而家系一个唔识袋唔到钱咩!?

而家唔使D鬼做救世主啊,中国足球连维持原来水平都唔得窝,做翻 ...

真系几搞笑.关有冇鬼佬咩事.以前咪一样有鬼佬.貌似印象中系95年上海第一个鬼佬守门员之后.中国职业联赛就一直都充满鬼佬参与.不过以前啲鬼佬冇宜家咁高卡士啫.唔通话高卡士鬼佬嘅存在.系造成中国球员水平低嘅原因了喔?

"按你思维,就系意识问题,造成成绩差,甘D鬼要来拖啊,距地唔系水货系咩啊!?
你D论点论据完全可以将D鬼佬踢走晒啦。"
估计你嘅思维已经乱到你自己都难以整理咁济了...
按你上面的讲法.因为鬼佬系水货.所以造成中国球员意识差?有冇咁搞笑...
如果外援系水货.冇乜料到.咁做队友可能就冇乜嘢系佢身上学到咯...
但如果有高水平外援做队友.加上好似郜林咁嘅平时训练多观察思考.提高自己意识水平.咁自然会有进步...
结论就系要提高自身意识.如果有好外援队友.身边就有好嘅学习对象.会更容易提高...即使冇.都可以通过睇下五大联赛等高水平比赛提升自己对比赛的理解等等...
都唔明你点样可以扯到去外援然后讲一堆唔知咩嘅论述...

同杭州嘅对抗赛我冇去睇...所以真系唔知道具体情况...或者月底等亚冠开赛再睇下点...

"人地好似你甘就系会去搞技战术唔理其他基础!?"
全世界包括技术最顶尖的巴塞都一样系要练传波射门.最顶尖嘅罚球手C朗美斯都平时都一样会练射自由球.哩啲本来就系基本嘅传球射门训练.当然会有.说明到啲咩?
如果按你嘅理论.团队有教练专门负责基本功训练.然后按你嘅说法.二哥等人基本功都唔合格.即系列比教练团队入边负责哩part训练嘅教练冇鬼用?
我从一开始就不否认基本功嘅重要性.我只系话提高意识能令佢哋有更好嘅再现.系你话"基本功呢D都未得啊,唔好讲意识甘高端。"

我从来没话鬼佬搞到中国足球意识差左 唔该你唔好再次帮我增加论点 我系话中国足球来D鬼佬越来越犀利,但系整体越来越差 系因为而家D球员基本功对比当年差N倍 所以距地对于中国足球而家最重要的反而系重抓基本功  详情 回复 发表于 2015-2-9 21:42
メ藍藍天空高掛我の夢ゞ

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
2132 笼
烧卖
835 笼
虾饺
13 笼
saiyangfat 发表于 2015-2-9 21:12:54 | 只看该作者
阿泽 发表于 2015-2-9 11:06
好明显.我系用DB.徐亮的例子证明你"所谓冇多种脚法所以证明中国球员基本功唔得"嘅逻辑系唔啱嘅...

"11 ...

一班擅长脚都唔算叻的球员,唔可以左右开弓仲唔证明基本功唔得!?用个世界一流右脚同埋中国足球历史上可能算系最好左脚来证明班低级友仔唔需要左右开弓!?
你自己问心果句呢个证明恰当!?

甘点解会系8米就系你自己先知咯
我点估到啊
因为我都没见过有甘得意又可爱的中国球迷

假设真系"擅长脚都唔算叻".你仲期望佢可以左右开弓? 事实上仲有大把大把普通球员都只系用自己擅长脚而唔系所谓左右开弓.Beckham只系其中一个鲜明嘅例子证明系咪所谓左右开弓并唔系基本功好唔好嘅条件.你如果觉得佢  详情 回复 发表于 2015-2-10 16:43
日望夜望,就系望一次冠军者。

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
2132 笼
烧卖
835 笼
虾饺
13 笼
saiyangfat 发表于 2015-2-9 21:29:14 | 只看该作者
阿泽 发表于 2015-2-9 11:31
"技术提高左啦,唔系意识上去都没用"...此言差矣...
即使佢技术冇提高.但如果意识上咗去.佢都可以做到比 ...

你拉开空挡个波传唔到或者自己停唔好,甘有咩用呢!?
你没技术去支持你,同样对 对手都系没威胁噶。

都系果句啊,中国足球衰过旧时,班人有咩资格偏科啊!?
世界最顶级老师来教你,整体仲衰过以前乡下老师教出来,你有资格偏科!?
以前中国足球都唔及格,而家D反而及格左!?
而家D语文好过以前,距地可以去大胆偏科搞数学!?

系啊,而家D中国球员唔系列比带大的
彭伟国距地系鬼佬带大噶!?
所以唔可以对比啊
你系咪甘意思啊!?

而家仲衰过徐根宝高丰文年代,甚至老沈年代,系因为而家中国球员系中国教练带大噶,以前唔系啊,以前系鬼佬带大噶
范志毅彭伟国距地全部都系鬼佬教出来噶
郝海东系德国解放军队出来噶

系咪啊!?
你好叻啊
甘都知

恒大就做得岩啦,基本功交给鬼佬来做
恒大请甘多鬼佬翻来,从零做起,班鬼佬唔教基本功!?
个个都系战术意识大师!?
小朋友米更加系抓基本功
中国足球甘多年问题就系基层没搞好,上到去就迟

好咯
而家竟然有人跳出来话基本功好
都系果句啦,中国足协多谢你啦

先唔讲基本功系咪真系好唔掂.就当佢唔系好掂先呢.踢得职业波.去到中超甚至国家队层面.差级都有个谱啦.当你停球停到一米远呢.好啦.咁你跑个三米范围内都冇人嘅空档.你都处理到个波呱?而唔系有意识完全冇用... 你成  详情 回复 发表于 2015-2-10 17:00

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
2132 笼
烧卖
835 笼
虾饺
13 笼
saiyangfat 发表于 2015-2-9 21:42:05 | 只看该作者
阿泽 发表于 2015-2-9 11:57
真系几搞笑.关有冇鬼佬咩事.以前咪一样有鬼佬.貌似印象中系95年上海第一个鬼佬守门员之后.中国职业联赛就 ...

我从来没话鬼佬搞到中国足球意识差左
唔该你唔好再次帮我增加论点
我系话中国足球来D鬼佬越来越犀利,但系整体越来越差
系因为而家D球员基本功对比当年差N倍
所以距地对于中国足球而家最重要的反而系重抓基本功

就系啦,全世界都会捉基本功,唔系为左飞天,系为左正常执行教练的战术意图

而中国球员要特别重视,因为距地特别差。
如果距地基本功提高到,可以发挥更加多列比的战术变化

可惜的系基本功成型,改变好难,二哥距地做唔好,唔可以怪教练,唔可以怪球员
又都绝对唔系你讲的个教练没鬼用
没呢D人支持列比个战术执行到出来!?

距地而家摆明就系“基本功唔得,高端意识讲来没用”
唔通你觉得距地而家可以发挥列比指导的其他球队30%水平!?
仲要有鬼佬的情况下
唔通你觉得距地比以前中国队叻!?

当然啦,你觉得距地基本功没问题
甘就只能话列比屎过徐根宝或者老沈咯

如果有睇果场热身赛,米又系想讲粗口
两边都系,D基本后场传个波都可以吐血
你唔系第一年睇中超嘎啦

如果好似我D赌翻几手的,唔系玩惯知道距地基本功差,估计就吐血死7左嘎啦

"我系话中国足球来D鬼佬越来越犀利,但系整体越来越差 系因为而家D球员基本功对比当年差N倍" 先不论差唔差N倍.咁意识呢?意识好过当年? "可惜的系基本功成型,改变好难,二哥距地做唔好,唔可以怪教练,唔可以怪  详情 回复 发表于 2015-2-10 17:12

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
7546 笼
烧卖
256 笼
虾饺
270 笼
阿泽 发表于 2015-2-10 16:43:50 | 只看该作者
saiyangfat 发表于 2015-2-9 21:12
一班擅长脚都唔算叻的球员,唔可以左右开弓仲唔证明基本功唔得!?用个世界一流右脚同埋中国足球历史上可 ...

假设真系"擅长脚都唔算叻".你仲期望佢可以左右开弓?
事实上仲有大把大把普通球员都只系用自己擅长脚而唔系所谓左右开弓.Beckham只系其中一个鲜明嘅例子证明系咪所谓左右开弓并唔系基本功好唔好嘅条件.你如果觉得佢哩啲世界级球员用嚟比较唔合适嘅话.或者举例迪亚文迪咯.当然.我唔知你标准中.迪亚文迪算唔算世界级球员.又算唔算基本功好...

至于"8"哩个问题.我已经清楚讲咗我嘅谂法.我只系唔知你系咪真系觉得我会系"11-4=8".如果你唔系为咗求其稳啲嘢嚟反击.而真系觉得我就系"11-4"能够计成"=8"嘅话.我替你的思维转数感到悲哀...

世界上唔擅长脚唔代表人地用得差,就好似DB美斯呢D其实甘距非擅长脚同样用得好好,呢D就系基本功的体现,至于中国球员的非擅长脚,算罢啦。 擅长脚来去都得几种脚法,何况非擅长脚啊? 到底点解=8我没咩兴趣去了  详情 回复 发表于 2015-2-10 23:53
メ藍藍天空高掛我の夢ゞ

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
7546 笼
烧卖
256 笼
虾饺
270 笼
阿泽 发表于 2015-2-10 17:00:05 | 只看该作者
saiyangfat 发表于 2015-2-9 21:29
你拉开空挡个波传唔到或者自己停唔好,甘有咩用呢!?
你没技术去支持你,同样对 对手都系没威胁噶。

...

先唔讲基本功系咪真系好唔掂.就当佢唔系好掂先呢.踢得职业波.去到中超甚至国家队层面.差级都有个谱啦.当你停球停到一米远呢.好啦.咁你跑个三米范围内都冇人嘅空档.你都处理到个波呱?而唔系有意识完全冇用...

你成日都讲咩资唔资格.唔知你做边行.如果俾你做政府工咁对老百姓就弊咯.稳你办个业务分分钟俾你话冇资格...
相信你都参考过高考噶.难道当时你哋老师唔系同你讲.边科更容易提高.就花多小小时间去果一科.咁样能够提高总成绩?佢唔会叫你一定要将语或数搞到非常好.先再谂英文或其他学科吧?

你嘅意思系.点解列比都嚟咗.但中国球员仲系咁差.
所以我答你.列比嚟咗.提高嘅更多系佢哋嘅意识.
而基本功之类.更多都仲系从细开始中国教练教嘅.咁同列比有咩关系呢?
我要表达嘅系列比嚟咗之后.提高咗广州队球员的整体意识.系战术打法上更加合理同多变.球员们亦都更清楚明白佢哋应该做啲乜.相应地成绩亦都好咗.你觉得唔系?

你职业球员对手同样都系,足球防守永远比进攻容易,逼抢永远比组织要简单 你基本技术唔过关,代表你根本没控球权 对澳大利亚就系典型的例子,个波一到前场就没左,后场传波都分分钟给人抢到,甘你如何游戏啊 参  详情 回复 发表于 2015-2-11 00:05
メ藍藍天空高掛我の夢ゞ

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
7546 笼
烧卖
256 笼
虾饺
270 笼
阿泽 发表于 2015-2-10 17:12:28 | 只看该作者
saiyangfat 发表于 2015-2-9 21:42
我从来没话鬼佬搞到中国足球意识差左
唔该你唔好再次帮我增加论点
我系话中国足球来D鬼佬越来越犀利, ...

"我系话中国足球来D鬼佬越来越犀利,但系整体越来越差
系因为而家D球员基本功对比当年差N倍"
先不论差唔差N倍.咁意识呢?意识好过当年?

"可惜的系基本功成型,改变好难,二哥距地做唔好,唔可以怪教练,唔可以怪球员
又都绝对唔系你讲的个教练没鬼用
没呢D人支持列比个战术执行到出来!?"
如果你都觉得基本功已经成型.咁仲唔提高下意识.咪即系冇得进步一直等死?

"距地而家摆明就系“基本功唔得,高端意识讲来没用”
唔通你觉得距地而家可以发挥列比指导的其他球队30%水平!?
仲要有鬼佬的情况下
唔通你觉得距地比以前中国队叻!?"
意识点解讲来冇用呢?从李sir时代切换到列比时代.基本功变化唔大.战术意识上变化甚大.例如最常见嘅3或4后卫系比赛中嘅转换.难道唔系意识提升进步场上表现进步并且成绩进步的表现...
至于比较.宜家讲紧嘅系"提高意识能提高现有水平"...而唔系"提高意识就能战胜前中国队"或"提高意识就能战胜替补意大利队".OK?唔通我话你知"无论点提高意识都赢唔到巴塞".你就话"反正都赢唔到巴塞.咁提高嚟做咩"?

"当然啦,你觉得距地基本功没问题
甘就只能话列比屎过徐根宝或者老沈咯"
思维非常跳跃.逻辑更是一流...

点解意识没进步啊!? 你明唔明白个原因啊! 就系因为好多就系只会系处吹的领导甚至球迷 日日吹学呢个D意识,学果个D意识 最后得个吉 中国足球甘多年 用甘多钱请甘多鬼佬外教外援 意识到最后都没提高 由国  详情 回复 发表于 2015-2-11 00:19
メ藍藍天空高掛我の夢ゞ

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
2132 笼
烧卖
835 笼
虾饺
13 笼
saiyangfat 发表于 2015-2-10 23:53:25 | 只看该作者
阿泽 发表于 2015-2-10 16:43
假设真系"擅长脚都唔算叻".你仲期望佢可以左右开弓?
事实上仲有大把大把普通球员都只系用自己擅长脚而唔 ...

世界上唔擅长脚唔代表人地用得差,就好似DB美斯呢D其实甘距非擅长脚同样用得好好,呢D就系基本功的体现,至于中国球员的非擅长脚,算罢啦。
擅长脚来去都得几种脚法,何况非擅长脚啊?

到底点解=8我没咩兴趣去了解
我就系觉得你得闲去为人地觉=8觉得搞笑而悲哀,不如努力翻去学好小学数学或者语文
知道11-4=7
或者可以睇得明亚冠同埋中超的3+1外援规则好过啦

"世界上唔擅长脚唔代表人地用得差" 嗯嗯.语病... 你本想以能够左右开弓为起码的基本功好标准.但我已说明左右开弓并不是基本功好与否的标准...你就直接讲"算罢啦".嗯.徐亮只右脚"算罢啦".但徐亮只左脚又咁劲.究竟  详情 回复 发表于 2015-2-11 15:19

国家队后备

贡献值
0 点
干蒸
2132 笼
烧卖
835 笼
虾饺
13 笼
saiyangfat 发表于 2015-2-11 00:05:24 | 只看该作者
阿泽 发表于 2015-2-10 17:00
先唔讲基本功系咪真系好唔掂.就当佢唔系好掂先呢.踢得职业波.去到中超甚至国家队层面.差级都有个谱啦.当 ...

你职业球员对手同样都系,足球防守永远比进攻容易,逼抢永远比组织要简单
你基本技术唔过关,代表你根本没控球权
对澳大利亚就系典型的例子,个波一到前场就没左,后场传波都分分钟给人抢到,甘你如何游戏啊

参加高考代表大家各个科目基本都通过初中小学考试吧!?呢个就真系差级都有限
而家中国球员D基本功可以给到距地偏科!?
以前D都给人闹到7彩,而家D反而得左!?
以前D勉强过初中考试,而家班小学唔过关竟然去参加高考来偏科!?

我要讲明的系,列比除左提高距地意识同时更加注重细节,各方面提高球员的能力来配合距整体战术的发挥!
加上超班外援成就广州队
你觉得就系意识提高!?广州队其他没料到!?
列比成功团体就系为意识做野!?
唔好讲基本功
广州队体能呢!?医疗呢!?最简单了
都系果句啦,热身都有人跟,就系得个意识!?
没呢D野来保障,你提高意识有用!?

既然防守永远比进攻容易.咁点解都唔洗点停传带控了.踢走对手个波就得了.仍然防唔到对方进攻?我就觉得系意识跟唔上.判断唔到对手进攻方向.成日走漏人等等... 随着高中同大学嘅扩招.宜家嘅高考考生整体水平都比以前  详情 回复 发表于 2015-2-11 16:08

手机版|小黑屋|廣州球迷聯盟 ( 粤ICP备09165237号  

GMT+8, 2024-5-6 23:51